Ministrul Justiţiei vrea dezbatere pe propunerea de pedepsire a celor care fac dezvăluri din cauze penale

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, consideră că propunerea legislativă a senatorului Şerban Nicolae privind pedepsirea celor care fac dezvăluri din cauze penale trebuie dezbătută în Camera Deputaţilor, după ce aceasta a trecut de Senat prin adoptare.

Robert Cazanciuc a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că nu crede că intenţia senatorului a fost de a pedepsi jurnaliştii.

„Poate că intenţia senatorului nu a fost neapărat de a pedepsi ziariştii. Cred că intenţia a fost de a găsi o formulă prin care să previi scurgerea de informaţii atunci când ai de a face cu acte nepublice. Cred că e nevoie de o dezbatere pe acest articol la Cameră şi sper ca dezbaterea să lămurească foarte clar dacă este nevoie de acest articol în forma în care a trecut tacit acum, sau dacă va trebui modificat sau eliminat cu totul. Nu întotdeauna această procedură de adoptare tacită este în favoarea bunelor intenţii, cu siguranţă dezbaterea ne va face să înţelegem mai bine raţiunea proiectului iniţiată de senator, dacă este armonizată sau nu cu ansamblul codului. Sper ca la Camera deputaţilor să lămurim toate aceste lucruri”, a subliniat ministrul justiţiei.

Senatul a adoptat tacit, marţi, propunerea legislativă a senatorului PSD Şerban Nicolae prin care se modifică Codul Penal în sensul în care dezvăluirea, fără drept, a înscrisurilor oficiale dintr-o cauză penală poate fi pedepsită cu închisoare de la câteva luni până la maximum cinci ani sau cu amendă, în funcţie de situaţie.

Pe de altă parte, el consideră că nu poate fi vorba de ingerinţă în actul de justiţie declaraţia premierului Victor Ponta privind instrumentarea  dosarului referitor la retrocedarea singurei opere a lui Brâncuşi din România – ‘Cuminţenia pământului’.

„Discutăm de o soluţie definitivă, nu putem vorbi de ingerinţă în justiţie, pentru că actul a fost finalizat. E o apreciere cu privire la o soluţie. Putem să fim sau nu de acord cu o anumită soluţie, cred că face parte din dreptul nostru a aprecia anumite lucruri, când procedurile au fost finalizate. Dacă procedurile nu erau finalizate, puteam să spunem că şi o declaraţie publică ar fi nepotrivită. Este o evaluare pe care a făcut-o premierul, şi-o asumă, a spus că dacă în urma verificărilor, Inspecţia o să spună că lucrurile au fost desfăşurate foarte corect, o să-şi ceară în mod public scuze pentru această suspiciune”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul justiţiei.

Robert Cazanciuc a explicat că premierul nu înţelegea cum o operă a lui Brâncuşi de care ştia că este în proprietatea statului a ajuns să nu mai fie a statului român.

„Premierul mi-a cerut recent într-o şedinţă de guvern, pe baza unor date pe care le avea, că într-o anumită cauză s-ar fi pronunţat o soluţie. (…) Era vorba de opera lui Brâncuşi, în care premierul ştia că statul era proprietar şi nu înţelegea cum statul, care a fost proprietar, dintr-o dată nu mai este proprietar. Cred că acesta a fost sensul solicitării premierului, nu de a acuza pe cineva. (…) Eu am discutat cu colegii mei din minister să ne uităm pe decizie, ce a stat la baza acestei decizii. (…) Inspecţia judiciară poate să facă mai mult decât putem să facem noi la minister şi cu siguranţă că o s-o facă în perioada următoare, pentru a lămuri pe toată lumea”, a adăugat ministrul.

Premierul Victor Ponta a susţinut, marţi, că ar trebui să aibă dreptul să comenteze actul de justiţie cel puţin jurnaliştii sau persoanele implicate direct în dosare, punctând că nu se poate trata Justiţia ca un text biblic sau ca sharia.

El a adăugat totodată că trebuie să existe şi o responsabilitate a magistraţilor. “Trebuie să existe o responsabilitate a tuturor celor care greşesc şi m-am referit la cazuri concrete. Judecătorul de la Arad care a retrocedat un sat întreg şi o pădure, de exemplu, şi chiar felicit DNA pentru că s-a autosesizat. Alt caz, singura operă a lui Brâncuşi din România – ‘Cuminţenia pământului’ – a fost retrocedată şi, ca să nu fie vândută, statul trebuie să plătească 20 de milioane de euro. Fiecare român va da un euro pentru că, din punctul meu de vedere, – va stabili CSM dacă e aşa – un judecător a dat o decizie greşită. I-am cerut ministrului să sesizeze CSM şi, dacă va spune că judecătorul nu a greşit, îmi cer eu scuze. Dacă nu, judecătorul trebuie să plătească”, a declarat, la Digi 24, prim-ministrul.

Distribuie:

Postaţi un comentariu