Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin: „Trebuie să închidem cercul și să nu mai exportăm doar materii prime”

Daniel Constantin (foto [n centru) gustat bucate tradiționale și a încercat și „minciunelele”, despre care a spus că sunt pe gustul său (Foto: Dan Bodea)

Târgul „Agraria” continuă să primească oficialități. După ce ieri comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, a vizitat standurile expozanților, vineri a fost rândul Ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, să deguste bucatele aduse de producători dar și să dezbată cu aceștia problemele cu care se confruntă.

Daniel Constantin a subliniat faptul că agricultura în România este pe drumul cel bun, în ciuda inundațiilor recente, însă a mai spus că România trebuie să exporte mai puțin materii prime și să se concentreze pe producție și mai apoi vânzarea înafara țării de produse finite.

„Agricultura noastră s-a dezvoltat și avem o producție foarte bună care ne permite nu doar să satisfacem piața internă ci să mergem și către exportăm. acum trebuie să ne ocupăm de integrarea producției și să nu mai exportăm doar materie primă așa cum facem în prezent. Soluția este să stimulăm cei care duce de exemplu porumbul spre zootehnie”, a declarat ministrul.

Acesta a mai spus că pentru cei care dețin ferme mici și mijlocii, șansa lor este asocierea în Grupuri de Acțiune Locală (GAL), care le pot oferi acces mai bun la fondurile europene. Potrivit ministrului, în perioada 2014-2020, GAL-urile vor putea accesa fonduri europene în valoare de 642 de milioane de euro, dublu față de perioada anterioară.

„Asocierea este direcția pe care trebuie să o urmeze fermele mici și mijlocii. Lucrul și vânzarea în comun reprezintă cea mai bună soluție pentru fermierii. O să o susținem în continuare pentru că de această dată putem să stimulăm procesul de comasare și procesul de asociere.

Mesajul acesta a fost auzit în primul rând de cei care au scris programul național de dezvoltare rurală. Cel mai important mesaj este că cei care înțeleg să integreze producția, cei care fac și procesare, depozitare și comercializare, ei vor avea prioritate în obținerea de fonduri europene în următorii șapte ani de zile”, a mai declarat Daniel Constantin.

Situația din Est și inundațiile nu îl sperie pe Ministrul Agriculturii

Inundațiile din sudul României dar și conflictul din Ucraina care amenință să ducă la creșterea prețului la porumb cu 20% nu îl sperie pe Daniel Constantin, care îndeamnă la calm.

„Există presupuneri aruncate pe piață de societăți externe. la Bazinul  Mării Negre, Bulgaria, Ucraina și Rusia sunt competitori. Dacă există dereglaje pe piețele din Ucraina sau Rusia acest lucru se va resimți automat pe piața din România dar acum nu există nicio certitudine. Sper ca lucrurile se vor calma și nu vor exista derapaje.  Am văzut estimările și vă spun că seceta poate aduce pagube mult mai mari decât inundațiile. Avem acum o suprafață de aproximativ 10000 de hectare afectate de inundații într-o anumită proporție. Asta înseamnă 1% din suprafața care se lucrează în România”, explică Daniel Constantin.

A gustat „minciunele” și a împărțit diplome

Dincolo de discuțiile pe teme agricole cu fermierii prezenția la „Agraria”, Daniel Constantin a avut și activități mai profane. A degustat brânzeturi și mezeluri produse la Cluj, a împărțit diplome de excelență inventatorilor de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) și s-a înfruptat din „minciunele” (produs de cofetărie preparat din felii de aluat nedospit și prăjit în multă grăsime), pe care le-a găsit foarte bune.

„Nu îmi plac minciunelele electorale și politice, dar aceastea sunt foarte bune”, a spus Daniel Constantin.

Mai jos puteți viziona o galerie foto realizată de Dan Bodea.

[nggallery id=408]

Distribuie:

Postaţi un comentariu