„Lacul lebedelor” i-a pus pe elevii clujeni în dificultate în cadrul primei probe a Olimpiadei de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni,  CuGET

Domeniile vizate prin întrebările de concurs sunt: Artă (Pictură, Sculptură, Arhitectură); Sport, Muzică și dans; Teatru și film; Literatura română și universală; Științele exacte; Științele naturii; Geopolitică; Cluj-Napoca; Europa și europenism; Cultură web / Foto: Dan Bodea

Prima probă a Olimpiadei de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni, CuGet, a avut loc astăzi, 18 noiembrie în 22 de licee din Cluj-Napoca. Astfel, peste 7.000 de elevi au susținut etapa pe clasă, urmând ca cei care au răspuns corect la cel puțin 20 de întrebări din 25 să se califice în următoarea etapă.

Proiectul își propune să devină cea mai mare competiție de cultură generală din România. CuGet urmărește să readucă pasiunea pentru lectură și cunoaștere în rândul tinerilor și să-i recompenseze cu premii în bani pe cei mereu curioși să știe cât mai multe despre lumea din jurul lor.

La Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai” au participat la prima probă a olimpiadei CuGet peste 450 de elevi din toate clasele de liceu. Participarea la competiție nu a fost obligatorie, inclusiv cei care au ales să dea testul putând opta să nu îl predea dacă nu s-au simțit suficient de pregătiți. Elevii au avut la dispoziție 15 minute pentru rezolvarea chestionarului.

„Nu a fost greu”

„Olimpicii” au fost în general încântați de felul în care s-au descurcat, unii dintre ei susținând că întrebările au fost foarte ușoare.

„Nu a fost greu, a fost chiar ușor, din punctul meu de vedere. Nu m-am așteptat la acest tip de întrebări. Am fost întrebați din toate domeniile, inclusiv lucruri actuale. Cea mai simplă întrebare a fost din punctul meu de vedere „Ce înseamnă www?”, iar cea mai grea întrebare mi s-a părut „Cine a compus Lacul Lebedelor?”. Voi trece mai departe, în următoarea etapă sau cel puțin așa mă aștept. Pentru această etapă nu m-am pregătit, dar pentru următoarele mă voi pregăti mai mult. Probabil că voi împrumuta câteva cărți de cultură generală și le voi citi. O sa fac tot felul de jocuri pentru fi pregătit. Toată lumea vrea să participe pentru că premiile sunt substanțiale”, a spus Florin Chifor, elev în clasa a IX-a. Florin nu a fost singurul care ne-a mărturisit că „Lacul lebedelor” i-a dat bătăi de cap.

„Nu mi s-a părut greu. Au fost lucruri pe care toată lumea ar trebui să le știe, lucruri importante, pe care le înveți zi de zi. Nu am avut deloc emoții. Cea mai simplă întrebare mi s-a părut „Cine este fondatorul Facebook-ului?”, iar cea mai grea cea referitoare la anul lumină, acolo m-am încurcat puțin, dar până la urmă am răspuns bine: că anul lumină măsoară distanța”, a spus Ioana Mureșan.

 

„Nu a fost greu, dar am făcut câteva greșeli, din cauza emoțiilor. Am răspuns la 19 întrebări, nu voi merge mai departe”, a spus Rada Simonescu.

„Această olimpiadă este structurată pe două nivele: primul vizează clasele IX-X și al doilea clasele XI-XII. Subiectele au fost elaborate cu o echipă de profesori din domenii diferite vizând întrebări de cultură generală din domenii diferite: literatură, artă, sport etc. La această probă din cadrul Liceului Teoretic „Gheorghe Șincai” au fost mobilizați 456 de elevi cuprinzând elevi din clasele a IX și până în a XII-a. Sunt și elevi care nu au dorit să participe. Această olimpiadă este o modalitate prin care putem să ne întoarcem la spre adevăratele valori, cele culturale. Este binevenită această competiție de cultură generală”, a declarat Smaranda Graur, directorul Liceulului Teoretic „Gheorghe Șincai”.

Smaranda Graur,   directorul Liceulului Teoretic „Gheorghe Șincai” / Foto: Dan Bodea

Smaranda Graur, directorul Liceulului Teoretic „Gheorghe Șincai” / Foto: Dan Bodea

Olimpiada de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni – CuGeT este organizată de Asociația Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj.

„Asociația Femeilor de Afaceri din Cluj a venit cu această idee în sprijinul copiilor, a elevilor, dar și a tinerilor, pentru că la olimpiadă pot participa tineri până în 25 de ani. Dorim să îi sprijinim, să îi încurajăm și să le reamintim că această parte a vieții lor este foarte importantă pentru dezvoltarea lor generală și cultura este ceva de care nu trebuie să le fie rușine, ba chiar mai mult trebuie să fie lăudați pentru asta și chiar recompensați. Premii sunt în valoare de 40.000 de lei și sunt structurate pe cele trei categorii de vârstă: vor fi trei premii I, trei premii II și trei premii III. Toți participanții la finala din 16 aprilie vor fi recompensați cu 150 de lei”, a declarat Georgiana Lazanu, director executiv al societății comerciale SC ICPIAF SA, din Cluj Napoca.

CuGeT se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani și se desfășoară în perioada noiembrie 2015 – aprilie 2016, în mai multe etape de concurs, fiind dotat cu premii atrăgătoare în valoare totală de peste 40.000 de lei. Tinerii sunt împărțiți în trei categorii de vârstă (clasele IX-X, XI-XII și tineri de 18-25 de ani) și vor concura prin completarea contra-cronometru a unor teste grilă, iar în finală se vor întrece în fața publicului, în cadrul unui spectacol televizat.

Domeniile vizate prin întrebările de concurs sunt: Artă (Pictură, Sculptură, Arhitectură); Sport, Muzică și dans; Teatru și film; Literatura română și universală; Științele exacte; Științele naturii; Geopolitică; Cluj-Napoca; Europa și europenism; Cultură web.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Trei etape pentru fiecare categorie 

Elevii de liceu pot participa la competiție fie prin intermediul școlilor unde sunt înscriși, fie direct prin înscriere pe site-ul www.cuget.afacj.ro. Pe site sunt așteptați să se înscrie și tinerii de 18-25 de ani. Concursul a început în 18 noiembrie, cu proba pe clase pentru elevii din cele 22 de licee înscrise în competiție. Elevii din afara școlilor participante, precum și absolvenții de liceu cu vârsta de până la 25 de ani, se pot înscrie direct pe site-ul competiției în perioada 12 noiembrie – 10 decembrie. Pentru aceștia, prima probă se va desfășura în ianuarie 2016.

Fiecare categorie va avea trei etape: etapa 1, semifinala și finala. Finala olimpiadei CuGeT se va desfășura în aprilie 2016 și va fi realizată în co-producție cu TVR Cluj.

Mai multe detalii aici. 

rasp

rasp 2

Distribuie:

Postaţi un comentariu