Județul are vicepreședinți

foto Dan Bodea
foto Dan Bodea

UPDATE 2:

În şedinţa de îndată convocată tot astăzi, consilierul PNL Mihai Seplecan a fost ales vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. În prealabil, consilierii PSD, PC şi PPDD au părărsit sala de şedinţe şi Remus Lăpuşan, liderul de grup, a spus că va ataca deciziile în contencios. Într-o şedinţă viitoare, probabil că Mihai Seplecan va încerca să preia puterea şi să devină vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte.

Actualmente, CJ Cluj are un preşedinte suspendat, pe Horea Uioreanu, un vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte, pe Vakar Istvan, un vicepreşedinte nou, pe Mihai Seplecan, şi un consilier delegat cu atribuţii de vicepreşedinte, pe Horaţiu Cătărig. Într-o şedinţă viitoare, Mihai Seplecan poate deveni vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte, Vakar Istvan va deveni în acest caz vicepreşedinte simplu, iar Horaţiu Cătărig va rămâne consilier judeţean cu atribuţii de vicepreşedinte.

 

UPDATE:

Ca urmare a faptului că Mihai Seplecan n-a întrunit numărul de voturi necesare, consilierii PNL şi PDL au cerut convocarea, tot astăzi, a unei şedinţe de îndată, care să aibă pe ordinea de zi un singur punct: alegerea unui vicepreşedinte în locul lăsat liber prin revocarea lui Ioan Oleleu. În şedinţa iniţială, încheiată după ora 18.00, consilierii judeţeni au delegat atribuţii de vicepreşedinte colegului lor de la PDL, Horaţiu Cătărig. În acest fel, CJ Cluj are acum un preşedinte suspendat, pe Horea Uioreanu, un vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte, pe Vakar Istvan, şi un consilier delegat cu atribuţii de vicepreşedinte, Horaţiu Cătărig.

După lupte seculare care au durat vreo 6 ore, după atacuri la baionetă între foşti aliaţi politici, stropite cu jigniri şi urlete, şi după o luptă disperată pentru putere, Consiliul Judeţean Cluj a rămas tot fără o conducere în spiritul şi litera legii. Noul şef al CJ -cel puţin o vreme- era să fie liberalul Mihai Seplecan, dar acesta a ratat la mustaţă numărul de voturi necesar pentru a deveni mai întâi vicepreşedinte. Ioan Oleleu a fost revocat din funcţia de vicepreşedinte, dar el a candidat din nou pentru funcţia respectivă, funcţie pentru care a candidat şi liberalul Mihai Seplecan. La 35 de voturi, cvorumul pentru noul vicepreşedinte trebuia să fie de 18 voturi pentru, număr pe care nu l-a întrunit niciunul dintre candidaţi. Mihai Seplecan a obţinut 17 voturi pentru şi 9 împotrivă, iar Ioan Oleleu a obţinut 9 voturi pentru şi 17 împotrivă. 9 voturi au fost anulate. În acest fel, Consiliul Judeţean Cluj rămâne cu un singur vicepreşedinte, şi acela cu atribuţii de preşedinte; e vorba de Vakar Istavan.

Pentru a supraveghea demersurile, chiar vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a venit la şedinţa CJ Cluj, după ce se pare că ar fi discutat în prealabil cu reprezentanţii PDL, UDMR şi PPDD.

Pe 3 iunie, CJ Cluj a decis, în şedinţa extraordinară, ca vicepreşedintele Vakar Istvan să preia atribuţiile funcţiei de preşedinte interimar, după arestarea preşedintelui Horea Uioreanu pentru corupţie.

Vakar Istvan (UDMR) a câştigat atunci  în detrimentul celuilalt vicepreşedinte, Ioan Oleleu (PSD). Vakar Istvan a obţinut 23 de voturi din totalul de 33 exprimate. Consilierul PSD Dan Canta a cerut în şedinţa respectivă ca preşedintele Horea Uioreanu să demisioneze din funcţie, la fel cum a cerut şi demisia consilierului judeţean Ioan Petran, vizat în acelaşi dosar.

Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, Ioan Bene, membru AGA în cadrul SC Construcţii Napoca SA şi Vasile Pogăcean, asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, au fost reţinuţi de procurorii DNA şi apoi, în 29 mai, arestaţi pentru 30 de zile.

Horea Uioreanu este acuzat de luare de mită în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator şi complicitate la spălare de bani,   Ioan Bene de dare de mită în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată sub forma participaţiei improprii ca instigator şi spălare de bani, iar Vasile Pogăcean de două infracţiuni de dare de mită, ambele în formă continuată.

Postaţi un comentariu