Judecătorii clujeni sunt cei mai aglomeraţi din ţară

Curtea de Apel Cluj are cea mai mare încărcătură de dosare pe judecător, potrivit declaraţiei făcute miercuri de preşedintele instituţiei, judecătorul Denisa Livia Băldean, la prezentarea bilanţului Curţii pe 2015.

„Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj, precum şi cei de la instanţele din circumscripţia acesteia, au avut de soluţionat, în medie, 828 de dosare (faţă de 976 de dosare în anul 2014 şi 1.067 de dosare în anul 2013), analiza rapoartelor statistice întocmite pe categorii de instanţe evidenţiind faptul că la nivelul Curţii de Apel Cluj, ca instanţă de sine stătătoare, media cauzelor de soluţionat pe judecător a fost de 908 dosare, la tribunale de 736, iar la judecătorii de 863 de dosare. Această cifră plasează Curtea de Apel Cluj pe primul loc în categoria curţilor de apel din ţară (atât în ceea ce priveşte încărcătura medie pe judecător, 908 dosare, cât şi încărcătura pe schemă, 860 de dosare), urmată fiind de Curtea de Apel Timişoara (824 dosare) şi Curtea de Apel Oradea (809 dosare”, se arată în bilanţul Curţii de Apel Cluj.

În anul 2015, instanţele care aparţin de Curtea de Apel Cluj au fost sesizate cu judecarea a 131.331 de dosare, în scădere faţă de anii anteriori.

Preşedintele CSM, judecătorul Mircea Aron, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că numărul dosarelor noi înregistrate la instanţe este în scădere în toată ţara în special datorită faptului că s-au aşezat relaţiile sociele dintre români.

„Am o explicaţie sociologică. Relaţiile sociale se aşează, relaţiile sociale de după 90 abia acum sunt aşezate. Au fost foarte multe legi în domeniul proprietăţii, care n-au fost tocmai coerente, au generat de foarte multe ori procese, foarte multe procese”, a spus Mircea Aron.

El a adăugat că, totuşi, încărcătura de dosare pe un judecător este încă foarte mare în România.

„Încă sunt multe dosare, dar numărul lor este în scădere şi e în scădere în toată ţara. În opinia mea ţara a devenit şi din acest punct de vedere o ţară stabilă şi asta va face să crească în continuare şi calitatea modului în care se soluţionează. (…) Dar dacă te duci în Germania sau în altă ţară care are un raport asemănător de judecători pe cap de locuitor, la ei o să găseşti pe lista de şedinţă două dosare”, a mai spus Mircea Aron.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu