Fostul secretar adjunct al apărăriii SUA, Powell More, a năşit un centru româno-american pentru societăţile în tranziţie

Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universității Babeș-Bolyai şi Universitatea Georgia, SUA, vor realiza, în premieră naţională, un centru educaţional româno-american pentru societăţile în tranziţie.

La discuţiile legate de înfiinţarea centrului a participat şi fostul secretar adjunct al apărării al SUA Powell A. Moore, precum şi vicepreședintele Georgia University pe probleme de Servicii Publice și Relația cu Comunitatea –Paul J. Brooks-, directorul Carl Vinson Institute of Government din cadrul Universității Georgia –Laura Meadows-, decanul Facultății de Afaceri Publice și Relații Internaționale -Stefanie Lindquist-, directorul Centrului Internațional al Carl Vinson Institute of Government -Rusty Brooks- și directorul adjunct al James M. Cox Jr. Center for International Mass Communication Training and Research din cadrul Universității Georgia, Tudor Vlad.

Tudor Vlad a spus că Powell More va sprijini în continuare centrul nou înfiinţat.

„Dl Powlll More, care a avut funcţii deosebit de înalte în toate administraţiile recente republicane, a lucrat sub patru preşedinţi republicani, a venit aici mai ales ca absolvent al Universităţii Georgia, în 1959, cred, dar a venit şi ca un om cu o competenţă extraordinară pe regiune, pentru că el a fost reprezentantul Departamentului de apărare al SUA la OSCE şi a condus unele dintre cele mai delicate negocieri. El ştie importanţa zonei şi este alături de noi în acest proiect şi ne-a şi deschis nişte uşi la Washington, unde noi am explicat de ce acest proiect poate fi important. Eu sper că se va implica în acest centru şi cu expertiza sa, şi cu influenţa pe care o are şi cu dragostea pe care a câştigat-o pentru România, pentru că el a vizitat România nu numai în 1983, participând la negocieri destul de intense cu Ceauşescu, dar a vizitat România şi în anii recenţi. Ţine foarte mult la această ţară”, a subliniat Tudor Vlad.

El a mai spus că noul centru va pregăti experţi în mai  multe domenii.

„Ceea ce încercăm să facem este un parteneriat absolut egal între UBB şi Universitatea Georgia, în ideea în care partea noastră de lume –Europa Centrală şi de Est şi Balcanii- a redevenit din nefericire o zonă fierbine şi o zonă imporrtantă. Ideea este că UBB are un potenţial extraordinar din punct de vedere al competenţei profesorilor, iar Georgia este una dintre primele 100 de universităţi din lume. Ceea ce încercăm să facem e să punem pe picioare un centru care să aibă câteva componente. La început va fi partea de administraţie publică, de jurnalism, de ştiinţe politice, afaceri internaţionale, afaceri publice, în care experţi de la Georgia şi de la UBB să aibă programe de training, atât pentru experţi români cât şi, treptat, în regiune. Deja avem cereri din ţara Georgia şi din Moldova şi vom încerca să ne extindem, când va fi mai linişte, şi în Ucraina. Centrul va încerca să înceapă cu programe de training pentru administraţia publică locală, la început în Transilvania, apoi în România şi regiune, pentru cei care lucrează în sistemul juridic, pentru că există o preocupare în SUA legată de nivelul de corupţie din România, pentru cei care lucrează în administraţia publică locală, să-i înveţe cum să lucreze cu mass media, cum să comunice cu cei care i-au votat, cum să devină mai transparenţi în relaţia cu publicul”, a completat Tudor Vlad.

La rândul său, decanul (FSPAC), Călin Hinţea, a spus că ideea centrului este de a pune la un loc expertiza românească şi americană în domeniu.

„Hubul e construit în ideea de a furniza asistenţă pentru societăţile în tranziţie, în special ne concentrăm pe ţări din centrul şi estul Europei şi fosta URSS. Ideea e că putem pune la un loc expertiza americană în ceea ce înseamnă tranziţie spre o societate democratică şi mai ales expertiza românească în tranziţie, pe care am căpătat-o în ultimii 25 de ani, combinaţia româno-americană având sens tocmai prin această complementaritate. Ultimele evenimente din zona noastră, Ucraina, de exemplu, arată ce mult contează un sistem public care nu este atât de vulnerabil şi care este capabil să stea pe propriile picioare”, a explicat Hinţea.

Distribuie:

Postaţi un comentariu