Ferma de pui din Florești, somată „să zboare” de o firmă de avocatură clujeană

Ferma de Pui din Florești / Foto: Radu Hângănuț

Problema fermei de pui din localitatea Florești revine în actualitate. Chiar dacă nemulțumirile locatarilor din zonă în legătură cu mirosul provenit din activitățile fermei nu mai sunt o noutate, de această dată o firmă de avocatură din Cluj anunță că dorește să preia „frâiele” disputei și propune o petiție prin care administratorului fermei i se cere să-și mute halele într-o altă zonă.

„Ferma de pui din Floreşti, judeţul Cluj, administrată de SC Amareto SRL constituie o intolerabilă sursă de poluare pentru o bună parte din cei peste 25.000 locuitori ai localităţii”; astfel începe argumentația procesului colectiv (despre care puteți afla mai multe detalii aici) inițiat de firma de avocatură din Cluj, „Chiriță și Asociații”. Potrivit acestora, ferma de pui care își desfășoară activitatea în localitatea Florești pe strada Cetății ar avea probleme de legalitate a autorizațiilor și avizelor de funcționare, motiv pentru care au decis intentarea unui proces colectiv care va urmări luarea de măsuri în vederea dispariție mirosului din acea zonă.

Disputa pe marginea mirosului provenit de la fermă s-a declanșat în momentul în care pe terenurile din apropierea halelor au început să răsară tot mai multe blocuri de locuințe. Zona s-a dezvoltat într-un ritm amețitor iar astăzi, mai bine de 5000 de persoane locuiesc la mai puțin de un kilometru de halele fermei Amareto și se plâng de faptul că noaptea și în multe momente ale zile, mirosul este insuportabil și poate fi resimțit de la sute de metri.

Nimeni nu a pus piciorul în prag

În ultimii ani locatarii din zonă au semnat numeroase petiții prin care cereau relocarea sau chiar închiderea fermei. Problema a ajuns și pe masa autorităților locale care au transformat situația urât mirositoare în strategie de campanie după ce actualul primar al comunei Florești, Horea Șulea, a promis în campania electorală din 2012 că în timpul mandatului său se va ocupa de această situație.

Doi ani au trecut de la lansarea promisiunilor iar mirosul continuă să domnească în zonă. Chiar dacă floreștenii sunt scandalizați, nimeni nu a făcut și pasul decisiv până zilele trecut, când firma de avocatură „Chiriță și Asociații” a lansat pe propriul site argumentul unui proces colectiv în care, cu ajutorul și contribuția locuitorilor din zonă,  să se solicite despăgubiri pentru cei care suportă zilnic mirosul dar și o soluție prin care acesta să dispară.

În urmă cu câteva luni, Oana Chiriță, avocat asociat al firmei „Chiriță și Asociații” a constat cu surprindere că nimeni și-a exprimat vreodată în fața unei instanțe nemulțumirea în legătură cu mirosul emanat de ferma de pui. „Nu a existat niciun proces poate pentru că nu locuiesc avocați în zonă”, spune glumind Oana Chiriță care recent s-a mutat în zonă și mărturisește că „mirosul este insuportabil.”

Oana Chiriță,  avocat

Oana Chiriță, avocat

„Noi ne propunem să deschidem acest proces colectiv și oamenii să fie despăgubiți. Dacă instanța acceptă cazul, noi vom cere ca, dacă nu este posibil ca fermă să fie mutată, să plătească despăgubiri oamenilor din zonă ”, a declarat Oana Chiriță într-un interviu pentru Transilvania Reporter.

 

 „Să deschidă câte procese vor, nu ar fi primii”

Inițiativa casei de avocatură nu are darul de a-l speria pe administratorul fermei, Nicolae Coborzan, care rămâne tare pe poziții și oferă o singură variantă: nu va muta ferma decât în eventualitatea în care autoritățile locale îi oferă alte hale identice cu cele existente, plus despăgubiri.  Chiar dacă recunoște că mirosul este deranjant, Nicolae Coborzan subliniază faptul că nu sunt emanate gaze toxice.

„Astfel de inițiative și idei de procese sunt niște aberații. Din partea mea să intenteze proces, este dreptul lor să mă dea în judecată cât or vrea. Au fost mulți care au spus că ma dau în judecată dar pentru așa ceva nu există nicio bază legală. Ferma are toate avizele și autorizațiile la zi. Este adevărat că mirosul este deranjant însă treaba mea, ca administrator, este să mă asigur că nu este și toxic și că se încadrează în limitele prevăzute de lege. Mirosul este specific unei ferme de pui, așa este peste tot. Noi folosim aparatură de cea mai bună calitate pentru a reduce disconfortul. Eu sunt cooperant și dacă cienva mă despăgubește și imi dă alte hale în altă parte ne mutăm fără nicio problemă. Dar să facă, nu povești și amăgiri, că asta tot aud de ani de zile”, a declarat Nicolae Coborzan pentru Transilvania Reporter.

În replică, Oana Chiriță, avocata care a avut inițiativa acestui proces, spune că argumentul lui Nicolae Coborzan nu stă în picioare, astfel că faptul că ferma exista acolo înainte de apariția blocurilor nu va însemna nimic în fața instanței. Ba mai mult, varianta ca Nicolae Coborzan să dea în judecată constructorii blocurilor din zonă nu mai este nici ea fezabilă: „Nu ar mai putea da în judecată pe nimeni pentru că acele fapte s-au prescris. Chiar nu contează cum s-a construit acele locuințe”.  Conform spuselor avocatei, jurisprudența europeană spune că poluatorul trebuie să plătească într-o asemenea situație în care mirosul este atât de puternic și afectează atât de multă lume.

„Noi am obținut, cu mari dificultăți, și am analizat avizul de mediu al fermei. Este valabil până în 2016 dar are anumite condiții care nu sunt respectate. Am studiat această situație și în ciuda faptului că oamenii din zonă sunt nemulțumiți de acel miros, niciodată nu a existat un litigiu oficial, ci doar petiții sau discuții pe diverse forumuri. Asta poate pentru că în permanență s-a încercat mușamalizarea cazului, primarul promițând că se va ocupa de situație în timp ce administratotorul fermei a spus în multe rânduri că mirosul este ceva normal.  Dacă deschidem acest proces colectiv se vor face expertize și acestea vor arată dacă acele condiții ale avizului sunt respectate. Nu contează că mirosul nu este toxic pentru că mirosul nu ar trebui să existe. Persoanele care locuiesc la mai bine de un kilometru de fermă simt acel miros zi de zi. În astfel de situații se merge pe principiul că poluatorul trebuie să plătească pentru că mirosul depășește cu mult maximul admis și depășește și limita zonei de siguranță. Potrivit legislației, se acceptă existența mirosului în timpul nopții între anumite limite, dar nicidecum a mirosului existent în acea zonă”, explică Oana Chiriță.

Floreștenii, speriați de taxa cerută de avocați

Să cauți un floreștean care locuiește în zona fermei de pui și care să spună că nu este deranjat de mirosul din zonă este ca și cum ai căuta piese de avioane într-un service auto. Cu toate acestea, lumea strâmbă din nas atunci când vine vorba despre onorariul casei de avocatură. Cum procesul ar urma să fie unul de lungă durată, firma de avocatură spune că ar fi nevoie ca 500 de persoane să plătească o taxă de 350 de lei, bani cu care să fie acoperite taxele de timbru judiciar, taxele şi onorariile pentru expertize, costurile de administrare a dosarelor, costurile de administrare a grupului de persoane, cât şi TVA şi alte taxe datorate statului.

“Eu personal cred că e interesantă iniţiativa, însă am indoieli că se vor aduna atâţia oameni care să şi pună banii jos. E uşor să vorbeşti, dar să aduni bani de la 500 de oameni, ar cam trebui să umble cineva din uşă în uşă. Un simplu formular online… cam greu. Însă la fel, încercarea moarte nu are”, zice Daniela, o floreşteancă din aceeaşi zonă.

„Sunt mai mult decât de-acord cu constituirea „celulei de criză” propusă de avocaţi numai să fim suficient de mulţi. Sincer, nu ştiu câţi vor fi de acord să scoată din buzunar 350 de lei, dar poate vom avea surprize plăcute”, spune Mihai Jitian locuitor în ansamblul Multiserv amplasat vis-a -vis de ferma Amareto.

Oana Chiriță menționează însă faptul că suma nu este un fixă și că, în eventualitatea în care mai multe persoane vor dori să se implice, aceasta va scădea.

„Suntem la etapa la care dorim să vedem câți oameni ar fi interesați. Cine dorește să ia parte la acest proces trebuie doar să semneze formularul de pe site-ul nostru. Oamenii vor avea ocazia să decidă cât anume costă mirosul acesta și să ceară despăgubiri”, mai spune avocata.

Locatarii de pe strada Florilor,  aflată la doi pași de ferma de pui,  resimt zi de zi mirosul puternic venit de la halele de vis a vis (Foto: Radu Hângănuț)

Locatarii de pe strada Florilor, aflată la doi pași de ferma de pui, resimt zi de zi mirosul puternic venit de la halele de vis a vis (Foto: Radu Hângănuț)

 Mai multe amănunte despre acest caz și punctul de vedere al primarului comunei Florești referitor la această situație puteți citi în varianta print a săptămânalului Transilvania Reporter care apare joi la chioșcurile de ziare din oraș.

3 Comentarii

 1. teodor spune:

  Cred ca e unica noastra sansa. Toti vrem sa scapam odata de cosmarul asta olfactiv . Coborzan, proprietarul fermei, vrea sa ne mutam noi (locuinta) din zona, decat sa plece el cu ferma? Spune ca nu am ”mirosit” zona inainte sa venim aici ? Dar el nu s-a gandit cand a infiintat ferma in zona ca urbanizarea se va extinde intr-o zi si va fi nevoit sa gaseasca alt loc pentru cotloanele sale de mortaciuni? El trebuia sa se gandeasca ,nu noi. Noi suntem noua generatie care avem nevoie la randul nostru de un camin intr-o zona mai apropiata de tot ceea ce inseamna conditii de trai de bun simt, unde sa ne putem creste copiii. Sa plecam noi in catunele indepartate din cauza lui? Sa ramana el cu puii lui imputiti aici si noi sa plecam departe? Unde s-a mai pomenit asa ceva? De ce nu si-a strans fonduri de cand sta aici ca sa isi poata muta mizeria in alta parte? Daca era destept anticipa acest lucru si se pregatea din timp sa plece. E prea de tot cum ne sfideaza si ne vorbeste de parca am fi toti prosti, analfabeti sau neinformati.
  -Domnule Coborzan ati uitat in ce lume traiti acum????? s-au schimbat vremurile.dar…. se pare ca dumneata ai ramas tot in urma, in tineretile dumitale indepartate in care sistemul dicta si ceilalti nu mai erau nevoiti sa gandeasca. Dar poate vi se trage totusi domnule Coborzan aceasta atitudine si modul asta de gandire de la serviciul pe care il aveati in epoca comunista si de la mentalitatea de atunci?
  – Incetati odata cu intimidarile astea catre populatie pentru ca sunt depasite si nu va sta bine ca un mare patron ce va tineti, sa dati dovada de atata insolenta. Chiar daca aveti bani si o oarecare putere, nimic nu va da dreptul sa dictati in zona. incercati sa va deschideti mintea, pentru ca nu mai gandim ca in epoca de piatra si sa va mutati ferma cu demnitatea de care ar fi trebuit sa dati dovada.
  Aaaa….si inca ceva domnule Coborzan, pentru ca va tot repetati in orice interviu cu plansetele cheltuielilor, am sa va mai repet si eu:
  -Ca un cetatean cu bunul simt ce ar trebui sa il aveti fata de comunitatea in care traiti, nu mai tot cereti bani din stanga si din dreapta pentru mutarea fermei, ca sa tot amanati momentul plecarii, pentru ca nu va e nimeni dator sa faca pentru dumneavoastra ceea ce singur trebuie sa faceti. De cand functionati trebuia sa va strangeti fondurile si nu va mai agatati de diverse pretexte absurde.

 2. sima emilia spune:

  La ce bun atatea comentarii daca tot nu se intampla nimic?.De cand m-am mutat in Floresti cu familia,implor in diferite comentarii,sa respir un aer curat,sa ma bucur de tot ce ne da natura gratis si fara nici un deranj din partea primarului ales,si a patronului fermei.Domnule Cobarzan v-ati lasa copii,nepotii sa respire mizeria asta de aer care spuneti ca nu este toxic,dupa ora 20,la 36-37 grade,abia asteptam racoarea noptii,trebuie sa ne baricadam in case,iar de o plimbare la aer curat nici nu poate fi vorba.Gazati cu nerusinare mii de copii,pe care as vrea sa-i vedeti cum alearga seara ,din cauza mirosului accentuat de caldura spre case.Noaptea este un miros ingrozitor,geamurile trebuie inchise si dormi daca poti.NU pot sa cred ca nu s-au inventat instalatii speciale,pentru captarea mirosului acum in acest secol.Va bateti joc de mii de suflete,dar cel mai expusi sant copii.Bani sant dar pentru masini de lux,vile,si afaceri necurate ,ne este lehamite,dar va veni si vremea noastra sa va sfidam.

  • EMIL spune:

   Stimata D-na Emilia Sima
   Vremelnic locuiesc in aceasta zona si tot ce se intampla acolo m-a revoltat profund.
   Se incalca fraglant legea respectiv Ordinul 119 din 2014.
   La aparitia unei noi legislatii in speta Directia de Sanatate Publica Cluj impreuna cu Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta a Alimentelor Cluj ar fi trebuit sa opreasca activitatea acestei societati comerciale imediat in virtutea modificarilor din Ordinul 119/2014.
   Primarul nu sesizeaza institutiile responsabile, Institutia Prefectului nu dispune respectarea LEGI.
   O ultima speranta poate fi un apel la Curtea de Justitie a Curtii Europene pentru nerespectarea legislatiei nationale aliniate la reglementarile europene.
   Cat cinism din partea celor responsabili la suferinta a mii de tinrii care au facut eforturi pentru a cumpara o locuinta la copii acestora.
   Eu sper sa se respecte LEGEA indiferent de interesele care conduc la asa ceva.
   Cu respect,

Postaţi un comentariu