Carta Culturală a Minorităților Naționale Clujene a fost semnată. Csilla Hegedüs: „Spunem nu multiculturalității de sertar şi de paradă”

Carta Culturală a Minorităților Naționale Clujene a fost semnată astăzi, 21 septembrie 2015

Carta Culturală a Minorităților Naționale Clujene, un document ce vizează inițierea unui model funcțional de interculturalitate în orașul Cluj, a fost semnată luni, 21 septembrie 201, în cadrul Muzeului de Artă din Cluj. Carta a fost semnată de 16 reprezentanți ai instituțiilor clujene și ale minorităților clujene care și-au prezentat argumentele privind importanța principiilor și acțiunilor cuprinse în acest document. Începând de astăzi documentul poate fi semnat de orice persoană care susține principiile promovate în cadrul acestuia.

Documentul este o premieră națională, Clujul fiind primul oraș din România care are o astfel de Cartă. Documentul se dorește a fi fundamentul dialogului permanent dintre comunitățile Clujului, în scopul cunoașterii, înțelegerii și respectului reciproc față de valorile culturale ale fiecăruia.

DSC_0969

Carta Culturală a minorităților naționale clujene

„Am văzut că există comunități paralele, că există vieți paralele. Credem că este foarte important să schimbăm acest lucru.  Ce este această cartă? Este crezul nostru, aici se regăsește felul în care vedem noi acest oraș, acest oraș care dorește să devină Capitală Culturală Europeană în 2021. Documentul este unul practic. Spunem nu multiculturalității de sertar şi de paradă. Nu dorim să facem încă un document care să se pună pe perete. Dorim ca principiile acestei carte să aducă împreună toate minoritățile acestui oraș. A fost un proces interesant. Am ajuns să cunoaștem mult mai bine problemele comunităților clujene în procesul de redactare al acestui act care să ne reprezinte pe noi toți”, a spus Csilla Hegeduș, vicepreşedinte UDMR.

Întrucât proiectul Cluj Capitală Europeană 2021 este constituit pe principii similare, inițiatorii acestuia au fost întrebați ce aduce diferit acest document. Inițiatorii Cartei sunt de părere că nu poate exista Clui Capitala Europenă fără respectarea Cartei. „Cele două documente nu sunt identice, nu văd nici o problemă dacă vine Ianoş să împingă şi el la aceeași maşină ca Ion”, a spus Szakats Istvan, de la Fundația AltArt pentru Artă Alternativă. Csilla Hegheduș a spus că în cazul Cartei este vorba de un plus de valoare, de un tot unitar și de un act cultural în sine. Reprezentanții proiectului Cluj Capitală Europeană nu au fost prezenți la eveniment, deși au fost invitați, dar au transmis prin intermediul unui email faptul că vor semna cât de curând și ei documentul.

DSC_0961

Concret, în urma semnării Cartei se vor constitui câteva grupuri de lucru, iar primele acțiuni se vor desfășura peste câteva luni.

„Noi, semnatarii acestei Carte, ne propunem conștientizarea comunității noastre asupra faptului că municipiul Cluj reprezintă, de secole întregi căminul diversității lingvistice, culturale și religioase. (…) Credem că egalitatea și demnitatea care se cuvin individului și grupurilor trebuie să constituie fundamentul respectului față de valorile noastre, deoarece convingerea pașnică și interacțiunea dintre culturi reprezintă pilonii de bază a unei societăți democratice. Avem convingerea că încurajarea dialogului intercultural, respectiv dezvoltarea unei relații active între culturi, contribuie la dezvoltarea unei comunități democratice, reprezentând totodată, o condiție esențială pentru dezvoltarea societăților coezive și creșterea calității vieții. Nu poate fi îndeajuns că activitățile culturale ale diferitelor comunități interetnice să se desfășoare în paralel, fără vreo legătură între acestea. Considerăm că acest aspect nu este nici suficient, nici de dorit – la nivel național sau local”, se arată în textul documentului.

DSC_0963

[stextbox id=”custom”]

Principiile fundamentale ale Cartei:

  • deschiderea și nevoia de înțelegere în dialogul comunității, cunoașterea reciprocă, aprecierea și respectul față de celelalte culturi
  • garantarea și încurajarea membrilor fiecărei comunități de a participa la dialog
  • respectul reciproc față de demnitatea și valorile comunităților implicate în dialogul intercultural
  • respingerea tuturor formelor de rasism, xenofobie, discriminare și intoleranță
  • importanșț prevenirii și evitării conflictelor, înlăturarea neîncrederii, demontarea prejudecăților istorice și culturale
  • încurajarea creativității culturale și consolidarea rolului mediator al artelor

[/stextbox]

DSC_0964

Pe lângă acțiunile de păstrarea și recunoaștere reciprocă a culturii comunităților, părțile vor efectua următorii pași: vor lansa programe interculturale, artistice și educaționale non-formale, creându-se astfel condițiile dialogului între comunități, vor crea o platformă de monitorizare interculturală, care va contribui la promovarea dialogului și a exemplelor pozitive de diversitate socială și culturală, vor participa activ la elaborarea proiectelor și sistemelor, rețelelor de cooperare internațională care își asumă dialogul intercultural la nivel european, vor iniția un dialog cu autoritățile publice, cu instituțiile abilitate și vor atrage atenția asupra necesității finanțării cu prioritate a programelor culturale.

Distribuie:

Postaţi un comentariu