Călin Popescu Tăriceanu: „România trebuie să fie pe lista țărilor direct amenințate de conflictul din Ucraina”

Aflat la aerordromul militar din Câmpia Turzii alături de premierul Victor Ponta și alți demintari ai statului, Călin Popescu Tăriceanu a atras atenția asupra faptului că România se numără printre țările direct amenințate de conflictul dintre Rusia și Ucraina.

Președintele Senatului a catalogat drept „slabă și moale” atitudinea SUA și a statelor occidentale față de criza din Ucraina, subliniind faptul că România încă beneficiază de pe urma parteneriatului strategic semnat în 1997 cu SUA, înaintea aderării la NATO.

„Îmi aduc aminte că în 1997 am participat la semnarea parteneriatului strategic cu SUA. La vremea aceea doar Polonia și Israelul mai aveau asemenea parteneriate. Mulți au considerat la vremea respectivă că parteneriatul acela era un premiu de consolare pentru România deoarece nu fusese admisă în NATO. De fapt a fost o etapă intermediară care să ne dea certitudinea că suntem pe drumul cel bun și imediat aa urmat aderarea la NATO. Știu ce înseamnă o aramtă de profesioniști și pot spune că armata română a urmat un întreg proces de dezvoltare pentru aderarea la NATO care a presupus multe sacrificii . avem o armată de profesioniști nu de recruți și am văzut aici posibilitățile noastre de interoperabilitate. Este un moment politic aparte în contextul crizei din Ucraina. Putem să ne punem întrebarea legitimă <<Ce s-ar fi întâmplat dacă nu eram membri ai NATO?>>”, a declarat Tăriceanu.

Tăriceanu a mai spus că pe măsură ce conflictul din Ucraina evoluează, devine tot mai neesară includerea României pe lista țărilor puse în pericol de acțiunile Rusiei, alături de statele baltice și Polonia.

„Este realmente o situație foarte gravă în Ucraina. Mi se pare că reacția țărilor occidentale și a SUA este destul de slabă și moale în raport cu agresivitatea Rusiei. Ne-am imaginat cu toții că ocuparea Crimeei va fi un pas după care lucrurile vor merge spre calm dar iată că se dovedește contrariul. Este nevoie ca România să facă demersurile oficiale pe lângă partenerii occidentali pentru a fi inclusă în rândul țărilor direct amenințate de Rusia”, a anunțat acesta.

Cu avionul, data viitoare

Călin Popescu Tăriceanu a rămas „cu picioarele pe pământ” în timp ce colegul său, Victor Ponta a zburat timp de o oră la bordul unui F-16. Fostul premier a recunoscut însă că abia așteaptă să se ivească o noua ocazie pentru a trăi această experiență.

„Mi-aș fi dorit foarte mult, dar nu am avut timp să fac ieri acele teste fizice. În al doilea rând, dacă zburam și eu probabil mai dura două ore în plus. Dar recunosc că abia aștept să pot zbura. Am o licență de pilot privat, nu e același lucru, dar cu atât mai mare este tentatția pentru mine, care am încercat senzația. Anul acesta nici pe motocicletă nu am mai mers pentru că nu am avut timp”, a explicat Tăriceanu.

DSC_0293

Postaţi un comentariu