„Bullet robot challange”: locul I la BattleLab Robotica din Cluj și cel puțin o participare la competiția din Japonia

Echipa Bullet

Într-un laborator de la subsolul Facultății de Inginerie Electrică din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca se muncește de zor. Se pun la punct ultimele detalii înainte de cea de-a cincea ediție a competiției „BattleLab Robotica”, un concurs deja celebru printre clujeni care se va desfăşura sâmbătă, 9 mai,  în amfiteatrul P03, (incinta Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca pe strada George Bariţiu nr. 26) de la ora 10:30.

Orice am spune, când vorbim despre roboți, chiar și interesul celor mai pasivi dintre noi crește. Și pe măsură ce îi descoperim mai mult și aflăm principiile după care funcționează, lumea acesta devine fascinantă. Astăzi vi-l prezentăm pe Bullet, robotul echipei cu același nume, favoritul la titlul de campion de anul acesta și cel care a ocupat locul I în 2014. De curând Bullet s-a întors din Viena, unde a participat la una dintre cele mai importante competiții de profil din lume. Cine sunt cei care l-au creat, cât costă un astfel de robot și mai ales ce calități trebuie să aibă pentru a-și scoate adeversarul din ring fără să stea pe gânduri, aflați în cele ce urmează.

Echipa Bullet este alcătuită din șase studenți de anul IV, din cadrul secției de Calculatoare: Claudiu Avram, Andrei Cristian Husar, Bogdan Ioan Bora, Alexandru Pușcaș, Mihai Oltean și Horia Neamțu. Colegi de grupă, dar și prieteni, aceștia au început în anul II, mai mult în joacă, să construiască un robot pentru a putea participa la competiție. Primul robot s-a numit Razor și spun băieții, deși „simpluț”, avea potential.

De la Razor la Bullet 

„Am început din anul II, dar a fost așa, mai mult o pasiune, pentru a face ceva și pe partea de hardware în timpul facultății. În primul an am participat la BattleLab Robotica din Cluj să vedem cum merge, dar nu am obținut nu știu ce rezultat. Cei din cadrul laboratorului ne-au oferit o carcasă, iar noi a trebuit să facem partea de electonică și codul. Am văzut că deși robotul nostru nu a fost excelent, avea o programare bună și mult potential”, povestește Bogdan. După prima experiență, băieților li s-a deschis apetitul pentru robotică și au început să își facă un plan de bătaie ceva mai serios. „În vara respectivă ne-am pus toți și am căutat sponsorizări. Am pornit cu un buget de 4.000 de euro. Cu banii respectivi am reușit să ne construim robotul și să ne asigurăm deplasările la competițiile următoare. Am participat și la faza națională de la București și la Viena de două ori”, spune Bogdan.

1966170_691720807533241_4960778922084735783_o

Pentru a construi un robot este nevoie de cunoștințe tehnice, de programare, dar și de un marketing bun, pentru că ești pus în postura de a-ți căuta singur sponsorizări. Vă dați seama că argumentul cu care te prezinți în fața sponsorului trebuie să fie unul solid, pentru că nu este nimeni dispus să îți ofere câteva mii de euro pe ochi frumoși. „Roboții aceștia sunt destul de scumpi. Numai motoarele costă  undeva la 800 de euro. Tot robotul cumulează, fără instrument și fără utililajele cu care am lucrat, undeva la 3.000 de euro. În total ar costa 5.000 de euro”, explică băieții.

Iar roboțelul trebuie mereu împrospătat cu piese noi, în cazul în care cele vechi cedează presiunii „psihice” și fizice din timpul concursurilor, sau de ce nu, chiar din timpul antrenamentelor. Dacă unele piese se găsesc ușor, altele sunt aduse din afara țării, ceea ce automat înseamnă timpi morți, întrucât pot ajuge în două, trei săptămâni sau chiar mai mult. Din această cauză, celor șase studenți construcția lui Bullet le-a luat undeva la șase luni. În momentul de față membrii echipei pot demonta și monta la loc roboțelul în aproximativ 15 minute – în timpul concursurilor roboțelul poate necesita intervenții chirurgicale de urgență, pentru a putea reveni pe ring, iar viitorii ingineri s-au adaptat nevoilor acestuia.

10014895_691720317533290_1604335084329758244_o

Băieții au mereu la ei piese de schimb. În 2013, de exemplu, aceștia au avut ghinionul ca roboțelul să se dezmembreze în timpul unei competiții din cauză că piesele nu au fost prinse bine. „S-a dezmembrat în mulțime. A fost ca în desene”, spun aceștia cu zâmbetul pe buze. „L-am calibrat și totul a fost ok apoi.  Noi cu robotul acesta am fost la cinci, șase concursuri, iar la fiecare concurs am mai adus o îmbunătățire”, spune Alexandru.

Robotul ar putea trage o mașină

În cadrul echipei, atribuțiile sunt împărțite: „Am intrat în echipă de un an, mă ocup mai mult de partea mecanică, împreună cu Alex și Bogdan. Dacă un singur om s-ar ocupa de toate, nu ar reuși să scoată totul la capăt. Mihai și Claudiu se ocupă de scrierea codului și de partea de electronica. De fiecare dată când faci un robot nou, trebuie să te gândești la absolut tot. Pe Bullet l-am construit în jumătate de an. Durează mult până îți vin toate piesele. Bateriile sunt luate din Germania. Carcasa e făcută în Apahida, e turnată din fibră de sticlă, e făcută la comandă. Lama e adusă din București, de la cei care sunt campioni naționali, încă. Motoarele sunt cele mai scumpe. Este un standard internațional la motoare și acestea pe care le avem noi sunt cele mai bune. Mason este firma care le produce, sunt de 40 de mm, costă 800de euro bucata, mânâncă 100 A la pornire. Practic motoarele acestea ar trebui să tragă o mașină. La pornire, chestia asta mică de maxim 3 kilograme are unu sau doi cai putere”, spun Andrei, fiind completat pe alocuri de colegii lui. Doar sunt o echipă, nu?

Bullet are atașate cele două stegulețe al căror rol este acela de a deruta adversarul

Bullet are atașate cele două stegulețe al căror rol este acela de a deruta adversarul

Cele mai importante caracteristici pe care trebuie să le aibă un roboțel sunt: anduranța și viteza de reacție. „Regula de bază  este să scoți celălalt robot din ring sau să îl faci să iasă singur. În momentul în care ajunge pe ring robotul funcționează singur. Trebuie să știe să găsească inamicul și să îl scoată de pe ring. Totul se întâmplă prin împingeri, fără lucruri sau metode care să strice jucăria de 2.000 de euro a celorlați. E multă muncă în realizarea unui robot și concurenții respect acest lucru. Sunt roboți care tind să devină campioni și roboți care participă pentru prima oară. Se joacă în așa fel încât toată lumea să se simtă bine, să se distreze. Dacă jucăm cu un robot începător, scădem forța cu 20, 30%, pentru că nu e plăcut ca după ce ai lucrat o lună sau două să vină un alt robot, fie el și campion, să îl distrugă. Vrem să nu stricăm. Pentru adversarii mai puternici avem tehnici. La Cluj se aleg cinci capi de serie după concursul de la Viena, care e chiar înainte pentru a nu fi în aceeași grupă doi, trei roboți foarte buni, iar ceilalți să nu aibă nicio șansă”, spun băieții.

Dacă vă imaginați că meciurile durează câteva minute, trebuie să vă dezamăgesc. Cele mai lungi durează aproximativ 5 secunde, acesta fiind până la urmă farmecul „jocului”: rapiditatea cu care un robot reușește să îl găsească pe celălalt și să îl „alunge” de pe ring.

1932773_690405340998121_2761940336628829021_o

Echipa Bullet nu a ratat nicio competiție importantă din țară, bifând de două ori chiar și competiția de la Viena. Cu toate acestea băieții mărturisesc că atmosfera de la Cluj poate fi cu greu egalată, amfiteatrul în care se desfășoară concursul fiind mereu plin pasionați sau curioși. De asemenea, din punct de vedere competițional, la Cluj, participă doar studenți, pe când în Viena echipele includ și cadre didactice.

Au fost invitați să participe la competiția din Japonia

„La Viena e un alt nivel, dar unde se poate înscrie oricine dorește. Cu cunoștințele pe care le-am acumulat în primele trei competiții și faptul că am participat la Viena să vedem cum e competiția de acolo,   la Robotica Lab 2014 am luat locul I. La două săptămâni după Viena. Ne-am întors, am reparat robotul întrucât acolo am avut ceva probleme cu roțile și a fost foarte bine. I-am bătut inclusiv pe campionii de la București. Apoi, în toamnă, am luat locul II la București. În urma competiției din capitală am primit o invitație de participare la competiția din Japonia, cea mai importantă competiție de acest gen, dar practic aveam doar trei săptămâni la dispoziție să obținem sponsorizări pentru deplasare. Din păcate nu am avut fonduri. Sperăm să fim invitați din nou și anul acesta”, spun băieții plini de entuziasm.

Bullet și prietenii lui

Bullet și prietenii lui

Au amitiri frumoase, unele „povestibile”, altele mai puțin din toate deplasările. Cert este că s-au distrat și și realizat ceva „în gașcă”. „Sunt convins că și peste 20 de ani vom povesti cu drag de acest robot și de toate peripețiile pe care le-am avut. De exemplu, la Viena, carcasa robotului a fost mai lungă decât prevedea regulamentul. Ce am făcut? Am tăiat-o cu flexul, în sală, în timpul competiției”, povestesc băieții. „Isprava” lor inginerească a dus la schimbarea regulamantului competiției, care nu mai dă voie în sală de atunci cu „power tools”. Dar băieții și-au luat prelungitor. Cum să renunțe la flex, dacă s-a dovedit atât de folositor?

„În momentul în care ești cu prietenii, lucrezi cu ei și te distrezi, e altfel. Nu am fost niciodată stresați. Poate și pentru că nu am avut dorința nebună de a câștiga. Dacă urmărești mereu câștigul nu are niciun haz”, este de părere Bogdan.

Pe viitor își doresc să relizeze un robot nou, pentru că Bullet și-a atins potențialul maxim și să participe la competiția din Japonia. „Nivelul competițional crește. Bullet e gândit pentru 2013, dar competiția a evoluat. Își face treaba, va mai merge câțiva ani și va lua primele locuri dacă avem grijă de el. Mai investim, mai schimbăm una alta, dar vrem să realizăm un Bullet junior, dacă vom avea fonduri”, spun aceștia.

Clujenii se bucură de spectacolul oferit de roboți în fiecare an

Clujenii se bucură de spectacolul oferit de roboți în fiecare an

Tema competiţiei de anul acesta o reprezintă implementarea de roboţi sumo autonomi, capabili să identifice şi să elimine de pe suprafaţa de joc robotul advers în competiţii de tip „1 la 1”.

În cadrul acestei ediţii BattleLab Robotica sunt înscrise peste 20 de echipe care speră ca robotul construit să le aducă victoria. Echipele pot avea până la 4 studenţi, iar competiţia respectă regulile internaţionale de sumo robotic în ceea ce priveşte dimensiunile suprafeţei de joc şi regulile de desfăşurare şi angajament. Roboţii vor trebui să respecte dimensiunile clasei mega (masă totală: maxim 3kg, dimensiuni 20 x 20 cm, fără limită de înălţime). Echipele cu performanţe deosebite vor fi premiate şi vor fi ajutate să participe la Campionatele Europene de Robotică de la Viena şi la alte competiţii importante de profil.

Concursul  reprezintă de asemenea șansa unor tineri de a se remarca în fața unor posibili angajatori, prezenți prin sponsori la eveniment. Edițiile trecute câștigătorilor li s-a oferit posibilitatea de a se angaja la anumite firme, doar pe baza rezultatelor din concurs.

[stextbox id=”custom”]

Competiții și premii:

2013 – Cluj- Napoca (Razor)

2013 – București (Bullet)

2014 – Viena (Bullet)

2014 – Cluj – locul I (Bullet)

2014 – București – locul II (Bullet)

2015 – Viena (Bullet)

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu