Alexandru Arșinel se întoarce la Clinica de Urologie din Cluj

Foto: Dan Bodea

Alexandru Arşinel se întoarce luni la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca pentru analize medicale, el acuzând deteriorarea stării de sănătate în urma stresului cauzat de mediatizarea negativă a cazului său de transplant, potrivit Mediafax.

Şeful ICUTR din Cluj-Napoca, Mihai Lucan, a declarat, luni, că Arșinel va fi consultat de medici din Austria şi Italia pentru a se stabili care este motivul pentru care acesta se simte rău, susţinând că deteriorarea stării de sănătate a actorului nu are legătură cu transplantul renal, ci cu stresul. „Stresul afectează în mod direct evoluţia transplantului, fiind multiple lucrări care arată că stresul scade imunitatea, iar scăderea imunităţii duce la creşterea toxicităţii medicaţiei imunosupresiv”, a adăugat Luncan.

„Arşinel va veni luni, o să-i facem investigaţii medicale, nu ştiu care este starea lui. O să-i facem consulturi interdisciplinare foarte extinse, inclusiv cu medici din Austria şi Italia. Trebuie să găsim o cale ca el să nu mai rezoneze la mizeria asta umană. Trebuie să găsim motivaţia evoluţiei lui actuale, pentru că nu ţine de transplant. Transplantul merge foarte bine, a fost controlat, intră bine sângele, iese bine, iese bine urina. Este vorba despre o afectare generală. Mă şi mir, e om bătrân, nu s-a mai întâlnit cu lăturile societăţii? Probabil că vârsta sensibilizează oamenii. Cert este că stresul afectează în mod direct evoluţia transplantului. Sunt multiple lucrări citate, care arată că stresul scade imunitatea, iar scăderea imunităţii duce la creşterea toxicităţii medicaţiei imunosupresive şi se pot produce diverse leziuni concomitente, unele grave. O să încercăm să îl readucem pe linia de plutire”, a spus Mihai Luncan, citat de Mediafax.

Alexandru Arşinel, director al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti, a suferit, la sfârşitul lunii august, un transplant de rinichi la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca. Actorul a fost externat în 12 septembrie.

Şeful ICUTR, Mihai Lucan, declara că Alexandru Arşinel este a treia persoană din România în vârstă de peste 70 de ani care a suferit un transplant de rinichi, precizând că donatorul este un tânăr de 23 de ani care s-a spânzurat după ce a pierdut la jocuri de noroc.

Preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie „Claudia Safta” din Cluj-Napoca, Emanuel Ungureanu, declara, în urmă cu o săptămână, că va depune, în numele asociaţiei pe care o conduce, în 27 septembrie, când se împlineşte un an de la decesul unei tinere care nu a beneficiat de transplant renal, o plângere penală şi va chema în judecată ICUTR Cluj „pentru ca justiţia să lămurească dacă în cazul Arşinel s-au respectat regulile şi criteriile privind efectuarea unui transplant”.

Emanuel Ungureanu a precizat pentru Transilvania Reporter că aşteaptă de la conducerea Agenţiei Naţionale de Transplant şi de la Mihai Lucan câteva precizări simple pentru lămurirea cazului:

Câţi din cei 130 de de transplantaţi, numai anul acesta, se simt bine şi au rinichiul transplantat funcţional?

Ce se întâmplă cu cei externaţi după transplant, de ce nu sunt îngrijiţi de spitalele de nefrologie ci tot de spitalul condus de Lucan?

Cum se simte cealaltă pacientă care a primit celălalt rinichi şi care are vârsta de 26 de ani?

În acelaşi timp face un apel la medicul Mihai Lucan să înceteze cu mediatizarea excesivă a cazului, pentru că toată lumea îşi aminteşte că la câteva ore de la transplant domnia sa a organizat o conferinţă de presă şi a permis intrarea presei în salonul pacientului Arşinel punând în pericol sănătatea acestuia  exact când imunitatea pacientului era scăzută.

“Au urmat şi alte conferinţe de presă, domnul Lucan neţinând seama de faptul că-l expune pe pacient. În loc să răspundă domnia sa de caz, a scos în faţă pacientul pentru ca notorietatea acestuia să influenţeze publicul. Chiar aseară au participat amândoi la un duplex tv, iar pacientul Arşinel s-a supus unui interviu deşi trebuia protejat de contactul cu persoane străine. Eu sunt îngrijorat de starea de sănătate a domnului Arşinel, dar în egală măsură cu îngrijorarea pe care o am faţă de starea de sănătate a pacientei anonime care a primit celălalt rinichi şi despre care domnul Lucan însuşi a spus că se simte mai rău decât pacientul Arşinel” a adăugat Emanuel Ungureanu pentru Transilvania Reporter.

 


Publicitate

Postaţi un comentariu