„7 teme fundamentale pentru România 2014”. Corigenta Europei este chemată să-şi facă lecţiile

„7 teme fundamentale pentru România 2014” este titlul unui volum lansat vineri în Aula Magna a Universităţii Babeş-Bolyai, în prezenţa a trei –Vasile Iuga, Dan Dungaciu şi Marius Stoian- dintre cei patru coordonatori ai cărţii. Carte care reuneşte nu mai puţin de 60 de voci ale unor specialişti români în diferite domenii. A lipsit de la lansare al patrulea coordonator, George Cristian Maior, şeful SRI, care semnează Cuvântul înainte al volumului. Printre alţii, au fost prezenţi la lansare sociologul Vasile Dâncu şi mitropolitul Andrei Andreicuţ.

Vasile Dâncu a spus, în cuvântul său, că volumul invită la dialog, că propune o redeschidere a pieţei ideilor.

„Cartea este importantă pentru că vorbeşte de indiferenţa noastră generală, faţă de ceilalţi, şi mai ales indiferenţa faţă de România. Este o carte care cuprinde cel puţin şapte îngrijorări mari. Cred că această carte încearcă să participe la reconstrucţia unei pieţe a ideilor în România. (…) Această carte pune pilonii unei dezbateri privind proiectul de societate, un viitor proiect de societate. Cred că suferim din cauza faptului că România nu are un proiect de societate asumat”, a punctat Vasile Dâncu.

Potrivit acestuia, elita noastră trebuie conectată la circulaţia de idei mondială, dar în primul rând trebuie racordată la dezbaterea de idei internă.

„Sunt câteva capitole în această carte foarte puternice ca mesaj, ca date, ca informaţii. Avem un capitol despre economie, securitate energetică şi reindustrializare care poate face parte direct dintr-un program de guvernare, dar din programul de guvernare nu al unui guvern, ci al unui ciclu politic”, a mai spus Vasile Dâncu.

Coordonator al volumului, Vasile Iuga a spus că, în opinia sa, România se află în prezent în a treia încercare de modernizare, care nu trebuie ratată: „Suntem într-o tranziţie extrem de profundă şi extrem de violentă la nivel mondial. Orice tranziţie naşte învingători şi învinşi şi vedem că lucrurile evoluează geopolitic, geoeconomic, geocultural cu o viteză care ne-ar fi surprins şi am fi crezut că nu e posibilă până în urmă cu ceva vreme. Atunci, ne întrebăm, unde se află România şi ce ar trebui să-şi dorească? Din perspectivă personală, cred că România se află la cea de a treia încercare de modernizare din ultimii 150-160 de ani. Prima a fost terminată brutal de izbucnirea celui de Al doilea război mondial. Cea de a doua încercare, în timpul regimului comunist, era, în opinia mea, sortită eşecului încă de la început din cauza defecţiunilor fundamentale ale modelului. Suntem acum în cea de a treia încercare de modernizare şi este foarte important să nu ratăm această a treia încercare”.

El a mai spus că şi prin acest volum încearcă să declanşeze discuţii la Bruxelles, la Chişinău, cu intenţia de a-i atrage în dezbaterea privind România şi pe românii din afara graniţelor.

În carte, apărută la Editura RAO, semnează Cristian Unteanu, Bogdan Olteanu, acad. Daniel Dăianu (coordonator secţiune), Vasile Puşcaş, Valentin Lazea, Dragoş Pâslaru, Aurelian Dochia, Cristian Socol, Antonia Colibăşanu, Sergiu Celac (coordonator secţiune), Dan Dungaciu (coordonator secţiune), Luca Niculescu,   Valentin Naumescu, George Grigoriţă, Darie Cristea, Petrişor Peiu, acad. Mircea Maliţa, George Cristian Maior, Bogdan Gavrilă (coordonator secţiune), Ionel Niţu, Florian Enea, Marcel Foca, Mihai Busuioc, Irina Socol, Florin Cosmoiu, Floriana Jucan, Doina Banciu, Marius Stoian (coordonator secţiune), Victor Vevera, Oana Popescu, Adriana Săftoiu, Ioana Lupea, Călin Cotoi, Mihaela Nicola, Sandra Pralong, Lucian Cernat, Vasile Iuga (coordonator secţiune), Radu Crăciun, Răzvan Orăşanu, Radu Dudău, acad. Nicolae Anastasiu, Alexandru Pătruţi, Ionuţ Dumitru, Claudiu Cercel, Ruxandra Chiriţă, Gabriel Biriş, Laurenţiu Ştefan (coordonator secţiune), Florin Abraham, Sever Voinescu, Simina Tănăsescu, Iulian Chifu, Sebastian Burduja, Mirel Palada, Bartolomeu I, Mircea Geoană, Radu Carp, Florian Bichir, Cristina Popescu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu