Recoltele din comuna Dumitrița, călcate în picioare de mistreți

Porcii mistreți se înfruptă în voie din recoltele țăranilor, fără ca aceștia să poată face ceva (foto: arhivă)

Colegiul Prefectural desfășurat ieri în teritoriu, la Căminul Cultural din localitatea Ragla, comuna Dumitrița, a fost un bun prilej pentru localnici să-și expună problemele în fața „domnilor de la oraș”. Astfel, dincolo de rapoartele de activitate ale deconcentratelor subordonate prefecturii, în atenția autorităților a revenit și problema animalelor sălbatice, care în fiecare toamnă pun la pământ munca oamenilor.

Chiar dacă la începutul sesiunii de dezbateri prefectul județului, Ioan Țintean, remarca ușor dezamăgit că nu sunt prezenți și localnici, atunci cânt aceștia chiar au dorit să intervină s-a lăsat cu o mică ceartă între primarul comunei Dumitrița și aproximativ 20 de localnici, supărați că nu au fost anunțați în legătură cu evenimentul și că nu sunt lăsați să intre și să își spună păsurile.

Într-un final, după mai multe discuții în contradictoriu, un grup de localnici a primit acordul de a interveni, prima problemă ridicată fiind cea a animalelor sălbatice care coboară din pădure și distrug recoltele gospodarilor din zonă: „Noi arăm, semănăm și când să recoltăm, nu mai avem ce, pentru că animalele sălbatice ne distrug munca. Am luat legătura cu fondul de vănătoare, pentru că sunt animale protejate. Dar dacă sunt protejate noi ce să facem? Este al treilea an când nu avem ce recolta”, s-a plâns Cornel Cârcu.

„Și mie mi s-a întâmplat la fel, 70 de arii mi le-au făcut mistriții praf. De la primărie, domnu’ de acolo mi-a spus că nu știe ce să facă. Am dat 5 milioane doar pentru arat”, spune o altă localnică.

Daniel Frăsincari, de la Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă, a propus ca soluție initiativa proprietarilor de terenuri din localitatea Rusu Bârgăului, unde aceștia și-au împrejmuit terenurilor cu garduri electrice, investiția fiind realizată prin accesarea de fonduri europene.

Prefectul a promis că se va documenta și va încerca să găsească o soluție pentru această problemă, altfel comună pentru județul Bistrița-Năsăud, unde urșii, mistreții și vulpile coboară des în gospodării și fac ravagii printre animalele oamenilor sau prin recoltele acestora.

„Este vorba de fondul cinegetic, deci trebuie să ne consultăm cu specialiștii pentru că nu ne putem apuca să împușcăm animalele. Aveți dreptatea dumneavostră, nu e normal să munciți și să culegeți doar ce rămâne”, a spus prefectul Ioan Țintean.

Lupul infractor, paznic la oi

O altă problemă, de data aceasta cu tentă infracțională, a fost semnalată de o localnică, proprietară a unei turme de 200 de oi. Potrivit spuselor acesteia, păstorul satului i-a otrăvit mai multe animale și i-a atacat cu o bâtă soțul, în încercarea de a-l opri să își pășuneze turma pe proprietatea asociației.

„Avem în jur de 200 de oi. Păstorul ne-a otrăvit 15 miei și oi, le-a adus soțul cu mașina într-o dimineață. După-masă, alții trei miei a adus, morți, care miroseau a otravă. Nici la câini nu le putem da. Le-am îngropat ca să nu miroasă. Le-am dus altundeva la păscut dar băiatul păstorului nu ne-a lăsat să adăpăm animalele acolo. Când a mai mers o dată soțul meu cu oile, (n.r. băiatul păstorului) i-a dat cu bota în cap; are certificat medico-legal”, spune localnica.

Prefectul a sfătuit-o pe reclamantă să adreseze o plângere poliției și să înainteze cazul ei spre Instituția Prefectului, astfel încât autoritățile să poată cerceta acest incident și să decidă dacă păstorul satului se face vinovat de vreo infracțiune.

Distribuie:

Postaţi un comentariu