Bursa locurilor de muncă, evitată de absolvenții bistrițeni

Tinerii bistrițeni au completat încă de dimineața CV-uri și au negociat contracte cu angajatorii.

Cu doar câteva zile înainte de începerea anului universitar, tinerii absolvenți de studii superioare ar fi avut șansa să își găsească un loc de muncă, însă realitatea de la fața locului a sugerat altceva: la standurile angajatorilor a bătut vântul, puținii „vizitatori” ai bursei fiind tineri absolvenți de școli postliceale sau cel mult liceu.

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți a avut loc și în acest an în incinta Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistrița-Năsăud, birourile angajațiilor instituției fiind transformate în zone pentru standurile angajatorilor, 46 la număr.

Prezentă la bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, Ministrul pentru Dialog Social, Doina Pană, s-a arătat încântată că piața muncii solicită ingineri, în accepțiunea dânsei, acesta fiind un semn că mecanisemele industriei se repornesc: „Aceste burse vin în sprijinul celor care își caută un loc de muncă, și în loc să meargă cu jalba-n proțap din poartă în poartă, vin întreprinderile și oferta este prezentată într-un cadru mai lucrativ. Constat cu plăcere că majoritatea posturilor sunt pentru calificați, există posturi pentru ingineri și asta este o dovadă că industria s-a repornit”, adeclarat Doina Pană.

La primele orele ale dimineații, cei interesați să-și găsească un job lipseau aproape cu desăvârșire, directoarea AJOFM B-N, Otilia Râpan, motivând această situație prin faptul că mulți absolvenți de facultate au ales să-și continue studiile la master sau și-au găsit deja un loc de muncă.

Pentru cei 994 de absolvenți înregistrați la AJOFM B-N până în data de 22 septembrie a acestui an, angajatorii au pus la dispoziție posturi de șofer, lăcătuș mecanic, agent de vânzări dar și posturi de ingineri sau juriști.

Angajatorii se plâng că lipsesc persoanele cu studii superioare, majoritatea celor interesați având statutul de muncitori necalificați. Firma producătoare de cablaje auto, Leoni, este cel mai mare angajator din județ la această oră, însă întâmpină probleme în găsirea de ingineri:

„La această bursă compania Leoni oferă 26 de locuri de muncă, 20 de poziţii de operator cablaje auto, trei de inginer şi trei de şef serviciu. Pregătirea se face la locul de muncă; singurul lucru pe care îl cerem angajaţilor este disponibilitatea de a lucra în trei schimburi. E greu însă să găsim persoane calificate, e o realitate, persoanele necalificate sunt din ce în ce mai multe. Compania noastră a angajat numai în acest an peste 1400 de persoane, iar acest lucru a fost posibil ca urmare a campaniilor media făcute, ca urmare a participării la bursele locurilor de muncă şi noi credem că participarea la burse este asemenea muncii în agricultură- sădeşti acum şi culegi roadele mai târziu”, a declarant Claudiu Câmpan, reprezentant al firmei Leoni.

Cei care au încercat astăzi să-și facă intrarea pe piața forței de muncă s-au arătat totuși optimiști în privința șanselor lor, pretențiile salariale fiind direct proporționale cu studiile: „Caut un loc de muncă de lăcătuş mecanic. Am terminat liceul şi acesta e primul CV pe care îl scriu. Aş dori un salariu de zece milioane”, spune Ștefan.

Distribuie:

Postaţi un comentariu