Licitaţia pentru CET, sub semnul întrebării. Senatorul Ghilea, sceptic privind centrala pe gaz

Senatorul PDL Gavrilă Ghilea / sursa foto: adevarul.ro

Senatorul PDL Gavrilă Ghilea susţine că potrivit anunţului publicat pe SEAP în vara acestui an, la data de 17 septembrie 2013 a expirat termenul pentru depunerea ofertelor din partea potenţialilor furnizori ai serviciului de “Implementare proiect la sursa CET Oradea”, dar încă nu se ştie nimic despre încheierea acestei prime etape de achiziţie publică.

             Conform anunţului postat pe SEAP, valoarea estimată a lucrărilor este de 243 milioane lei, adică circa 53 milioane euro.

 “Cu toate acestea, conform informaţiilor pe care le deţinem, autoritatea contractantă a prelungit cu 30 de zile termenul de depunere a ofertelor, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la oportunitatea acestei decizii. De ce a fost nevoie de prelungirea termenului? Au fost prea mulţi ofertanţi? Sau poate au fost prea puţini? Obligaţiile din caietele de sarcini au fost cumva prea împovărătoare? Aceste cauze sunt importante pentru orădeni pentru că pot genera consecinţe privind confortul termic în iernile viitoare. Prin devansarea încă de la bun început a termenului de depunere şi deschidere a ofertelor privind execuţia noul proiect al CET-ului pe gaz, în mod legitim punem sub semnul întrebării respectarea ulterioară a întregului calendar de lucrări, care va impune un grafic strict de finanţare şi cofinanţare a acestora”, a afirmat senatorul Gavrilă Ghilea.

Temeri pentru centrala pe gaz

Senatorul susţine că temerile cu privire la riscurile implementării unui CET alimentat exclusiv pe gaz, pe care şi le-a  exprimat şi în alte rânduri,   par să se adeverească.  Preţul gazelor naturale se rostogoleşte alarmant şi – din nefericire – necontrolabil, iar perspectiva scăderii sau măcar a conservării preţului actual al Gigacaloriei este tot mai îndepărtată”, susţine Gavrilă Ghilea.

De curând, senatorul s-a  întâlnit cu reprezentanţii Coaliţiei Rogerius şi a luat act de maxima lor îngrijorare privind capacitatea de funcţionare a CET-ului actual şi după data de 31 decembrie 2013, când, în conformitate cu prevederile Autorizaţiei Integrate de Mediu,   depozitarea deşeurilor provenite din arderea cenuşei va fi interzisă.

 “Cerem autorităţilor competente să face precizări clare şi transparente cu privire la eventualele şi posibilele derogări de la prescripţiile acestei Autorizaţii Integrate de Mediu. Este un subiect care trebui tratat cu maximă transparenţă, nu aşa cum s-a procedat  la derularea procedurilor privind noul CET pe gaz”, afirmă senatorul.

 Obstacolele legislative

O altă problemă a celor din Coaliţia Rogerius o reprezintă obstacolele legislative care îngreunează recuperarea restanţelor la plată, prin impunerea procedurii de mediere dintre restanţieri şi furnizori. Deşi, teoretic, această procedură ar trebui să rezolve pe cale amiabilă o situaţie conflictuală, litigioasă, în practică aceasta generează noi conflicte, de această dată chiar în sânul asociaţiilor de proprietari, care pot fi ameninţate cu sistarea furnizării agentului termic din cauza unor rău-platnici recalcitranţi.

            “Chiar dacă autorităţile locale ne-au asigurat că preţul Gigacaloriei nu va fi majorat în acest an, cu siguranţă cele două organisme de reglementare ANRE şi ANRSC vor stabili noi plafoane de referinţă începând de anul viitor. Deci, chiar dacă în noiembrie şi decembrie 2013 preţul Gcal nu se va majora, viitoarea valoare de referinţă stabilită prin Hotărâre de Guvern va aduce cu siguranţă o Gigacalorie mai scumpă pentru români în primele patru luni ale anului 2014”, a dat asigurări Ghilea.

Distribuie:

Postaţi un comentariu