Judecătorul Mircea Pușcaș, trimis în judecată pentru luare de mită. Ce acuzații i se aduc

Judecătorul Mircea Pușcaș / Sursa foto: adevarul.ro

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a judecătorului Mircea Pușcaș, de la Curtea de Apel Oradea (în prezent suspendat din funcție), în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită, potrivit unui comunicat de presă al DNA, remis jos redacției. Alături de acesta au mai fost trimiși în judecată Petru Cocian, administrator la o societate comercială, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de trafic de influenţă, dare de mită și cumpărare de influenţă, Mihai Halas  – în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de trafic de influenţă, dare de mită și cumpărare de influenţă , Ioan Adrian Mihai – administrator la o societate comercială, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la trafic de influenţă, și Mihăiță Teleptean – administrator la o societate comercială, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de trafic de influenţă, complicitate la dare de mită și complicitate la luare de mită. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Cluj.

Potrivit procurorilor DNA, judecătorul a pretins bani de la mai multe persoane pentru a pronunța sentințe favorabile.

                ”În cursul lunii septembrie 2012, inculpatul Puşcaş Mircea, în calitate de judecător la Curtea de Apel Oradea, le-a pretins inculpaţilor Cocian Petru şi Halas Mihai, prin intermediul inculpatului Teleptean Mihăiţă, să cumpere de la cumnatul său un autoturism marca BMW cu o sumă mai mare decât preţul real al maşinii (o diferență de aproximativ 10.000 euro), pentru ca în schimb să pronunţe o soluţie favorabilă într-un dosar penal aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea. Cocian Petru şi Halas Mihai fuseseră condamnați în primă instanță la pedepse privative de libertate pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie în concurs cu infracţiuni de contrabandă, decizie față de care cei doi au declarat apel care se află și în prezent pe rolul Curții de Apel Oradea”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, în cursul anului 2012,   inculpatul Teleptean Mihăiţă, a pretins de la Cocian Petru şi Halas Mihai, suma de câte 20.000 euro (total 40.000 euro) pentru a-şi exercita o influenţă reală asupra judecătorului Puşcaş Mircea, în vederea determinării acestuia să pronunţe o soluţie favorabilă celor doi în dosarul aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea, în care aveau calitatea de inculpaţi-apelanţi. ”Din suma totalul sumei pretinse, Halas Mihai  i-a remis suma de 10.000 euro  lui Mihai Ioan-Adrian pentru a-i fi transmisă lui Teleptean Mihăiţă. Ulterior, această sumă a fost restituită, urmând ca, potrivit unei înțelegeri între inculpați, toți banii să fie dați de Cocian Petru şi Halas Mihai, prin intermediari, după pronunțarea, în apel, a unei decizii favorabile celor doi”, precizează DNA.

Potrivit rechizitoriului citat, la data de 2 iunie 2012,   Cocian Petru și Halas Mihai, la rândul lor, au pretins de la un denunţător suma de 20.000 euro, susținând că prin persoane interpuse, ar putea să influențeze magistraţii învestiţi cu soluţionarea apelului aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea, astfel încât să-i determine să pronunţe o soluţie favorabilă denunțătorului. Denunțătorul primise și el, în primă instanță, o pedeapsă de condamnare la închisoare, alături de Cocian Petru și Halas Mihai.

Judecătorul Mircea Pușcaș a mai fost trimis în judecată în alte două dosare penale în cursul acestui an, pentru infracțiuni de corupție, respectiv mărturie mincinoasă.

Postaţi un comentariu