”Viitorul/Acum” la Cluj. Arhitectul Claudiu Salanță: „Planificarea urbană ar trebui să țină cont de infrastructura de trafic, iar urbanismul ar trebui gândit din perspectivă economică“

Masă rotundă organizată în cadrul Galei Bienalelor și Anualelor de Arhitectură din România | Foto: Dan Bodea

 

Vineri, 22 noiembrie, la Casino Centrul de Cultură Urbană din Parcul Central, a avut loc o masă rotundă, gândită să însoțească Gala Bienalelor și Anualelor de Arhitectură din România, eveniment organizat în premieră în țara noastră la BATRA2019. Subiectul discuției a fost ”Viitorul/Acum”, adică exact tema Bienalei Transilvania din acest an. În cadrul acestei mese rotunde, s-au dezbătut provocările cu care se confruntă arhitecții, dar și autoritățile în încercarea de a modela deopotrivă estetic și funcțional peisajul urban contemporan.

La întâlnire au participat Dana Tecău (vicepreședinte OAR), Ionuț Radu Filip (președinte OAR Nord-Vest), Claudiu Salanță (arhitect șef județul Cluj), Daniela Maier (președinte OAR Transilvania), Dan Comșa (vicepreședinte OAR), Elena Dulău (OAR Transilvania), dar și mulți alți arhitecți și oameni implicați în proiectele de urbanism locale. La întâlnire au participat și președinții a nu mai puțin de 10 Ordine ale Arhitecților din întreaga țară (Bihor, Alba, Nord-Vest, Oltenia, Brașov, Timiș, Bacău, Prahova, Argeș, Muntenia Vest), alături de reprezentanți ai Ordinelor din București, Dobrogea, Satu Mare, Harghita, precum și curatori ai Bienalelor și Anualelor prezente la BATRA2019, reprezentanți ai administrației locale, presei și ai societății civile.

Ionuț Radu Filip, președinte OAR Nord-Vest, Daniela Maier, președinte al OAR Transilvania și Claudiu Salanță, arhitect șef Cluj | Foto: Dan Bodea

Dezbaterea a debutat cu anunțarea problemelor de planificare ale orașului în vederea găsirii unor soluții comune pentru acestea. Traficul, locuirea comună, zonele rezidențiale, spațiile publice, parcurile, proiectele eco, mobilitatea urbană sunt doar câteva dintre aspectele abordate de arhitecții prezenți la masa rotundă organizată în cadrul Gala Bienalelor și Anualelor de Arhitectură din România.

„Sunt foarte multe probleme la Cluj și mă bucur că avem atâția experți în seara aceasta aici. S-au făcut și multe proiecte bune, dar mai sunt și multe lucruri de rezolvat. Mă gândesc aici că sunt foarte puține proiecte scrise pentru spațiul public, iar proiectele de locuire sunt discutabile“, a deschis discuția Daniela Maier, președinta OAR Transilvania. Dana Tecău, vicepreședinte al OAR, a răspuns provocării lansate de Daniela Maier, afirmând că „e nevoie să se creeze un front comun între arhitecți, instituții și comunitate pentru a rezolva problemele legate de urbanizare“.

Foto: Dan Bodea

Traficul, problema majoră la Cluj

Devenită deja o problemă arhicunoscută, relația dintre trafic și planificare urbană pare să fie principala îngrijorare a comunității clujene. Soluții din partea arhitecților există, însă e nevoie de un efort coordonat pentru implementarea lor.

Planificarea urbană ar trebui să țină cont de infrastructura de trafic. Apoi, urbanismul ar trebui să fie gândit din punct de vedere economic. E nevoie de o supapă și de proiecte care să gândească planificarea urbană în așa fel încât să putem stăpâni acest proces de dezvoltare economică“, a spus Claudiu Salanță, arhitect șef al județului Cluj.
Din partea celorlalți arhitecți prezenți în sală au fost lansate în discuție și problemele ce țin de dezvoltarea ecologică a orașului, privilegierea din partea autorităților a pietonilor și cetățenilor, mai ales atunci când e vorba despre proiectele de planificare urbană.

Foto: Dan Bodea

Din păcate noi nu dorim să învățăm din experiența vesticilor. Trebuie mai mult personal angajat în gestiunea urbanistică. În Vest sunt sute de persoane în instituțiile publice care se ocupă doar cu planificarea urbană“, a atras atenția arhitectul Szabolcs Guttman.

De cealaltă parte, arhitectul Șerban Țigănaș a ținut să amintească importanța componentei de încredere care ar trebui să existe între societatea civilă, comunitatea de arhitecți și autoritățile locale.

Din păcate acest ingredient (încrederea) lipsește. Chiar dacă efectele sunt încă limitate, primăria lucrează la schimbări care vor fi benefice pentru pietoni, ținând cont de sugestiile are au venit din partea arhitecților. Trebuie să avem răbdare, fiindcă toate aceste lucrări care se desfășoară acum și care vor fi desfășurate vor avea efecte în viitorul pe termen mediu, însă această intenție există la primărie“, a argumentat Șerban Țigănaș.

Foto: Dan Bodea

Trofeul Bienalei, punct culminant al galei

Evenimentele prilejuite de Gala Bienalelor și Anualelor de Arhitectură din România nu se opresc aici, iar sâmbătă, 23 noiembrie, în cadrul Galei de premiere, de la ora 18.00, un juriu format din experți români și străini vor conferi Trofeul Bienalei celui mai bun proiect propus pentru fiecare din cele 15 categorii/secțiuni de concurs din cadrul acestei ediții a Bienalei de Arhitectură Transilvania:

Bienala de Arhitectură Transilvania- BATRA 2019 continuă la Cluj-Napoca până la finalul acestei săptămâni, cu o mulțime de evenimente atât pentru publicul specializat, cât și pentru opinia publică în general: de la seri de film, consultanță gratuită cu arhitecții, prezentări, workshop-uri și expoziții, până la o amplă masă rotundă cu toți membrii societății implicați, interesați de peisajul construit contemporan și viitoarele forme ale sale.

Distribuie:

Postaţi un comentariu