Untold dăruiește viață. S-au inaugurat singurele două saloane sterile din Transilvania

Poate nu întâmplător, chiar de 8 Martie, la Cluj Napoca, la Clinica de Pediatrie II s-au inaugurat singurele două saloane sterile pentru copiii bolnavi de cancer din toată Transilvania.

„Importanța acestor camere sterile e majoră, a spus medicul Gheorghe Popa, șeful secției de Oncopediatrie, aici tratăm copii cu tumori maligne, iar prevenirea infecțiilor este vitală. Nevoia unor astfel de dotări a existat de multă vreme, dar statul român nu a reușit să le facă. Dacă nu era Untold nu le aveam nici acum.”

Camerele sunt realizate din sponsorizări venite din partea societății civile, banii au fost donați de Untold Cluj, iar proiectul a fost manageriat de asociația ”Dăruiește viață”. „Suma s-a ridicat la 100 de mii de euro, a precizat Edy Chereji, managerul Untold, „din care fanii au donat 18 mii de euro. Însă, dincolo de faptul că am reușit să strângem acești bani, nouă important ni se pare că am reușit să avem un rol catalizator și să ne implicăm în comunitate așa cum ne-am propus de la început. ” Edy Chereji a promis că implicarea lor în astfel de proiecte va continua : „Chiar la cafeaua de dimineață discutând împreună cu colegele de la „Dăruiește viața” ne-au mai venit niște idei de proiecte pentru viitor.”

Secția de Oncopediatrie de la Clinica Medicală II avea zece paturi, iar acum va avea opt paturi în saloane obișnuite și două în camerele sterile. Conferențiarul Gheorghe Popa spune că numărul de paturi este oricum, insuficient pentru numărul de bolnavi, ar trebui mai multe, dar până când Clujul nu va avea un spital nou de pediatrie, va fi greu de mărit numărul de paturi.

„Saloanele sterile, a detaliat Oana Gheorghiu de la ”Dăruiește viață”, sunt dotate cu filtre speciale pentru curățarea aerului și cu sisteme de reglare a presiunii astfel încât aerul doar să iasă nu să și intre în încăperi. Ușile, de asemenea nu se deschid deodată, ci doar pe rând, astfel încât circulația aerului să fie controlată. Asociația noastră împlinește mâine zece ani, timp în care, pe lângă alte proiecte am creat douăzeci de astfel de saloane, la Timișoara, la București și acum în Cluj. Și sper că nu ne vom opri aici.”

În aceste saloane ajung pacienții copii bolnavi de cancer cu o stare imunitară mai precară, pentru care nevoia de protecție trebuie să fie mai mare, iar medicul șef de secție spune că nefiind mai mult de două astfel de cazuri simultan, deocamdată, la această secție sunt suficiente.

Însă, insuficiente sunt astfel de saloane la nivelul regiunii și desigur, la nivelul întregii țări.

inaugurare inaugurare 1 inaugurare 2 inaugurare 3 inaugurare 4
<
>
Distribuie:

Postaţi un comentariu