UPDATE/ Un imobil deţinut de Consiliul Judeţean Cluj a fost tranformat ilegal în locuinţă

Un imobil de pe strada Padin numărul 20 din Cluj-Napoca care se află în proprietatea Consiliului Judeţean Cluj a fost transformat ilegal în locuinţă. Acest lucru a fost constatat astăzi de președintele Consiliului Județean Cluj și o comisie care s-au deplasat la această clădire.

Imobilul a fost dat în administrarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj pentru desfășurarea activității Comisiei de evaluare medicală a persoanalelor cu handicap adulți a județului Cluj.

După mutarea acestei Comisii la sediul DGASPC Cluj din strada Eremia Grigorescu nr. 37-39, imobilul de pe Aleea Padin a fost transformat ilegal în locuință, astfel încât, în acest moment, mai multe persoane locuiesc abuziv în respectivul spațiu.

Ocuparea acestui imobil de către persoane care locuiesc ilegal, precum și modificarea abuzivă a destinației acestuia de către DGASPC Cluj, dintr-un spațiu destinat exclusiv persoanelor cu dizabilități, persoanelor vârstnice și funcționării Comisiei de expertiză a persoanelor cu handicap, într-un spațiu locativ, constituie o încălcare gravă a legislației, motiv pentru care Președintele Consiliului Județean Cluj va sesiza organele de cercetare”, se arată în comunicatul de presă al instituţiei.

Ce răspunde DGASPC Cluj

DGASPC Cluj  susţine că în imobilul în cauză cu o suprafaţă de peste 200 de metri pătraţi au funcţionat până în decembrie 2014 toate serviciile de specialitate destinate asistenţei sociale a persoanei adulte. Pentru că numărul celor care solicitau acest tip de asistenţă s-a triplat, spaţiul a fost considerat insuficient şi serviciile au fost mutate pe strada General Eremia Grigorescu. La începutul anului 2015, în colaborare cu o organizație neguvernamentală parteneră au început demersurile pentru promovarea unui proiect cu finanțare europeană (Centrul de Consiliere și Pregătire pentru Asistenții Maternali Profesioniști), ca și locație aleasă fiind imobilul de pe strada Padin.

Până la aprobarea și implementarea acestui proiect spaţiul de pe strada Padin, compus din 6 încăperi, 3 toalete şi o bucătărie a rămas neocupat.

Aici au fost ulterior cazaţi cu titlu temporar, cu ştiinţa conducerii Consiliului Judeţean de atunci, mai mulţi tineri absolvenţi proveniţi din sistemul de protecţie specială.

„Începând cu luna iunie 2015 un număr de 10 angajaţi ai Centrului Comunitar Judeţean din subordinea Direcţiei, tineri absolvenţi de studii superioare proveniţi din sistemul de protecţie specială sau din alte judeţe, cu posibilităţi reduse de întreţinere şi venituri salariale scăzute au solicitat sprijin instituţiei noastre de asistenţă socială pentru a locui pe o perioadă determinată în acest imobil(2- 3 persoane/cameră, cu băi comune) până la rezolvarea problemei locative (împrumut de la bănci, fie chirii).  În luna iulie 2015 la solicitarea preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj din acea perioadă, domnul Mihai Seplecan, o comisiei formată din angajaţi de la nivelul Consiliului Judeţean Cluj s-a deplasat în teren pentru a verifica aceste aspecte. În urma verificărilor întreprinse, punând la dispoziţie toate actele solicitate şi coroborat cu datele legate de situaţia socio-economică a tinerilor nu s-a solicitat evacuarea nimănui din imobil. Ne exprimăm pe această cale regretul că imaginea tinerilor a avut de suferit, fără a ţine cont de efortul depus de aceşti angajaţi care lucrează în cadrul unui centru de recuperare destinat atât copiilor cât şi adulţilor cu dizabilităţi. Subliniem faptul că acest centru are rezultate bune în comunitate amintind despre participarea la simpozioane, cooptarea în grupul de experți la nivel naţional, participarea la masă rotundă organizată de Ambasada S.U.A. cu privire la modificările legislative privind serviciile de recuperare și incluziune socială adresate copiilor cu dizabilități“, se arată în comunicatul direcţiei semnat de directorul Daniel Tămaş.

Distribuie:

Postaţi un comentariu