Un clujean dorește să înființeze Casa Șahului la Cluj-Napoca

Mai mult decât un muzeu

Emil Sitaru, profesor de matematică la Liceul Național „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca, dorește să înființeze în inima Transilvaniei, Casa Șahului, un edificiu închinat sportului minții, un spațiu viu, animat de cursuri, competiții și întâlniri între pasionații șahului, atât din țară, cât și de peste hotare. Spațiul ar urma să găzduiască o colecție impresionantă de jocuri de șah, unică în România, care conține peste 100 de piese numai una și una, adunate de domnul profesor din peste 30 de țări, dar și o parte interactivă, menită să atragă cât mai mulți clujeni.

Singurul lucru care lipsește pentru ca visul dascălului să devină realitate este un spațiu adecvat. Acesta s-a adresat Primăriei Cluj-Napoca, Universității „Babeș-Bolyai”și Bibilotecii Județeane „Octavian Goga”, în speranța că va găsi un loc potrivit pentru proiectul său de suflet. Administrația locală, singura care a venit cu un răspuns pozitiv, i-a pus la dispoziție mai multe spații, dar acestea s-au dovedit a fi total nepotrivite ideii de muzeu, astfel că profesorul s-a hotărât să își îndrepte atenția spre sectorul privat, unde speră să găsească un partener pasionat de șah, care să îi înțeleagă și îi sprijine demersul.

Emil Sitaru

Emil Sitaru

Muzeu, caut spațiu

„Este vorba de un spațiu în care să se desfășoare cursuri de șah pentru copii și pentru adulți, concursuri de șah în weekenduri, competiții naționale și internaționale, care să găzduiască un muzeu al șahului, o bibliotecă de șah, o cafenea șahistă, un salon VIP și un magazin cu articole de șah. Așa arată proiectul ideal, dar acesta poate fi regândit și adaptat spațiului. Conceptul Casa Șahului nu există în România. Există muzee de șah, săli de șah, dar toate la un loc, într-un singur edificiu care să fie emblematic, nu există. Pentru a realiza acest lucru la Cluj am nevoie de un singur lucru: de un spațiu, pe care l-aș putea lua în parteneriat cu cineva. În rest, logistică, personal, materiale, mobilier avem. Ce nu avem suntem dispuși să cumpărăm, inclusiv să investim pe partea de design al spațiului respectiv”, explică Emil Sitaru.

Colecție deosebită

Dascălul este dispus inclusiv să își doneze colecția de suflet pentru înființarea Casei Șahului. „Am cumpărat din toate țările unde am fost câte un joc de șah cât mai reprezentativ pentru țara respectivă, fie că este vorba de tradiții, istorie, mitologie. Am adunat de pe șase continente, din peste 30 de țări jocuri de șah deosebite. Sunt frumoase, dar și instructive. Nu am fost în toate țările personal, am și primit cadouri de la cunoștințe anumite jocuri. Acum am primit invitația de a expune la Piatra Neamț. Am peste 100 de jocuri tematice.  Unele sunt valoroase prin materialul din care sunt realizate, altele prin modul în care sunt sculptate. Eu aș dona întreaga colecție, pentru a fi admirată într-o expoziție permanentă”, spune acesta.

Pe lângă toate avantajele de imagine pe care le-ar atrage un astfel de muzeu la Cluj-Napoca, nu trebuie ignorate nici beneficiile pe care le aduce acest sport copiilor în procesul educațional, dezvoltându-le gândirea logică mult mai bine decât orice ce alt sport. În plus, profesorul de matematică este de părere că o Casă a Sahului ar putea închega mișcarea șahistă din Cluj, destul de divizată în prezent.

„Am lucrat în Franța și în Statele Unite și peste tot am văzut multă preocupare pentru șah. Nu am văzut însă nicăieri un edificiu simbol. La București s-a propus realizarea unei Case a Șahului, dar nu s-a realizat nimic. Există Casa Fotbalului, dar nu se compară cu ceea ce ar putea să reprezinte Casa Șahului pentru masele de copii și pentru dezvoltarea acestuia”, explică dascălul.

Acesta „predă”, în cadrul Academiei de Șah Sitas al cărui membru fondator este, cursuri de șah pentru copii. „De mai bine de nouă ani pregătim copii cu vârste cuprinse între cinci și 12 ani. Mulți dintre ei au avut rezultate foarte bune la școală și la concursurile de matematică și informatică. Șahul le-a dezvoltat gândirea foarte frumos”, explică acesta.

 „Singura variantă care îmi rămâne e să încerc acum să iau legătura cu mai multe companii private pentru încheierea unui parteneriat”, Emil Sitaru, profesor matematică.

Antrenor vedetă, în America

Emil Sitaru este pasionat de mic de șah, sport care l-a ajutat enorm în viață. „M-a învățat tata să joc, pe clasa a patra, iar de atunci am tot jucat de plăcere. La un moment dat am făcut șah de performanță, dar nu m-a ținut. Șahul m-a ajutat foarte mult. Am predat matematică în Franța, în SUA, unde eram singur, fără familie. Când aveam timp liber mergeam la cluburile de șah, unde mi-am făcut o mulțime de prieteni. M-a ajutat Dumnezeu ca în America  să fiu solicitat de mai mulți părinți pentru a-i învăța șah pe cei mici. Am dat ore unui copil care a ajuns campionul statului respectiv. A fost foarte mediatizat acest succes.

Am fost la inclusiv la Super Campionatul Statelor Unite cu el. Mă cunoștea lumea pe stradă. Stăteam într-un oraș mic și eram considerat o personalitate. A fost frumos. Aici, la Cluj am avut cluburi de șah la Colegiul Național „Emil Racoviță” unde am lucrat o perioadă, la Bălcescu la fel. Elevii mei au ajuns și vicecampioni ai țării. De asemenea, au participat la campionate europene. Este indiscutabil faptul că șahul aduce multe beneficii în special, între cinci și 12 ani când se formeză copilul. Cunoașterea acestui sport ar trebui să facă parte din pregătirea de bază a unui copil. S-a spus că se va face în școală șah, dar nu s-a mai pus în practică acest demers,   din diverse motive”, explică Sitaru.

Proiectul, ignorat de echipa Cluj Capitală Culturală Europeană 2021

Profesorul clujean a propus ca acest proiect să fie inclus în cadrul candidaturii Clujului la Capitala Culturală Europeană 2021, dar a fost ignorat de echipa proiectului. „Am redactat proiectul, dar comisia nu m-a mai chemat să îl prezint. L-au analizat dânșii și au zis că mă cheamă să îl prezint. Nu m-au chemat. Cred că ar fi fost un atu important al Clujului față de alte orașe”, spune dascălul.

Cu toate că Clujul a pierdut acest important titlu în fața Timișoarei, iar proiectul i-a fost ignorat, acesta dorește în continuare să își expună impresionanta colecție de piese și să valorifice la maxim potențialul pe care îl are șahul.

„Ne-ar plăcea să găsim un partener. Noi, ca academie, putem oferi cursuri de șah, matematică, informatică și chiar și germană.  Putem realiza multe lucruri împreună. Am discutat cu unele firme, dar chiriile percepute au fost mult peste posibilitățile noastre”, spune profesorul.

Detalii tehnice

Din punctul de vedere al spaţiului necesar, Casa Şahului ar trebui  să cuprindă, la modul ideal: două, trei săli pentru cursuri de şah  (aprox. 30 m2 fiecare), o sală mare pentru competiţii  (aprox. 150 m2), o sală pentru o bibliotecă şi o mediatecă de şah (aprox. 20 m2), dotată cu materiale scrise şi video în limba română şi alte limbi de circulaţie internaţională, o sală pentru o expoziţie dedicată şahului (trofee, şahuri de colecţie, etc.), un mic birou administrativ și un grup sanitar propriu. În funcţie de spaţiul disponibil, s-ar mai putea amenaja: o cafenea şahistă, cu design adecvat, un salon VIP, pentru personalităţi, oameni de afaceri, personal diplomatic, invitaţi de onoare ai municipiului etc., cărora le place şahul şi ar dori să joace într-un loc special dedicat acestui sport și un mic magazin pentru articole de şah.

[stextbox id=”custom”]

Cine ste Emil Sitaru

Emil Sitaru este profesor de matematică la Liceul Național „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca. A predat matematică și în Franța, la liceul “Suzanne Valadon” din Limoges și în SUA, în Holly-Hill, Carolina de Sud. În 2000-2001 a organizat și condus clubul de șah al liceului Holly-Hill Roberts High obținând diploma de antrenor de la Federația Americană de Șah. Un elev al său a câștigat campionatul școlar de șah al Carolinei de Sud și a participat la Supercampionatul SUA, desfășurat la Kansas-city, în aprilie 2001. Din anul 2002 a organizat și condus clubul de sah al Liceului Național „Nicolae Bălcescu”.

[/stextbox]

img_0650

 „Sub o formă sau alta tot îmi voi realiza visul, dar mi-ar plăcea să realizez Casa Șahului ca la carte, așa cum merită o astfel de instituție. Să fie într-adevăr ceva emblematic”, Emil Sitaru, profesor matematică.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Deac Aurel says:

    sala aceasta ar putea fi integrata intr-o biblioteca existenta, ca prim pas. Eu cred ca biblioteca O.Goga ar fi potrivita in prima faza.

  2. sabau florin says:

    0723512043 am 3 proprietati in comun cu sotia in localitatile : alba iulia, aiud si in satul petresti comuna mintiul gherlii judetul cluj si nu avem fonduri pentru intretinere. cladirile se deterioreaza ….. sintem pensionari
    pasionati de sah,pictura si sculptura ca amatori medaliati national la tir cu arcul eu
    sint primul romin participant la campionatul mondial si calificari pentru olimpiada paralimpica din 2012 de la londra la categoria
    para archery men stendig. eu lucrez permanent ca amator pentru realizarea partidei rominesti
    de sah si de peste 20 de ani caut continuarea logica umana la atacul cal sau nebun la pionul regelui in primele 3 mutari…..pentru domnul profesor emil sitaru. va multumesc

Postaţi un comentariu