„Transilvania Reporter” te iubește. Nu rata noul număr al săptămânalului

Prima pagină din noul număr al săptămânalului

Din sumar:

Afaceri Publice. „Consiliul Județean schimbă viteza la modernizarea drumurilor”
După întârzieri de luni întregi și lucrări efectuate în ritm de melc doar pe porțiuni mici, conducerea Consiliului Județean vrea să schimbe modul în care se desfășoară reabilitarea drumurilor județene. (Claudia Romitan)

Analiză. „Pe locuri, fiți gata… B(l)oc start”
Personaje: o dezbatere cu tentă europeană; un oraș cu pretenții europene – Capitală Europeană a Tineretului 2015 și candidată la Capitala Culturală Europeană 2021  – din care portocalii s-au lansat spre mai multe succes politice; un președinte de țară UE, Traian Băsescu, cu aură pro-europeană, și doi aghitotanți – Emil Boc și Elena Udrea – cu care încearcă să un nou fetus politic, PMP, revendicat și el de la o mare familie europeană. (Marius Avram)

Educație. „Studenții vin slab pregătiți din liceu și fac față tot mai greu”
Puțini știu, în afara Clujului, că tizul inginerului Aurel Vlaicu, pionierul de legendă al aviației românești, este tot inginer și ocupă funcția de rector al Universității Tehnice. Rectorul Aurel Vlaicu ocupă această funcție din 2010 și mărturisește că numele sonor nu i-a adus niciodată vreun beneficiu. (Radu Hângănuț)

Artă/ Cultură. „Rolurile lucrează în tine chiar dacă speli vase”
Deși Anca Hanu nu se declară o actriță foarte curajoasă, cel mai recent spectacol al ei este un one-woman show de peste 60 de minute în care interpretează rolul Amaliei, o victimă a perioadei ceaușiste. Din 2006 este actriță pe scena Teatrului Național din Cluj și a jucat în peste 20 de spectacole (Cristina Beligăr)

Opinie. „Europa între DA și NU”
Duminică, 9 februarie 2014, 50, 3% dintre elvețieni au spus NU imigrației. După mai mult de cinci ani de experiență Schengen, deschiderea față de imigranți a elevețienilor pare să se fi epuizat… (Dan Jurcan)

Diaspora. „Dragostea în timpul migrației” – Numai în 2012, 762 de românce au făcut avorturi în Sicilia. Multe dintre aceste femei sunt violate sau convinse să se prostitueze după orele de muncă pe câmpuri, pentru o porție de mâncare sau un pumn de mărunțiș. (La Repubblica)

Pașaport pentru Ardeal. „Comunitatea Semilunii de la Cluj”
Palestinianul Diab Iyad se ocupă de centrul cultural islamic al orașului. Aproximativ 2.000 de musulmani trăiesc în mod curent în Cluj. (Bogdan Stanciu)

Reportaj. „Un alt fel de fabrică. Fabrica de cultură”
În fosta garnizoană militară de pe strada Fabricii de Zahăr numărul 51 din Cluj-Napoca sunt puse în mișcare motoarele unei industrii dătătoare de speranțe. Școala de Arte Cluj este printre puținele „fabrici”  care a rămas încă în picioare, deși exteriorul corpului principal al clădirii ne-ar îndemna să afirmăm contrariul. (Cristina Beligăr)

Orașul din povești. „Iubirile aristocratice ale orașului”
Nu poartă titulatura de oraș al îndrăgostiților, dar destule povești iubire au rămas cunoscute în istoria orală a Clujului, cum ar fi cea dintre contesa Claudine Rhedey și ducele Alexander de Wurttenberg, cea dintre Octavian și Veturia Goga sau cea dintre Alexandru Vaida-Voevod și Elena Safrano.

Religie. „Valentin nu-i acasă. În Biserică”
Am pornit în căutarea Sfântului Iubirii la Cluj, acolo unde ar trebui să-i fie „casa”. Adică în biserică. Sfinții nu sunt celebrați în bisericile protestante. Așa că ne-am rezumat la bisericile catolice și la cea orotodxă. (Elena Gădălean)

Dragoste în virtual. „Iubirea 2.0, praf în ochi pentru generația Facebook”
Ce a mai rămas autentic din iubirile trăite altădată? Cât de sănătoasă este o relație „născută” în mediul online? Cât de prieteni suntem cu prietenii de pe Facebook? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care încearcă să răspundă  Aurelia Guga, o masterandă care studiază impactul pe care rețelele de socializare îl au asupra relațiilor inter-umane și în special asupra celor de iubire. (Radu Hângănuț)

Dosar. „Evoluția Valentine’s Day, de la «petreceri desfrânate» la inimioare”
Pe toate meridianele lumii s-a dus vestea sărbătorii iubirii, iar milioane de îndrăgostiți așteaptă cu nerăbdare Valentine’s Day pentru a-și dărui flori, ciocolată și inimioare, pentru a trimite scrisori de dragoste ori pentru a organiza cine romantice… Foarte puțini știu însă care este originea sărbătorii lor preferate. (Mădălina Kadar)

Sport. „Constelația Handbalului”
Dispariția fostei campioane a României la handbal feminin, Oltchim Râmnicu-Vâlcea, nu a fost plânsă de toată lumea. Oficialii liderului Ligii Naționale feminine de handbal. HCM Baia Mare, au profitat imediat. (Patrice Podină)

+ Divertisment, Sănătate, Timp Liber, Agenda Culturală

Distribuie:

Postaţi un comentariu