Tabăra urbană „Turnul Babel” le „taie” copiilor pofta de calculator

Tabăra urbană „Turnul Babel” se află în plină desfășurare la Cluj-Napoca. Aceasta le oferă copiilor cu vârste cuprinse între șapte și 12 ani posibilitatea de a-și exersa, în propriul oraș, în aer liber, prin joc și metode inedite, cunoștințele de engleză și germană.

Conceptul inedit al taberei a fost gândit de Andreea Dubău, o mămică clujeană care și-a dorit să îi ofere fiului său o altfel de vacanță de vară, în care acesta să se joace după bunul plac, dar să și acumuleze lucruri noi și să își facă prieteni de vârsta sa.

Tabără de vară este amplasată în curtea Liceului Teoretic „Lucian Blaga”. „Are cea mai frumoasă curte dintre toate liceele din Cluj. Toate activitățile, atât cât ne va permite timpul, se vor desfășura afară. Copiii vor sta pe pătură, vor lua acolo micul dejun, se vor juca, după care vor începe activitățile specifice modulului. În fiecare zi avem o temă pe baza căruia învățăm, discutăm, desenăm și realizăm diverse lucruri”, explică Andreea.

I-am găsit pe copii în cadrul curții imense, jucându-se. Trei fetițe o înconjoară pe Ioana Morariu, profesoara de limba engleză. „Teacher, teacher, cum se spune minge?”„Ball”, „Cum se spune pătură?” Profesoara le răspunde cu blândețe, notând fiecare aspect ce li se pare interesant copiilor, într-o mapă.

Copii sunt invitați să ia micul dejun în aer liber, după care vor merge în excursie la Ciurila pentru a vizita ferma de animale Moara de Vânt, dar și pentru a petrece două ore la parcul de aventură Gecko Park.

„Copiii se distrează foarte bine. Prima zi a fost mai grea pentru că unii copii se cunoșteau dinainte și au venit în grup, iar alții au venit individual. Unul dintre scopurile taberei urbane a fost ca cei mici să își facă noi prieteni. În câteva zile, s-au integrat cu toții. Nu au existat probleme de acomodare. Sunt foarte empatici, comunicativi și foarte deschiși la ceea ce li se propune. În fiecare zi avem câte o temă: am avut ziua jocului, ziua sportului. Copiii s-au jucat fotbal, baschet, șotron, rațele și vânătorii, dar și alte jocurile în aer liber. Unii băieți m-au surprins, fiindcă le-a plăcut să deseneze cu creta pe asfalt. O zi pe săptămână mergem în excursie la Moara de Vânt și la Gecko Park, iar la 16:30 sunt acasă. Excursia este inclusă în prețul taberei”, explică Andreea.

13866855_974040526039987_91892756_n

În cadrul zilei dedicate arhitecturii, copii construiesc diferite obiecte, structuri, clădiri în miniatură, toate cu ajutorul materialelor reciclabile. „Avem o zi dedicată muzicii, teatrului, poeziei. Ne dorim ca cei mici să își manifeste aptitudinile artistice, astfel că le oferim un program variat. Avem o zi de arhitectură, o zi de muzică, poezii, teatru, în care fiecare să își manifeste aptitudinile artistice.  Am avut în fiecare zi un modul pentru a acoperi tot ce ne-am propus”, a explicat Andreea Dubău.

„Copiii sunt foarte entuziasmați să vorbească în limba engleză. Avem copilași care vorbesc foarte bine la vârsta de șapte ani. Există și susținere din partea părinților care se ocupă și vorbesc cu cei mici limba engleză acasă. Lor le place tot ceea ce înseamnă limbă străină, tot ceea ce înseamnă jocul. Tabăra în sine e o idee foarte bună pentru că de obicei vara copiii nu mai exersează limba străină: își pun cărțulia în raft și astfel, noi trebuie să resuscităm puțin informațiile și pe timpul vacanței, nu numai în timpul școlii. Tabăra de vară este o modalitate bună pentru ca cei mici să își împrospăteze cunoștințele. Combinând jocul cu limbile străine, ne putem atinge obiectivele rapid”, explică Ioana Morariu.

După ziua sportului, rezultatele s-au văzut imediat. „Recent am avut ca temă sportul și mâncarea sănătoasă. Am fost impresionată. Un băiețel de clasa întâi m-a întrebat: «A trecut o jumătate de oră după masă?» «Da, de ce întrebi?» «Pentru că vreau să mănânc fructul». El știa că e foarte bine să mănânci fructul înainte sau după o jumătate de oră după masă. Și-au adus fructul lor preferat, l-au descris. Am învățat care sunt avantajele unei alimentații sănătoase, a sportului. Mă bucur că cei mici pun teoria, pe care o știm cu toții, în practică”, spune „teacher”.

La grupa de limba germană sunt înscriși mai puțini copii, dar nici aici nu lipsește entuziasmul. „Copiii sunt foarte deschiși, s-au împrietenit repede și răspund foarte frumos la ceea ce le cerem noi. Limba germană este o limbă destul de grea și nu se învață la fel de rapid ca alte limbi, e nevoie de mai mult efort. Le-aș recomanda părinților să repete cu ei acasă cât se poate sau să îi lase să asculte muzică în limba germană, să se uite la desene în limba germană. Acesta este un exercițiu foarte bun. Sunt foarte încântată că sunt părinți care se implică, că sunt părinți interesați, care nu își lasă copiii toată vara în fața calculatorului. E un pic mai greu la grupa de germană pentru că avem copii de vârste diferite: de clasa zero și de clasa a treia, fiind o diferență destul de mare între ei. Aș vrea ca până la sfârșitul taberei cel mic, de clasa zero, să aibă o bază în limba germană, să știe să se prezinte, să știe care e mâncarea lui preferată, sportul preferat, am câteva propoziții pregătite pentru el, iar pentru cei mai mari mi-aș dori să învățăm mai multe cuvinte legate de tematica zilelor”, a spus Ruxandra Sava, profesoara de limba germană.

13866677_974159026028137_1778402585_n

Ce zic copiii?

Copiii stau pe pături sau se joacă prin curte. Un scurt interviu le surâde (aproape) tuturor. Sinceri și deschiși, rușinoși pe alocuri, aceștia ne-au spus în câteva cuvinte cum se simt în tabără, ce le place, ce își doresc să învețe, dar și cum au reușit profesoarele să îi facă să uite de calculatoare, telefoane și tablete, într-un timp atât de scurt.

„Cel mai mult în tabără mi-a plăcut când ne-am pus cu păturile pe iarbă și ne-am mâncat micul dejun. Dintre jocuri cel mai mult mi-a plăcut de-a v-ati ascunselea. Cu limba engleză mă descurc bine”. „Mă întrebi și pe mine ceva în li, ba engleză?” „Da. How old are you?”, spune Doru, în vârstă de nouă ani.

Antonia Mureșan are nouă ani. A venit în tabără cu trei prietene: Maria, Romana și Miruna. „Îmi place în tabără. Mie mi-a plăcut cel mai mult când ne-am jucat baschet. Îmi place și engleza, mai vorbim și între noi. Din când în când”, spune aceasta.

Codin Dubău, în vârstă de nouă ani, este înscris în cadrul grupei de germană. „Mă simt foarte bine aici. Sunt la limba germană, e frumos. Am învățat multe lucruri: cum spunem corect numele unor jocuri, mâncarea preferată”, spune aceasta.

Maria Căpățână are opt ani. „Sunt la limba engleză. Mie mi-a plăcut cel mai mult că doamna profesoară ne-a învățat multe cuvinte pe care nu le știam. De exemplu, cum spunem unor  jocuri. Citim și o carte și trebuie să traducem fiecare pagină”. „Cum ți se pare faptul că stați toată ziua afară? Nu ți-e dor de tabletă, de calculator?” „Nu, deloc. Din moment ce avem cu cine să socializăm și jocurile sunt foarte bine organizate, nu mai avem nevoie de niciun telefon, de nicio tabletă. Jocul meu preferat de aici a fost unul cu merele. Trebuia să ținem merele la gât și să alergăm cu ele, apoi să le predăm altor copii, fără să le scăpăm. Sunt încântată că vom merge în excursie la Moara de Vânt. Am mai fost acolo, știu cum e, dar aștept să văd cum va fi și experiența alături de colegii din tabără”, spune Maria.

13823274_974154529361920_1561747737_n

Romana Coza, în vârstă de zece ani a fost și ea, la rândul său, foarte încântată de jocul cu merele. „Mie mi-a plăcut cel mai mult când am jucat baschet și când am făcut jocul acela cu merele”. „ Nu ți-e dor de tabletă, de calculator, de telefon?” „Nouă nu ne mai trebuie tabletă sau calculator pentru că profesoarele ne învață multe cuvinte și jocuri și practic suntem atrași de jocurile în aer liber și nu ne mai dorim să ne jucăm virtual”. „Ți-ar plăcea să fie folosite aceleași metode de învățare prin joacă și la școală? Acolo e puțin mai strict programul”. „Câteodată da, dar nu tot timpul pentru că așa nu am mai învăța nimic”. „Ce îți dorești să știi până la finalul taberei?” „Să îmi fac mai mulți prieteni și să învăț mai multă engleză”.

Mihai Moldovan are șapte ani, dar va împlini opt pe data de 12 august. În așteptarea aniversării, se bucură de ceea ce îi oferă tabăra: „Îmi place foarte mult limbajul folosit aici: engleza și germana. Am carte de clasa a patra la engleză, deși eu trec pe a doua”. „Te uiți și la desene, la filme?” „Da, mă uit, înțeleg tot. Am trecut la manualul de a patra. Citesc foarte bine. Acasă vorbesc cu frații mei, cu mama, cu tata. Frații mei sunt gemeni. Sunt mai mici. Ei fac patru ani pe 13 august, dar știu deja engleză. Ei mai mult știu engleză din desene, din cântece. Știu culorile, știu să numere, dar mai știu și să vorbească câte un pic. Eu știu foarte bine”, povestește Mihai.

13866899_974154119361961_511452_n

„Am numit acest proiect «tabără de vară» pentru că părinții și elevii se sperie puțin când aud cuvântul «școală» și în timpul vacanței. Este așadar o tabără urbană, pentru că are loc în Cluj-Napoca, în cartierul Gheorgheni. Cererea de limbi străine este foarte mare, pornind de la grădiniță, unde toată lumea dorește ca cel mic să învețe în limba germană, engleză sau franceză. Și eu am vrut la rândul meu o astfel de grădiniță. Astfel, băiatul meu a urmat o grădiniță cu predare în limba franceză maternă. La școală am reluat franceza, iar anul acesta am început germana. Apoi a venit vacanța… Am întâmpinat două probleme: unu la mână ce fac cu copilul pentru că eu lucrez până după-masa, ceea ce se întâmplă în cazul celor mai mulți părinți și doi, unde îl pot duce pentru a exersa limbile străine? Nu am găsit nicio școală de vară în Cluj cu predare în limbă străină care să fie și accesibilă ca preț”, a explicat Andreea. Astfel, a decis să înființeze ea, o astfel de școală. Zis și făcut, iar în luna iulie, a luat naștere prima ediție a Taberei Urbane „Turnul Babel”. Doritorii se mai pot înscrie până la finalul lunii august.

Mai multe detalii despre tabără puteți găsi aici.

Postaţi un comentariu