Stefan Hell, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea UBB

Stefan Hell a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea UBB

Cercetătorul german cu origini române, Stefan Hell, câștigător în 2014 al premiului Nobel pentru Chimie, a primit marți, în cadrul unei ceremonii, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, fiindu-i recunoscută astfel contribuția la dezvoltarea microscopiei optice.

Stefan Hell, laureat în 2014 al Premiului Nobel pentru Chimie, a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității Babeș-Bolyai pentru contribuția pe care el și alți doi colegi ai săi au avut-o în dezvoltarea microscopiei optice folosind proprietățile moleculelor fluorescente.

În discursul său, cercetătorul german cu origini române a apreciat multiculturalitatea programelor educaționale ale UBB.

„Este o mare onoare  să primesc acest premiu din partea UBB, care este cea mai mare universitate din țara în care m-am născut și o universitate care încearcă să devină mai bună și mai vizibilă în lume, astfel că sunt foarte onorat. Este important ca studenții să realizeze faptul că ei pot să reaușească în domeniile lor, în special în știință, indifferent de țara din care vin.descoperirea la care am lucrat”, a declarant Stefan Hell.

Stefan Hell s-a născut în 1962 lângă localitatea Sântana, în județul Arad, este un fizician chimist de origine germană născut în România, la Arad, în localitatea Sântana. Hell a câștigat în anul 2014 Premiul Nobel pentru Chimie, alături de colegii săi Eric Betzig și William Moerner, pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente cu super-rezoluție. Cercetarea celor trei oameni de știință a rezolvat una dintre marile probleme cu care microscopia optică se confrunta, și anume imposibilitatea de a obţine o rezoluţie mai bună de jumătate din lungimea de undă a luminii. Folosind proprietățile moleculelor fluorescente, cei trei laureaţi au reuşit să depăşească această barieră și au adus microscopia în universul nanodimensiunilor.Stefan Hell este în prezent director al Institului „Max Planck de Chimie Biofizică” din orașul german Göttingen. Hell este membru de onoare al Academiei Române din anul 2012.

„Îl onorăm pe unul dintre cei mai mari savanți ai vremurilor nostru. Dacă acest mare specialist este legat și de locurile noastre, atunci festivitatea este chiar mai emoționantă”, a spus Ioan- Aurel Pop, rector al UBB.

La ceremonie au fost prezenți, printre alții, fostul președinte al Academiei Române, Ionel Haiduc, dar și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. Discursul de Laudatio a fost rostit de către Simion Șimon, director al Institului de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Științe din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca.

Postaţi un comentariu