Starea de alertă pe problema gunoaielor, pusă în așteptare după trei ore de scadal între prefect și Alin Tișe

După trei ore de ceartă, sitația gunoaielor a rămas așa cum era și ieri (Foto: Dan Bodea)

Ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj, de la care președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, aștepta un vot pozitiv în problema instituirii stării de alertă pe problema deșeurilor de la rampele de gunoi din Pata Rât s-a transformat într-un circ total ce a durat mai bine de trei ore. Ședința a început cu o analiză pe text din partea prefectului Aurel Cherecheș, Alin Tișe s-a simțit jignit de faptul că este tratat „ca la școală și luat la întrebări”, iar după trei ore de contre pe definiții și proceduri, s-a decis amânarea instaurării stării de alertă, pe motiv că instituția Consiliului Județean nu a prezentat suficiente date, expertize și documente pentru ca această măsură să fie votată. Astfel, Alin Tișe a explicat că va reveni la începutul săptămânii viitoare cu alte documente care să susțină solicitarea, în condițiile în care problema nu îl neliniștește foarte mult și, așa cum el a declarat, „nu mai pot să dorm noaptea”.

Starea de alertă pe problema gunoaielor va mai fi amânată cel puțin cinci zile, după ce în ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj s-a decis amânarea unei decizii în acest sens, pe motiv că solicitarea venită din partea Consiliului Județean nu este susținută de documente și expertize. 

„Am propus ca în cinci zile să vină preşedintele CJ cu toate documentele semnificative, oficiale din care să rezulte acţiunile întreprinse. Suntem aici să analizăm pe nişte baze concrete, legale, ştiinţifice, iar când vom avea documentele vom da o decizie. Ce ne-a spus preşedintele CJ Cluj nu se susţine prin documente. S-a decis amânarea până vine CJ Cluj cu completările semnificative”, a explicat prefectul Aurel Cherecheș la finele ședinței care a durat mai bine de trei ore.

Stare de alertă- nu. Starea de circ- aprobată

Ceva ce altfel pare destul de simplu s-a transformat într-o ședință în care, pe o problemă administrativă, atât Prefectul cât și președintele CJ Cluj au ținut neapărat să își arate veleitățile de politicieni. Intriga spectacolului a fost reprezentată de chiar primele minute ale ședinței, în care Alin Tișe i-a reproșat prefectului că face analize pe text, după ce Aurel Cherecheș a început să desfințeze propoziție cu propoziție fiecare punct al solicitării de instituire a stării de alertă.

Încă de la început, pozițiile celor două tabere au fost cât se poate de clare: președintele CJ Cluj venise în comitet pentru a cere instituirea stării de alertă pe motiv că lacul de levigat este din ce în ce mai mare, iar alunecările de teren de pe rampă pun în pericol chiar și o porțiune din centura de ocolire. În consecință, Alin Tișe a explicat în plen că starea de alertă ar permite urgentarea mai multor proceduri care, altfel, s-ar lovi de termene birocratice: ar permite amplasarea pe un teren ce nu aparținte instituției a stației de osmoză inversă necesare pentru curățarea lacului de levigat, ar permite racordarea mai rapidă la energie electrică a zonei, astfel încât să poată fi amplasat un generator și grăbirea procedurilor de licitație pentru închirierea efectivă a stației de osmoză.

De cealaltă parte, Aurel Cherecheș a explicat că instituirea stării de alertă nu este posibilă în contextul în care instituția Consiliului Județean, dincolo de argumentele prezentate verbal de Alin Tișe, nu a adus și documente care să susțină existența problemelor semnalate.

Au urmat trei ore de scandal în care atât Tișe cât și Cherecheș și-au reproșat faptul că sunt incompetenți și s-au acuzat de rea-voință. „Nu vreau să intru în pușcărie pentru că am dat o hotărâre pe bază legală”, a fost argumentul Prefectului, care după patru încercări de a supune la vot o hotărâre a propus (cu aprobarea unui Alin Tișe calmat brusc) amânarea deciziei pentru instaurarea stării de alertă pentru cinci zile.

Adică exact ce se propusese la ora 10.30, la începutul ședinței și fusese refuzat vehement de către președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

  

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu