Spațiu de joacă pentru copiii din Mărișel „programat” de  IT-iștii de la msg Romania

Oamenii au muncit ore întregi, iar la final, copiii din Mărișel au primit cadouri și mai ales un nou loc de joacă. (Foto: Ovidiu Dumitra)

Chiar dacă este sfârșitul lunii iulie și, în plus, este și o zi de duminică, în curtea Școlii cu clasele 1-4 din Mărișel este agitație mare. În uniforme branduite cu sigla msg Romania, „elevii” ascultă indicațiile pe care profesorii le dau pentru lecția de astăzi: construirea unui spațiu de joacă. Câteva zeci de angajați ai companiei ce are unul dintre sedii la Cluj-Napoca au venit în inima munților, la Mărișel, pentru a face o bucurie micilor școlari care până de curând se jucau în pauzele dintre ore doar cu vacile care pășteau iarba de lângă clădire. După o zi de asamblat, vopsit, tăiat și înșurubat, constructorii de ocazie au prezentat și raportul: un teren de fotbal, coșuri de gunoi din lemn, montate la fața locului, mese și bănci pentru exterior și o căsuță cu tobogan ce i-ar face invidioși chiar și pe puștanii de la oraș. Și, deloc mai puțin important, multă bucurie, atât în rândul elevilor, cât și în rândul muncitorilor.

Silviu, Cosmin și Larisa privesc cu ochi mari cum în fața lor prinde formă ceva ce pare a fi un tobogan. Lângă, pe o folie, se asamblează mai multe bucăți de lemn din care vor rezulta coșuri de gunoi. Ceva ce tot satul nu a mai avut încă. În altă parte a curții aflată într-o pantă se fac măsurătorile pentru ceea ce la final va fi un gard nou, care să nu mai permită animalelor să ajungă până în ușa școlii. În curtea din spate se trasează liniile unui teren de fotbal, iar porțile deja așteaptă un viitor Neymar al Mărișelului. Adulții privesc și ei încântați. Au auzit de impactul pe care îl are IT-ul în Cluj-Napoca, dar acum, într-o altă formă, simt pe propria piele acest lucru, cu ajutorul angajaților firmei, care au transformat un team-building într-un proiect social cu impact în comunitate.

Totul pe teren este organizat ca la carte. Chiar dacă nu sunt străini de tehnică, cei mai mulți dintre „muncitori” nu prea au avut contact cu flexul, șurubelnița sau mașina de găurit. Au însă supervizori, pe trainerii de la Know!, care se asigură că sarcinile sunt îndeplinite la cele mai înalte standarde de calitate și, mai ales, că toată lumea se distrează în timp ce lucrează.

„Au vrut să dea o mână de ajutor și să facă un bine. S-a făcut un teren de fotbal marcat și cu porți. S-a lucrat la coșuri de gunoi, pentru că nu exista așa ceva în locurile în care se jucau copiii, astfel că nu aveai cum să îi educi să arunce ambalajele la coș, dacă nu sunt coșuri. Au făcut și o construcție din lemn, cu tobogan, căsuță și hintă, cum sunt cele din parcuri. Au pus și măsuțe cu băncuțe, astfel încât acolo, în zilele de vară, copiii să mănânce sau chiar să facă lecții acolo, în contextul în care aici sunt 16 copii în toată școala. Au făcut un gard, pentru că nu există așa ceva. Oamenii lasă vacile la păscut, vaca vine și se lovește de ce găsește pe aici, astfel că am luat în calcul și ideea de a face un gard. De asemenea, au mai făcut și pachete pentru copii, care au primit rechizite și dulciuri”, explică Vlad Groza, consultant HR și unul dintre membrii echipei Know.

 

Foto: Ovidiu Dumitra

Distracție și fapte bune

Chiar dacă în seara precedentă sărbătorea cu colegii lui, iar în săptămâna tocmai încheiată a avut o perioadă stresantă la birou, Sergiu nu a stat mult pe gânduri atunci când firma i-a propus lui și colegilor săi să facă o faptă bună pentru copiii din Mărișel. Când munca a fost aproape gata, tânărul se simțea plin de energie, mai ales că, de pe margine, el și colegii lui erau priviți cu admirație de copiii care vedeau pentru prima dată un spațiu de joacă în școala lor.

„A fost foarte fain. Poate că oamenii de aici nici nu știu ce este msg și până la urmă nici nu contează. Din punctul meu de vedere, dacă putem să le facem viața mai ușoară, de ce nu? E o zi în care ne reveneam după o petrecere și altfel am fi mers și am fi stat acasă fără să facem nimic. Dar așa, am făcut ceva util pentru copii și chiar îi spuneam unei colege că voi încerca de acum înainte ca, de fiecare dată când a doua zi sunt obosit, să încerc să particip la o acțiune de voluntariat pentru a-mi schimba starea, pentru că sincer m-a ajutat. La începutul zilei eram irascibil și nu aveam chef de nimic, dar acum am ajuns la momentul în care vreau să ajut. Chiar dacă nu simțeam că aveam atât de multă energie, a fost foarte interesant. Am lăsat aici o zi plăcută de muncă. La birou poate te mai enervezi, te mai stresezi și nu e tot timpul atât de bine. Dar din când în când e bună și niște muncă fizică. Clar ne ajută. Am cunoscut aici 30, poate 40 de oameni noi din companie cu care poate nu voi lucra niciodată pe un proiect, dar la următorul eveniment cu echipa voi avea prieteni noi” explică Sergiu Țigan, angajat al msg România.

Între copii stă și educatoarea lor, Ioana Ghica. „Domnișoara educatoare”, așa cum i se adresează cei mici, este încântată de faptul că, în sfârșit, pauzele dintre ore pot fi cu adevărat interesante. Chiar dacă în toate cele patru clase primare, la care se adaugă grădinița, sunt înscriși doar 16 elevi, copiii erau greu de strunit în lipsa unui spațiu de joacă adecvat.

„Foarte mult aveam nevoie de așa ceva. Inclusiv la ora de educație fizică, unde acum se poate face și altceva. Cu copiii de la grădiniță ieșeam afară, ne jucam diferite jocuri, ne jucam cu mingea, mai adunam și flori primăvara, dar era nevoie de așa ceva. S-au bucurat foarte mult și abia așteaptă să înceapă școala ca să se poată juca”, spune educatoarea Ioana Ghica.

Un team-building în folosul tuturor

Astfel de proiecte sunt tot mai prezente în strategiile marilor companii care înțeleg din ce în ce mai mult importanța momentelor în care merg în comunitate și dau o mână de ajutor. Gândită ca o activitate de team-building, acțiunea celor de la msg systems are și rolul de a lega relațiile dintre angajați și de a-i ajuta să își folosească creativitatea și în alte medii și proiecte.

„Ceea ce au făcut ei este cu atât mai impresionant cu cât vorbim despre oameni care lucrează în IT. Deci în viața de zi cu zi fac cu totul altceva față de ce au făcut azi, aici. Totul s-a întâmplat foarte bine aici și sunt mulțumit de felul în care au lucrat din punct de vedere tehnic. Scopul cred că poate merge în mai multe direcții. A fost un scop caritabil, de a face un bine. A mai fost și scopul de a petrece timp, în echipă, altfel. Practic am avut un team building cu tentă socială. Ne-am împărțit pe echipe în funcție de nu de abilitățile din IT și a apărut posibilitatea de a lucra cu oameni cu care la birou nu prea interacționezi. De aici, echipa merge mult mai unită și cu un spirit mai bun. Noi am făcut asta de mai multe ori și la final satisfacția este foarte mare”, mai spune Vlad Groza.

 

[stextbox id=’custom’ caption=’Despre msg systems Romania’]

Compania IT msg systems România, parte a concernului german msg systems AG, înfiinţată la Cluj-Napoca, în octombrie 2008, numără în 2017 peste 400 de angajaţi, cu o medie de vârstă de 27 ani. În birourile din Cluj, Târgu Mureș și Timișoara, msg dezvoltă proiecte pentru piaţa germană şi pentru clienţi din întreaga lume, în mai multe domenii de business. Printre serviciile oferite se numără: dezvoltare software şi consultanţă utilizând tehnologii Java, SAP, .NET, aplicaţii mobile, testare software, administrare de sistem, suport tehnic şi operaţiuni financiare.

La nivel global, msg systems are peste 6000 de angajați în peste 25 de țări și o cifră de afaceri de 812 milioane Euro. Printre cei mai importanți clienți ai companiei se află Audi, BMW, Daimler, VW, Deutsche Bank, Commerzbank, Finanz Informatik, Daimler Chrysler Bank, Deutsche Post, ADAC, Munich RE, Vienna Insurance Group, Allianz, Achmea și ING.

 

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu