SONDAJ IRES/ Grecia, Spania și Italia, destinațiile favorite de concediu ale românilor

Orașul-stațiune Parga, una dintre cele mai populare destinații din Grecia continentală (Foto: Bogdan Stanciu)

Vara aduce, pe lângă căldura dogoritoare și perioada concediilor care pentru românii respondenți la un studiu IRES este aproape sfânt. Peste o treime dintre respondenţi au în acest an concediu. Aproape jumătate dintre ei au, în acest an, între 21 şi 30 de zile de concediu, 22% au între 11 şi 20 de zile, 15% au mai puţin de 10 zile, iar 15% peste 31 de zile. 12% dintre respondenţii care au, în acest an, concediu, şi-au luat deja zile de concediu: 44% – între 1 şi 10 zile, 25% – între 11 şi 20 de zile, 17% – între 21 şi 30 de zile, iar 6% între 31 şi 40 de zile.

Mai mult de 1 din 5 români obişnuiesc să îşi ia concediu numai vara. 15% dintre ei împart perioada concediului atât vara, cât şi iarna, iar 12% nu ţin cont de anotimp atunci când îşi programează concediul. 4% îşi programează concediul în funcţie de ofertele de vacanţă pe care le găsesc. 81% dintre respondenţii care au copii sub 18 ani merg în vacanţe împreună cu aceştia. 42% dintre cei chestionaţi preferă sejururile all inclusive, iar dintre aceştia 64% ar prefera ca aceste sejururi să fie în România.

Dintre cei 31% dintre respondenţii care preferă sejururi all inclusive în străinătate, cei mai mulţi se îndreaptă spre Turcia (22%), Grecia (14%), Spania (12%). Gradul de satisfacţie faţă de serviciile hoteliere din România este unul moderat – 41% dintre respondenţi se declară destul de mulţumiţi. În timp ce doar 7% spun că sunt foarte mulţumiţi, 4% nu sunt deloc mulţumiţi.

Potrivit studiului IRES, 65% dintre respondenți au ales România ca destinație de vacanța în verile din ultimii 10 ani. 18% și-au permis să aibă sejururi atât în țară cât și în străinătate în timp ce 16% nu au mai vrut să audă de vacanță în România și au plecat peste hotare. Cei mai mulţi respondenţi – 26% – au pe perioada verii între 1 şi 10 zile de vacanţă. 19% au între 11 şi 20 de zile , iar 9% peste 21 de zile, 64% din total declarând că se vor deplasa cu mașina personală.

Cu toate acestea, anul trecut, mai mult de jumătate dintre respondeți au declarat că ultima vară nu și-au luat concediu, 32% au rămas în țară în vacanță iar 10% au plecat în străinătate. Dintre aceștia, 46% au fost la mare și doar 25% au ales muntele. Marea este destinaţia preferată şi pentru vacanţa de vară din acest an: 41% dintre respondenţii care vor pleca în vacanţă în această vară aleg marea, 29% aleg muntele, 9% vor merge şi la mare, şi la munte. Staţiunile balneare sunt preferate de 6% dintre respondenţi, la fel ca şi vizitele într-un oraş.

Chiar dacă în public se plâng de condițiile de la malul mării, românii par a fi mulțumiți de cum se prezintă litoralul autohton. Astfel, 84% dintre respondenţii care au fost anul trecut pe litoralul românesc se declară mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de vacanţa petrecută la Marea Neagră. Cu condiții bune sau mai puțin bune, românii trag spre casă și când vine vorba de concedii. În timp ce o treime dintre respondenţi ar alege destinaţii din străinătate pentru petrecerea vacanţei de vară, 59% dintre ei spun că preferă România.

Când vor avea totuși bani de concedii în străinătate, destinațiile la care românii visează  sunt Grecia (21%), Spania (15%), Italia (12%) şi Turcia (9%) în timp ce în 2013 locațiile favorite pentru sejururi au fost Italia (15%), Bulgaria (14%), Grecia şi Spania (13%) sau Germania (8%). Anul acesta, aproape trei sferturi (73%) dintre participanţii la studiul IRES care vor mai pleca anul acesta în vacanţa de vară declară că aleg România, ca destinaţie. Alte ţări spre care se îndreaptă românii în această vară sunt Italia, Grecia, Bulgaria, Germania, Spania sau Turcia.

Bugetul cumpătat, incompatibil cu hotelurile

Chiar dacă încearcă să nu rateze niciun concediu, românii sunt cumpătați atunci când vine vorba de bugetul alocat distracției de vară.În vacanţa de vară de anul trecut, cei mai mulţi respondenţi spun că au cheltuit sub 2.000 de lei.

Doar 10% dintre cei chestionaţi au cheltuit peste 6.000 de lei. Aproape jumătate (45%) dintre respondenţii care vor merge anul acesta în vacanţa de vară vor cheltui cel mult 2.000 de lei. 16% vor aloca între 2001 şi 3000 de lei, iar 10% între 4.001 şi 5.000 de lei. Doar 8% dintre respondenţi spun că bugetul pentru vacanţa de vară din acest an este mai mare decât anul trecut. Pentru o treime a rămas la fel, iar pentru aproape unul din cinci respondenţi este mai mic decât anul trecut. Cheltuielile pentru vacanţa de vară sunt influenţate direct de starea generală financiară a familiei. La acest capitol, 47% dintre respondenţi spun că, în ultimii 5 ani, situaţia lor financiară a rămas la fel, în timp ce 37% consideră că s-a înrăutăţit. Totuşi, 15% dintre participanţii la studiu spun că, în ultimii 5 ani, situaţia lor financiară s-a îmbunătăţit

O treime dintre respondenţi spun că obişnuiesc să se cazeze, în vacanţa de vară, la hoteluri. 22% aleg pensiunile, 7% locuiesc la prieteni sau rude, 6% închiriază un apartament, 5% închiriază o casă sau o vilă. Peste jumătate dintre cei care aleg hotelurile (53%) preferă un hotel de 3 stele, 20% aleg unul de două stele, iar 17% unul de patru stele. Pensiunile cel mai des căutate sunt cele de trei margarete (45%)

Postaţi un comentariu