Serviciile de urgență din Cluj și Inspectoratul Școlar lansează un proiect pilot de educație medicală în patru școli din județ

Copiii se dovedesc a fi receptivi la toate acțiunile pe care serviciile de urgență le au pentru a atrage atenția asupra necesității cunoașterii măsurilor de prim-ajutor
transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Inspectoratul Școlar Județean Cluj a lansat vineri, în parteneriat cu ISU Cluj, Serviciul de Ambulanță, și Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Județean Cluj un program pilot, în patru școli din județ, în cadrul căruia, folosind manechine și truse de prim ajutor, elevii vor învăța cum să reacționeze pentru a ajuta persoana atât direct, prin manevre specifice, cât și indirect, oferind informații corecte dispeceratului 112.

Proiectul pilot se va derula în primă fază în Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai”, Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși”, Liceul Tehnologic Special Pentru Deficienţi de Auz și Scoala „Nicolae Titulescu” Cluj-Napoca și va presupune patru ore în care atât profesorii cât și elevii vor fi instruiți în grupuri de maxim 20 de persoane, cursurile urmând să fie predate de echipe mixte de medici, paramedici, asistenți de ambulanță și personal alte cadre ale serviciilor de urgență din Cluj.

„Dintre problemele din sistemul de învățământ este lipsa programelor de de educație medicală. Este un parteneriat semnat cu cei patru parteneri care va începe cu un proiect pilot din 1 mai până în 5 iunie în patru unități de învățământ. Vrem să vedem ce trebuie corectat pe parcurs și de anul viitor să intrăm în toate unitățile de învățământ. Am vrea să facem cu toată lumea aceste cursuri, dar vom începe cu o grupă de profesori și o grupă de elevi în fiecare școală, după care dorim să continuăm cu toate școlile în perioada 2018-2020. Este important pentru că sunt multe situații în care este util pentru viața cuiva să poată să intervină și să aibă reacția oportună”, a explicat șeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus

În cadrul proiectului pilot se vor folosi resursele serviciilor de urgență, iar în cazul în care proiectul va continua, se va achiziționa un manechin pe care se pot face diverse manevre medicală, la care se va adaugă o trusă de prim-ajutor cu pansamente, trusă dezinfectantă și alte resurse necesare în general până la intervenția medicilor specialiști.

 „Este o idee nemaipomenită. Am văzut în practică faptul că există o deficiență în a lua măsurile primare de prim ajutor în școli. Trebuie să facem ceva. În urma discuțiilor, ne-am dat seama că este un parteneriat bun care se va îndrepta în primul rând asupra profesorilor și apoi a elevilor. Dorința de a începe proiectul a venit de la voluntarii SMURD, care sunt studenți la UMF și fac gărzi. Ei s-au gândit în special la elevii de liceu și în urma discuțiilor avute ne-am gândit ca la o scară mai redusă să implementăm sistemul și la gimnaziu. Ne-am dori să ajungem în fiecare școală din județ”, a explicat Ion Moldovan, inspector șef în cadrul ISU Cluj.

Cursurile vor fi opționale și în afara orelor de curs, medicul-șef al UPU-SMURD Cluj explicând că printr-un astfel de proiect se dorește ca viitoarele generații să poată ajuta corect victima unui accident sau un bolnav aflat în suferință, până la intervenția echipajelor de urgență.

„Avem experiențe anterioare pozitive. Am mai avut activități și copiii sunt cei mai receptivi. Ei sunt generația de la care vrem o schimbare. Programul pilot va începe cu patru ore în care se fac lecții cu exerciții practice. vrem să știe să reacționeze atunci când cineva suferă, să nu se teamă de acea persoană și să reacționeze corect. Niciun sistem nu își va permite să aibă doctor lângă fiecare om, dar fiecare om are pe cineva lângă el, iar acel cineva poate să îl ajute reacționând corect, explicând dispeceratului care este problema și acționând astfel încât să ajute”, dr. Adela Golea, medic şef UPU-SMURD Cluj.

Trusele necesare cursurilor de prim ajutor costă, potrivit ISJ Cluj, aproximativ 1000 de lei și vor fi achiziționate prin licitație publică.

 

Postaţi un comentariu