Seplecan vrea să obţină de la Ministerul Fondurilor Europene acordul pentru a cumpăra terenul pentru CMID

Foto: Cosmin Ignat

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, a plecat la Bucureşti pentru a participa la o serie de întâlniri la Ministerului Fondurilor Europene cu factori de decizie şi experţi din cadrul ministerului, într-o nouă încercare de deblocare a situaţiei depozitării deşeurilor în judeţul Cluj.

În prezent Clujul duce gunoaiele la Alba Iulia timp de două săptămâni, după ce rampa de stocare temporară a deşeurilor de la Pata Rât  s-a închis, iar rampa care trebuia construită pe terenul ce aparţine comunei Feleacu nu se poate realiza deoarece consilierii din această comună nu sunt de acord cu cedarea terenului decât în schimbul unei redevenţe propusă de ei.

Ministerul Fondurilor Europene a comunicat însă că nu e posibil ca legal să se plătească plătească o redevenţă comunei Feleacu pentru că aceasta nu este conformă proiectului SMID. „Nu poate fi inclusă o cotă care să devină venit la bugetul local al unităţii administrativ teritoriale, cotă care nu este strict legată de o activitate de gestionare a deşeurilor”, se arată în răspunsul ministerului.

Ca atare, în întâlnirele din aceste zile de la MFE varianta analizată este aceea a achiziţionării terenului aferent Proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj”. Aceasta în vederea obţinerii acordului comunei Feleacu pentru realizarea respectivei rampei de stocare temporară.

Această soluţie este susţinută şi de Primăria municipiului Cluj-Napoca printr-o adresă comună transmisă deja ministerului de resort. În plus, soluţia promovată de Seplecan şi Boc este determinată şi de necesitatea demarării urgente a achiziţiei publice pentru delegarea serviciilor de colectare şi transport a deşeurilor de către ADI Eco Metropolitan Cluj, procedură care, în lipsa unei rampe de depozitare şi a unui tarif corespunzător, este imposibil de demarat.

„Împreună cu domnul primar Emil Boc am înaintat această propunere pentru o deblocare cât mai urgentă a situaţiei depozitării deşeurilor din judeţ. Este un nou demers, o continuare a eforturilor pe care le facem pentru identificarea soluţiei optime de depozitare a deşeurilor, fără a polua alte suprafeţe de teren, astfel încât să putem demara, chiar şi parţial, demersurile de punere în funcţiune a proiectului SMID în judeţul Cluj. Ceea ce încercăm să obţinem de la Ministerul Fondurilor Europene este un acord al instituţiei guvernamentale pentru soluţia propusă de judeţul Cluj, astfel încât să nu se aducă atingere, în nici un fel, condiţionalităţilor care au stat la baza acordării finanţării nerambursabile pe acest proiect”, a declarat Mihai Seplecan.

Postaţi un comentariu