Școlile clujene își cunosc noii directori la început de an școlar

Nu doar elevii simt emoțiile primului sunet de clopoțel din acest an școlar și a revederii după lunga vacanță de vară, ci și cadrele didactice. Printre cei emoționați se numără și noii directori, cei care au promovat în această vară examenul pentru obținerea posturilor de directori și directori adjuncți în unitățile de învățământ. La nivelul județului Cluj, există anul acesta 36 de directori și directori adjuncți noi.

Noii directori clujeni

Astfel, la nivelul municipiului Cluj-Napoca, noii „şefi” de la cârma unităților de învățământ sunt: directorii: Kosa E. Maria Constantina în cadrul Liceului Teoretic „Brassai Samuel”, Paula-Ioana Balica în cadrul Şcolii Gimnaziale „Ion Agârbiceanu”, Gheorghe Vasile Berar în cadrul Şcolii Gimnaziale „Iuliu Hațieganu”, Cornelia Elena Giurgiu în cadrul Colegiului Tehnic de Transporturi „Transilvania”, Anamaria Pop în cadrul Liceiului Tehnologic nr. 1 şi directorii adjuncţi: Alexandru Cristian Dudău în cadrul Liceului Teoretic „Gheorghe Șincai”, Mihai Andrei Mureșan, în cadrul Seminarului Teologic Ortodox Cluj-Napoca, Floarea Alexandrina Rusa în cadrul Liceului de Informatică „Tiberiu Popoviciu”, Valerica Claudia Rusu în cadrul Liceului de Arte Vizuale „Romulus Ladea”, Iulian Marius Teodorescu în cadrul Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca, Gabriel Mircea Crețu în cadrul Colegiul Tehnic de Transporturi „Transilvania”, Peter I. Ildiko-Csilla în cadrul Şcolii Gimnaziale Speciale pentru Deficienți de Auz „Kozmutza Flora”, Iosif-Gabriel Vâtcă în cadrul Liceului Tehnologic Special „Samus”. 

Rezultatele examenului

În urma examenului, la nivelul judeţului au fost depuse patru contestaţii, toate de către candidaţi din Cluj-Napoca. O singură persoană din cele patru a reuşit să obţină un puntaj mai mare, fiind vorba despre Mădălina-Emilia Ciocan-Dumitrache care a obţinut în urma contestaţiei la proba scrisă un punctaj de 40.000, în locul celui iniţial de 38,750 de puncte. Aceasta a candidat pentru un post de director adjunct Palatul Copiilor Cluj, dar a fost respinsă. Nici contestaţia nu a fost de ajutor. Pe acest post a mai candidat încă două persoane, dar şi acestea au fost respinse. O altă candidată, Kovacs Marta care a candidat pentru postul de director adjunct în cadrul Liceului Reformat Cluj-Napoca a pierdut în urma contestaţiei probei de interviu toate cele 27, 250 de puncte obţinute.

O altă candidată, Claudia Crăciun a candidat pentru trei posturi, două de director, atât în cadrul Colegiul Tehnic de Transporturi „Transilvania” Cluj-Napoca, cât şi în cadrul Liceul Tehnologic „Ştefan Pascu” din Apahida şi pentru postul de director adjunct în cadrul Colegiul Tehnic de Transporturi „Transilvania” Cluj-Napoca, dar a fost declarată respinsă la toate cele trei probe.

La finalul concursului pentru ocuparea posturilor vacante de director/director adjunct din şcolile clujene, dintre cei 54 de candidaţi înscrişi (pe 33 de posturi de director şi 21 de posturi de director adjunct), 36 de cadre didactice au promovat examenul (22 au candidat pe un post de director, iar 14 pe un post de director adjunct). 12 candidaţi au fost declaraţi respinşi, iar un candidat nu s-a prezentat la examen la ultimele două probe. Cinci candidaţi au fost admişi, dar au avut contracandidaţi cu punctaj mai mare care au fost declaraţi, conform metodologiei, promovaţi pe posturile respective.

În județul Cluj au fost scoase la concurs 64 de posturi de director şi director adjunct pentru 62 de unităţi, în total. Astfel, au fost 40 de funcţii vacante de director (29 urban şi 11 rural) şi 24 de funcţii vacante de director adjunct (două urban şi 22 rural). În urma concursului, au existat 18 posturi scoase la concurs pe care nu a promovat niciunul dintre candidaţii înscrişi (11 posturi de director şi şapte posturi de directori adjuncţi). De asemenea, au fost 16 posturi de director scoase la concurs pentru care nu a existat niciun candidat şi şapte posturi de director adjunct pentru ocuparea cărora nu s-a înscris niciun cadru didactic.

La finalul examenului, la nivelul județeului au fost ocupate 258 de posturi de director/director adjunct din totalul de 292 de astfel de posturi din sistem.

Directori detaşaţi

Posturile de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar ocupate prin detașare pentru anul școlar 2017-2018, au fost făcute publice pe  21 august 2017. În acest caz au fost vizate posturile rămase vacante după concurs.

Dintre clujueni, în urma acestei etape, Felicia Vădean va ocupa pe perioada acestui an şcolar postul de director în cadrul Liceului de Informatică „Tiberiu Popoviciu”. În total, la nivelul judeţului au fost reevaluate 14 candidaturi, dintre care au fost admise 10.

[stextbox id=’custom’]

Cum s-a desfășurat concursul

Concursul a constat în trei probe. Proba scrisă a presupus rezolvarea de către candidaţi, în maximum 90 de minute, a unui test-grilă, în cadrul căruia au fost evaluate în proporţie de 50% cunoştinte privind legislaţia specifică domeniului învăţământ preuniversitar şi în proporţie de 50% cunoştinte privind managementul educaţional. Următoarele două probe ale concursului au vizat evaluarea curriculum-ului vitae al candidaţilor, respectiv un interviu. Pentru fiecare probă de concurs, punctajul maxim posibil a fost de 50 de puncte, iar punctajul minim de promovare a fiecărei probe 35 de puncte. A fost declarat „promovat” la concurs candidatul „admis” care a obţinut cel mai mare punctaj total.

Casetă:

Cine sunt directorii şi directorii adjuncţi ai principalelor licee din Cluj-Napoca?

Colegiul Naţional „George Coşbuc”: Valentin Maxim-Oros – director, Livia Maria Gheorghiu – director adjunct, Karin Corega – director adjunct.

Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai”: Smaranda Graur- director, Alexandru Cristian Dudău – director adjunct

Liceul Teoretic „Avram Iancu”:  Adina Claudia Turcu – director, Marius Adrian Rusu- director adjunct

Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”: Simona Raluca Dobrescu- director, Lili Ciocan – director adjunct

Colegiul Naţional „George Bariţiu”: Alina Monica Bărăian – director, Horaţiu Popa Bota – director adjunct

Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”: Constantin Corega – director, Adrian Magdaş – director adjunct

Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”: Marinela Violeta Zamfir – director, Iulian Marius Teodorescu, director adjunct

Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”: Monica Bereş – director, Mihaela Coţa Mărginean şi Monika Irsai – directori adjuncţi.

[/stextbox]

Anul trecut a fost organizat primul concurs naţional pentru ocuparea funcţiilor de directori din şcoli, din ultima perioadă. Din 2008 începând, directorii au fost numiţi în funcţii prin delegaţie, pe perioada unui an, de către inspectoratele şcolare. De anul trecut, candidaturile directorilor durează patru ani. 

Distribuie:

Postaţi un comentariu