Salvarea vine după prezidențiale. Mai multe locuri de muncă, speranța românilor pentru un trai mai bun

Clasa politică, în ansamblul ei, dar și reprezentanții acesteia, sunt identificați de către respondenți drept vinovați pentru lucrurile care merg prost în România, potrivit unui studiu IRES. La întrebarea deschisă, vinovații se distribuie între clasa politică/politicieni/conducere (26%), Președintele țării (18%), Guvernanți (14%), popor/cetățeni (10%), Premier (5%) sau Parlamentari (4%). 12% dintre participanții la studiu nu pot aprecia cine este vinovat pentru lucrurile care merg prost în România.

Gradul de optimism al românilor legat de schimbarea în bine este moderat.În timp ce 40% dintre cei chestionați apreciază că, după alegerile prezidențiale din toamnă, lucrurile se pot schimba în bine, 31% estimează că vor rămâne la fel, iar 18% cred că lucrurile se vor înrăutăți.

Pe de altă parte, românii tind să creadă într-un salvator providențial, dar reușesc cu dificultate să indice cine este acesta. 56% dintre cei chestionați cred că există cineva care poate schimba în bine lucrurile din România, însă 23% dintre aceștia nu știu să spună cine este  această persoană. La această întrebare deschisă, 16% îl indică pe Victor Ponta, 12% cred că poporul/cetățenii sunt cei care pot schimba în bine România în timp ce pentru 9% Klaus Iohannis este cel care poate schimba în bine țara. Printre cei care pot schimba România în bine se mai află: clasa politică, Casa Regală, dar și tinerii.

În opinia participanților la acest studiu, principalele măsuri pe care ar trebui să le ia Guvernul pentru ca ei personal să o ducă mai bine sunt crearea de locuri de muncă (26%), creșterea pensiilor/salariilor (22%) și combaterea corupției (10%). 14% dintre respondenți nu pot indica o măsură concretă care le-ar putea îmbunătăți viața.

Potrivit rezultatelor sondajului IRES, crearea locurilor de muncă este măsura considerată prioritară de către cei mai mulți dintre respondenți (22%) și atunci când sunt chestionați cu privire la măsurile care trebuie luate la nivel local pentru îmbunătățirea nivelului de trai. Un sfert dintre cei chestionați nu știu să spună care ar fi măsura pe care administratorii de la nivel local ar trebui să o ia pentru îmbunătățirea nivelului de trai.

Percepții privind toamna politică

Românii cred că țara are nevoie de schimbare mai degrabă decât de stabilitate (57% vs. 39%).

Aproape 7 din 10 români nu știu cu cine vor vota la alegerile prezidențiale din toamnă pentru că nu se cunosc candidații. Doar 27% dintre cei chestionați spun că știu sigur pe cine vor vota la alegerile prezidențiale.

O treime dintre participanții la studiu (32%) spun că acel candidat pe care l-au votat la alegerile prezidențiale a câștigat de fiecare dată.

40% dintre respondenți au recunoscut că, cel puțin o dată, personalitatea politică pe care au votat-o la prezidențiale nu a ajuns în turul al doilea. 74% dintre aceștia spun că, atunci când s-a întâmplat ca favoritul lor să nu ajungă în turul 2, au mers totuși la vot și au votat un alt candidat.

Aproape 8 din 10 români spun că se vor informa cu privire la programele candidaților la alegerile prezidențiale din acest an.

În  cazul alegerilor prezidențiale, respondenții apreciază că:

·            programul este mai important decât personalitatea candidatului 53% vs. 23%

·            personalitatea este mai importantă decât partidul 56% vs. 28%

·            echipa pe care o aduce la conducere candidatul este mai importantă decât candidatul în sine 50% vs. 21%

 

În ceea ce privește importanța profesiei candidatului la alegerile prezidențiale, 54% dintre participanții la studiu consideră că aceasta este importantă, în timp ce 46% cred că aceasta nu contează.

Distribuie:

Postaţi un comentariu