TIFF 2014 STAT / CETĂŢEAN – expoziție de fotografie

Muzeul de Artă Cluj-Napoca va fi gazda expoziţiei de fotografie “Stat/Cetăţean”, vernisată joi, 5 iunie, de la ora 17.30, în prezenţa lui Vlad Petri.

Pornind de la imaginile străzii, ale mitingurilor, protestelor, flash-moburilor sau acţiunilor jandarmeriei, expoziţia își propune să evidenţieze relaţia dintre reprezentanţii statului şi cetăţeni şi felul în care aceasta se manifestă în spaţiul public.

În ultimii doi ani, Vlad Petri a documentat majoritatea acțiunilor de protest din București, începând cu cele din 2012 și continuând cu cele împotriva exploatării miniere de la Roşia Montana din toamna anului 2013, observând cu atenţie evoluţia raportului dintre autorităţi şi protestatari, documentând mesajele, momentele de violenţă, scenele cotidiene sau cele inedite.

Departe de a încerca să tragă o concluzie, expoziţia urmăreşte atât fixarea unor momente importante din istoria recentă a activismului românesc, cât şi crearea unui spaţiu de interogaţie şi formulare a unor posibile direcţii viitoare.

O parte din materialele filmate de Vlad Petri la protestele din 2012 au fost integrate în documentarul Bucureşti, unde eşti? (2014, 80 min.), care va fi prezentat la TIFF în cadrul Zilelor Filmului Românesc.

Postaţi un comentariu