Artiști consacrați, dar și trupe tinere vor cânta la Jazz in the Park

Harta Jazz in the Park

Primul festival din România care aduce muzica bună în parcurile orașului, Jazz in the Park, continuă în 4-6 iulie la Cluj-Napoca cu cea de-a doua ediție. Scene pe care se cântă jazz și influențele acestui gen, toate live, pentru persoanele care se plimbă prin parc ori au venit special pentru concerte; artiști români și străini; prieteni, familie, relaxare și voie bună – toate aceste componente construiesc Jazz in the Park, un festival pentru întreaga comunitate.

Organizatorii festivalului au pregătit și pentru această a doua ediție concerte diverse, de la jazzul de calitate cântat de Teodora Enache și Lars Danielsson până la un experiment acustic al celor de la Les Elephants Bizarres sau la alte trupe îndrăgite de clujeni, cum ar fi Moonlight Breakfast.

Festivalul va fi deschis de concertul Luz Azul, o trupă de bossa nova din Belgrad, Serbia, care susține spectacole de muzică braziliană. Înființată în 2010 de cinci muzicieni profesioniști, Luz Azul folosește flautul, chitara, contrabasul, saxofonul și tobele pentru a combina sensibilitatea viziunii muzicale clasice cu spiritul și experiența de scenă a jazzului și blues-ului.

Seara de vineri va continua cu concertul extraordinar susținut de Teodora Enache și Lars Danielsson, unul dintre principalele momente așteptate de jazziști. Cu o carieră muzicală de peste 20 de ani, Teodora Enache este unul dintre cele mai importante nume ale jazz-ului românesc. A cântat la toate festivalurile importante de jazz din țară, iar concertele sale au ajuns în Italia, Germania, Franța, Elveția, Austria, Ungaria și SUA. A colaborat cu Johnny Răducanu, Stanley Jordan, Les Paul, Teodosii Spasov, Liviu Butoi, Darius Brubeck, Balasz Berkes și alți artiști apreciați, iar muzica sa se regăsește în cele 11 albume lansate. Pentru concertul de la Jazz in the Park le-a pregătit iubitorilor jazzului o surpriză: va cânta împreună cu Lars Danielsson, suedezul care face furori la contrabas, ca dirijor și compozitor deopotrivă.

Prima seară va fi încheiată de clujenii de la Jazzybirds, formată din cinci tineri cu pregătire clasică și cărora le place să experimenteze jazz. Jazzybirds nu sunt străini de festival: în august 2013, ei au susținut, alături de Vița de Vie acustic, un concert special în Parcul Central: „Jazz in the Park – pentru prieteni”.

Sâmbăta îi aduce în Parcul Central pe Youvenis, un proiect-manifest coordonat de prof. Dan Tohănean şi consacrat muzicii de calitate, interpretată live. Le urmează JazzyBIT, un trio de jazz, latin, funk și blues fondat la Timișoara și care a câștigat Premiul pentru debut pe 2013 al Fundației Muzza. Concertul cel mai așteptat al serii va fi susținut de Moonlight Breakfast, care își caracterizează stilul ca o combinație de „retroelectro” și vocal de jazz  – un amestec de soul, jazz, dance, electro și multe altele, care poartă ascultătorii de la clarinetele anilor 40, prin sintetizatoarele anilor 80 și până la sonoritățile din prezent. Alături de Moonlight Breakfast vor veni și cei de la Les Ateliers Nomad, care vor realiza un spectacol cu efecte vizuale ce va îmbogăți reprezentația muzicală.

Ultima zi de festival va începe cu Loungerie II, proiect ce reprezintă una dintre expresiile muzicale pe care le produc tinerii din colectivul Abator Industries, și continuă cu Mara & Kult Studio Artists. O constantă a festivalului internațional „George Enescu”, Mara a împărțit scena cu artiști precum The Prodigy, Busta Rhymes, Chicane, Faithless și Scorpions la diverse festivaluri și concerte din țară și străinătate.

După încercările reușite de la ediția trecută, organizatorii Jazz in the Park au provocat o nouă trupă rock să vină cu un proiect acustic la festival Les Elephants Bizarres. Trupa bucureșteană a fost înființată în 2007, definindu-se ca o trupă electro-pop-rock cu influențe diverse, iar noul proiect acustic le este prezentat clujenilor pentru prima dată.

Postaţi un comentariu