Războiul plăcuțelor multilingve, încheiat cu o variantă de indicator în română, maghiară, germană și latină

Astfel ar urma să arate indicatorul de la fiecare intrare în municipiu.

Primăria Municipiului Cluj-Napoca va amplasa indicatoare multilingve la intrările în oraș, inclusiv cu „o denumire care reflectă dimensiunea istorică a muncipiului”

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că instituția pe care o conduce va amplasa indicatoare multilingve la intrările în oraș, care să cuprindă denumirea municipiului în limbile română, germană și maghiară, dar și denumirea  istorică din perioada romană, care va fi scrisă în limba latină.

Emil Boc a explicat faptul că decizia a fost luată după consultarea unei comisii de experți din care a făcut parte rectorul Universității Babeș-Bolyai, academicianul Ioan-Aurel Pop,  și experți în istorie antică din cadrul universității sau a Academiei Române. Astfel, în urma consultărilor, Primăria a decis ca la intrările în oraș să fie amplasate indicatoare rutiere noi pe care să apară denumirea orașului în limbile maghiară, germană și română, dar și denumirea istorică din perioada romană, cu referire la acordarea tiltui de municipiu în perioada împăratului Hadrian sub formula „MVNICIPIVM AELIVM HADRIANVM NAPOCENSE AB IMPERATORE HADRIANO CONDITVM (117-138)”.

Astfel ar urma să arate indicatorul de la fiecare intrare în municipiu.

„Acestă formulă subliniază dimensiunea istorică a orașului nostru, din antichitate până în prezent, precum și caracterul multicultural și european al municipiului nostru. Soluția propusă de Primărie reflectă o realitate istorică validată științific și, nu în ultimul rând, este o soluție care își propune în continuare să unească și nu să dezbine comunitatea clujeană. Este o soluție europeană a timpului prezent”, a declarat Emil Boc.

Emil Boc a explicat faptul că noile indicatoare ar putea fi ampalsate în cel mult o lună și jumătate de la acest anunț, el subliniind faptul că această soluție are și scopul de a încheia conflictul dintre instituție și Asociaţia Minority Rights Egyesulet care a acționat în judecată Primăria Municipiului Cluj reclamând faptul că această refuză să amplaseze plăcuțe multilingve la intrarea în oraș. În această speță, în luna februarie,  Tribunalul Cluj a admis acţiunea intentată prin care asociaţia a cerut în instanţă Primăriei Cluj-Napoca să monteze plăcuţe bilingve, în limba română şi maghiară, la intrările în oraş, decizia respectivă nefiind definitivă.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu