RAT cere majorarea preţului gigacaloriei la 220 de lei

Sursa foto: realitatea.ro

Regia Autonomă de Termoficare (RAT) Cluj-Napoca a solicitat majorarea preţului gigacaloriei livrate populaţiei prin sistemul centralizat de termoficare. Practic de la 165 de lei cât este în prezent gigacaloria la Cluj, aceasta ar putea să coste 220 de lei, dar doar de anul viitor.

Primăria dă însă asigurări că dacă scumpirea va fi aprobată, diferenţa va fi acoperită prin subvenţii de la bugetul local. „Aşa cum am declarat la începutul acestei ierni, preţul achitat de gigacalorie de către clujeni va rămâne neschimbat pe toată durata sezonului rece, diferenţele de costuri cauzate de modificarea tarifelor urmând a fi suportate de la bugetul local pentru această iarnă”, a declarat primarul Emil Boc.

Pentru stabilirea costului gigacaloriei începând cu iarna următoare (noiembrie 2015 – martie 2016) primăria demarează o procedură de consultare publică prealabilă adoptării hotărârii locale privind preţurile practicate de RAT Cluj-Napoca. „Doresc să facem tot ce este posibil pentru a susţine familiile clujenilor în faţa creşterii costurilor şi analizăm posibilitatea alocării din iarna următoare a unor subvenţii de la bugetul local pentru acele familii pentru care creşterile ar fi dificil de suportat, având în vedere venitul pe membru de familie”, a mai explicat primarul Emil Boc.

În cosecinţă, în perioada 10 – 20 decembrie 2014, Primăria municipiului Cluj-Napoca anunţă derularea unei proceduri de consultare publică în baza Legii 52/2003 privind transparenţa decizională, cu privire la un proiect de hotărâre locală privind subvenţionarea în funcţie de veniturile pe membru de familie a clujenilor care întâmpină dificultăţi financiare în acoperirea costurilor de încălzire pe lunile de iarnă.

RAT alimentează în prezent cu energie termică peste 1.600 de Asociaţii de Proprietari, reprezentând peste 31.500 de apartamente, respectiv aproximativ 90.000 de locuitori din municipiul Cluj-Napoca.

Modificările de tarife solicitate de regie sunt motivate de către RAT având în vedere majorările de costuri ale materiilor prime. Preţul local al energiei termice în municipiul Cluj-Napoca, la care se facturează energia termică furnizată populaţiei este în prezent de 165 lei/Gcal şi a fost aprobat în anul 2009, însă costurile de producţie se ridică la 409 lei/Gcal cu TVA. Diferenţa este asigurată prin subvenţie de la Consiliul Local, suma ajungând numai pentru 2014 la 37.600.000 lei.

„Conform balanţei la data de 31.10.2014 Regia Autonomă de Termoficare înregistrează o pierdere în sumă de 7.229 mii lei datorată în principal necuprinderii în preţul energiei termice a nivelurilor efective ale costurilor de producere, transport şi furnizare a energiei termice, situaţie ce poate avea consecinţe în asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în municipiul Cluj Napoca. În aceste circumstanţe este necesară majorarea preţului local de facturare a energiei termice către populaţie la 220 lei/gcal, acest preţ urmând a fi folosit de Regia Autonomă de Termoficare Cluj-Napoca pentru facturare către populaţie, diferenţa până la preţul final al energiei termice, aprobat conform reglementărilor legale în vigoare, urmând a fi suportată din bugetul Consiliului Local. Pentru diminuarea impactului pe care îl are asupra populaţiei majorarea preţului local de facturare a energiei termice, având în vedere prevederile art. 8 alin. (6) şi (8) din O.U.G. nr. 70/2011 cu modificările şi completările ulterioare, există posibilitatea de acordare, de către Consiliul Local, de ajutoare de încălzire, suplimentar faţă de cele acordate de la bugetul de stat, pentru familiile şi persoanele singure cu venituri reduse”, se arată în referatul care însoţeşte proiectul de hotărâre pus în dezbatere privind majorarea tarifelor la energia termică livrată populaţiei.

Toate documentele privind propunerea de majorare a preţului la gigacalorie pot fi consultate pe site-ul primăriei clujene la secţiunea Dezbateri Publice.

Distribuie:

Postaţi un comentariu