Raed Arafat, Profesor Honoris Causa al UBB: provocările ne fac să progresăm

Foto: Dan Bodea

Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat a primit joi titlul Profesor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai. Discursul „Laudatio” a fost rostit de  Prof. dr. ing. Alexandru Ozunu, decan al Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului.

„Raed Arafat primeşte titlul de Profesor Honoris Causa al UBB Cluj-Napoca în semn de respect, recunoaştere şi preţuire pentru activitatea desfăşurată în salvarea de vieţi omeneşti şi pentru modul în care a reuşit să dezvolte sistemul de intervenţie în caz de dezastre. Suntem onoraţi să intre în corpul profesoral al universităţii noastre”, a afirmat Alexandru Ozunu.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne s-a declarat „onorat şi copleşit” de această distincţie care îl face să se simtă vinovat faţă de persoanele care nu au fost menţionate, colegi, medici, pompieri, profesori, dar care l-au ajutat să ajungă ceea ce este astăzi.

„Pentru mine ceea ce fac este o pasiune şi am învăţat să nu spun nu provocărilor. Spun întotdeauna da, merg mai departe şi îmi conving colegii să mă urmeze. Provocările ne fac să progresăm, iar rolul nostru este să ne asumăm responsabilitatea şi să facem ceva pentru fiecare lucru în parte. Domeniul situaţiilor de urgenţă este foarte vast şi nu cuprinde doar medicina de urgenţă. Trăim momente în care situaţiile de urgenţă sunt la ordinea zilei. Dacă nu se întâmplă în România, se întâmplă în vecinătate, dacă nu se întâmplă în vecinătate, se întâmplă undeva în lume. Domeniul situaţiilor de urgenţă este unul al cooperării internaţionale. Nicio ţară nu are sistemul perfect care să îi garanteze liniştea şi protecţia faţă de situaţiile de urgenţă. Sistemele pentru situaţiile de urgenţă devin bune când ele sunt flexibile. Aceasta este o provocare foarte mare. Trebuie să ne adaptăm. Provocarea cea mai mare va fi să fim pregătiţi cât mai bine în caz de cutremur.Titlul pe care mi l-aţi conferit astăzi mă face să mă simt mult mai responsabil şi mai determinat de a continua ceea ce fac alături de colegii mei, să facem din sistemul nostru de urgenţă un sistem funcţional de care să fim mândri”, a precizat dr Raed Arafat în discursul său de mulţumire.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Potrivit acestuia, România a făcut paşi majori în sistemul situaţiilor de urgenţă devenind model pentru alte ţări. „Sunt necesităţi de dotare pentru partea de pompieri. Pentru partea medicală, cea de ambulanţă, pentru unităţile de primiri urgenţe sprijinul este fără precedent. Pe partea ISU au fost alocate sume importante în fondurile structurale pe 2015-2020 şi va fi o a doua etapă de dotare după programul regional care s-a făcut în etapa 2007-2014. Mai avem nevoie de partea de simulare, de pregătire, care este în evoluţie în prezent”.

Raed Arafat a mai amintit că în acest an au fost trimise echipe de sprijin de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă către Serbia, din Timişoara, în timpul inundaţiilor, iar în Slovenia au fost trimise două generatoare electrice de mare capacitate în timpul problemelor din iarna trecută. „Pe regiunea nord-vest din România elicopterul promis va opera în curând. Avem câteva întârzieri dar până la sfârşitul anului acesta va opera cu siguranţă. El va staţiona în judeţul Sălaj pentru că este mijlocul zonei dar va fi sub coordonarea Clujului, va răspunde de el Spitalul Clinic de Urgenţă Cluj şi medicii şi asistenţii vor fi în principal din Cluj şi din Oradea. Vor fi şi dotări care urmează să vină, e programul fondurilor structurale către Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă şi mai este un program al Băncii Mondiale care va viza unităţile de primiri urgenţe. Clujul sper că va beneficia şi de Spitalul Regional având în vedere că din fondul regional sunt prevăzute deja sumele”, a declarat la Cluj Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat. El a subliniat că ar putea preda anumite cursuri din domeniul urgenţei la UBB, în condiţiile în care la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului s-ar putea înfiinţa o disciplină privind managementul situaţiilor de urgenţă.

Raed Arafat a participat, joi, la UBB Cluj-Napoca, la cea de-a zecea conferinţă internaţională “Legislaţie de Mediu, Ingineria Siguranţei şi Managementul Dezastrelor” (ELSEDIMA), alături de reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi ai UBB.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu