Proiect de modernizare a Pieţei Unirii. Cum se schimbă faţa centrului

La 10 ani distanţă faţă de aprobarea proiectului iniţial, modernizarea Pieţei Unirii ar urma să intre în acest an într-o nouă fază. Mai exact latura vestică va deveni în sfârşit pietonală., iar latura estică va fi reconfigurată.

Reprezentanţii municipalităţii au făcut public proiectul prin care piaţa centrală a Clujului îşi va schimba faţă.  Astfel, latura vestică va fi pietonalizată pe toată lungimea sa de 196 metri liniari. Aceasta va fi dedicată ofertelor comerciale şi gastronomiei, fiind concepută în terase, deoarece există o diferenţă de înălţime între carosabil şi trotuar de aproximativ un metru. Accesul va fi limitat cu stâlpișori retractabili.

Latura nordică, în lungime de 183 ml va fi în continuare rezervată traficului auto. În această etapă se păstrează parcajul public. Punctele de intrare/ieşire vor fi deplasate faţă de poziţia actuală. Pe ambele sensuri de mers, benzile transportului în comun vor fi dedicate şi vor permite şi circulaţia bicicliştilor.

Latura estică, în lungime de 216 ml, va fi reconfigurată astfel:

– până la intersecţia cu str. Iuliu Maniu vor rămâne trei benzi curente de circulaţie şi se amplasează o staţie de taximetre de 12 locuri;

– de la str. I. Maniu până la intersecţie cu Regele Ferdinand vor fi patru benzi de stocaj (două spre str. Memorandumului şi două spre B-dul Regele Ferdinand); aliniamentul de arbori va fi amplasat la o distanţă mai mare de faţada clădirilor, fiind o delimitare a standului de taxi faţă de pista de biciclişti cu dublu sens şi aliniamentul stâlpilor de iluminat pietonal.

Lungimea pistei este de aproximativ 160 m, fiind o continuare a pistei de biciclete din B-dul Eroilor spre str. Memorandumului şi B-dul 21 Decembrie 1989.

Latura sudică a pieţei, în lungime de 130 ml, se continuă din B-dul Eroilor cu amenajarea pavajului, iluminatului şi a mobilierului urban. Până la pietonalizarea din etapa a treia, se păstrează cele patru benzi de circulaţie.

Trotuarele vor fi amenajate cu borduri şi plăci din piatră naturală, pentru asigurarea continuităţii spaţiului venit dinspre str. Memorandumului şi B-dul Eroilor. Vor fi plantaţi şi arbori noi unde este cazul.

Mobilierul urban va fi amplasat astfel:

– 2 chioşcuri multifuncţionale, similare cu cele de pe B-dul Eroilor pe latura vestică;

– un panou de afișaj pentru evenimente în dreptul Muzeului de Artă;

– 4 cişmele de apă potabilă, câte 2 pe laturile de est şi de vest;

– rastele de biciclete, bănci stradale, coşuri de gunoi, borne metalice.

Iluminatul ambiental, arhitectural şi public va fi modernizat cu surse LED cu componente de comunicaţie wireless şi componente electronice, care permit programarea acestora pentru funcţionarea la nivele diferite de putere pe paliere orare, pentru siguranţa şi confortul cetăţenilor pe timp de noapte, limitarea impactului asupra mediului, prin reducerea consumului de CO2, reducerea fluxului luminos în cazul traficului redus şi pentru limitarea poluării luminoase, prin dirijarea luminii doar spre locul necesar şi dorit (faţade, statui, biserică, fântâni etc).

Reţelele de apă şi canalizare vor prelua apele pluviale şi le vor evacua în reţeaua de canalizare centralizată subteran. Pe latura vest vor exista 2 rigole în lungime fiecare de 173 ml.

Valoarea investiţiei fără TVA : 7.943.756, 83 lei. Lucrările sunt executate de SC ARL SA în baza unui contract semnat la începutul acestui an. Proiectantul lucrării este SC PLANWERK SRL, iar consultanţa este asigurată de SC AQUASERV SRL.

Investiţia este finanţată de la bugetul local. Documentaţia tehnico-economică iniţială a fost aprobată de către Consiliu Local prin HCL nr.621/29 august 2006.

Distribuie:

Postaţi un comentariu