Programul “Fiecare Copil în Grădiniţă” va continua în judeţul Cluj

Președintele Consiliului Județean Cluj, Marius Mînzat şi vicepreședinte Vakar Istvan s-au întâlnit astăzi cu reprezentanţii Asociației OvidiuRo pentru a discuta despre continuarea proiectului „Fiecare Copil în Grădiniţă” în judeţul Cluj.

În cadrul întâlnirii a fost prezentat modul de implementare concretă a acestui program din 2013 când a fost lansat, principalul scop fiind acela de a preveni abandonul şcolar timpuriu. La originea derulării proiectului s-a aflat constatarea potrivit căreia, într-o pondere semnificativă,  cetăţenii români de origine romă şi, în general, cei proveniţi din medii sociale defavorizate, nu reuşesc să se integreze în societate din cauza carenţelor semnificative de educaţie înregistrate încă de la vârste extrem de timpurii, urmare a nefrecventării grădiniţei. Mai exact, s-a constatat faptul că un număr extrem de redus de copii din comunităţile sărace frecventează cursurile învăţământului preşcolar, motiv pentru care încep ciclul primar cu un decalaj semnificativ de aptitudini, abilităţi şi cunoştinţe comparativ cu marea majoritatea a colegilor, care au frecventat grădiniţa.

La nivelul judeţului Cluj au fost identificaţi un număr de aproximativ 1.600 de copii potenţiali beneficiari, iar președintele Consiliului Județean a reafirmat intenţia ca instituţia pe care o conduce să continue sprijinirea acestui proiect.  Datorită programului „Fiecare Copil în Grădiniţă”, la nivelul județului Cluj numărul copiilor cu o situaţie materială precară înscrişi la grădiniţă în aceste comunităţi a crescut cu cca. 20% iar rata prezenţei regulate a acestor copii a crescut de cca. patru ori (de la 15% la 62%).

În cadrul întâlnirii, reprezentanţii Asociaţiei OvidiuRo au propus conducerii Consiliului Judeţean încheierea unui nou acord de parteneriat care să vină în plus faţă de politica adoptată la nivel naţional, parteneriat prin intermediul căruia atât Asociaţia OvidiuRo cât şi Consiliul Judeţean Cluj să asigure din fonduri proprii banii necesari pentru achiziţia de rechizite pentru copiii eligibili. În acest context, s-a precizat faptul că pe perioada implementării proiectului s-a constatat că, pe lângă distribuirea de tichete sociale, o altă măsură care a contribuit la creşterea prezenţei copiilor la grădiniţă a fost acordarea de rechizite, îmbrăcăminte şi încălţăminte gratuite.

„Proiectul „Fiecare Copil în Grădiniţă” este unul dintre proiectele de mare succes din sfera educaţională implementate la nivelul judeţului. De altfel, Consiliul Judeţean Cluj este , din acest punct de vedere, primul şi, în acelaşi timp, singurul for judeţean din România care a decis să finanţeze din fonduri proprii o asemenea iniţiativă care vizează încurajarea educaţiei timpurii în rândul populaţiei defavorizate şi, respectiv, reducerea abandonului şcolar la nivelul comunităţilor şi persoanelor afectate de sărăcia extremă. Convins fiind de multiplele beneficii ale acestui tip de intervenţie în comunităţile defavorizate, am decis să susţin continuarea proiectului, motiv pentru care voi iniţia un proiect de hotărâre prin care voi propune plenului Consiliului Judeţean să continuăm acordarea de sprijinim financiar prin suportarea unei cote-părţi din costul rechizitelor de care au nevoie aceşti copii” a precizat Mînzat.

Distribuie:

Postaţi un comentariu