Problema deșeurilor din Florești, rezolvată pentru moment. Tișe: „Am decis să permitem ca Floreștiul să depoziteze deșeurile la Huedin”

Foto: Dan Bodea

Problema deșeurilor menajere de la blocurile din comuna Florești pare să-și fi găsit o rezolvare cel puțin pentru moment. Președintele Consiliului Județean Cluj a declarat că Floreștiul va putea depozita deșeurile în stația de transfer de la Huedin, în condițiile în care cea mai mare comună din România nu mai avea de mai bine de o lună pe nicio platformă de depozitare a gunoaielor din cauza unor probleme cu firma care operează serviciile de salubritate.

„Am decis să permitem Floreștiul să depoziteze deșeurile în stația de transfer de la Huedin”, a declarat Alin Tișe pentru Transilvania Reporter.

Stația  de la Huedin este parte a proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Cluj”, are o capacitate de aproximativ 11.695 de tone/an și va include șase prescontainere de 24 mc și două mașini de transport containere, finalizarea ei fiind anunțată în martie 2016.

Prin proiectul SMID, Consiliul Județean Cluj urmărește implementarea unui sistem integrat de gestionare a deșeurilor,  în conformitate cu standardele UE. Valoarea totală a proiectului, început în 2011 și încă nefinalizat din cauza problemelor foarte serioase legate de construirea CMID, este de 229.898.892 lei fără TVA, din care 2% (adică 3.432.815 lei fără TVA) reprezintă contribuţia Consiliului Judeţean Cluj.

Scopul acestor stații de transfer este de a centraliza deşeurile colectate de pe raza judeţului Cluj şi de a le compacta pentru a reduce costurile de transport către viitorul Centru de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) care se construiește lângă Pata Rât, aici lucrările fiind oprite în 2014, iar pentru restul de lucrări fiind în derulare o nouă licitație.

Stațiile au fost proiectate de Asocierea Romair Consulting SRL – Enviroplan SA – Epem SAși executate de S.C. Confort S.A. Timișoara, câștigătorii licitațiilor organizate în acest sens. Valoarea totală a contractului a fost de 14.436.478, 47 lei fără TVA, din care s-au executat lucrări în valoare de 7.104.357 lei fără TVA, reprezentând partea de construcții-montaj respectiv: platforme de depozitare, instalații diverse, iluminat, silozuri. În perioada următoare vor fi achiziționate camioane, containere şi un echipament de presare fix.

În 25 iulie, primarul comunei Floreşti, cea mai mare comună din România cu peste 30.000 de locuitori, a solicitat Prefecturii Judeţului Cluj instituirea stării de alertă după ce operatorul de salubritate a fost notificat în legătură cu rezilierea contractului ce îi permitea să depoziteze deşeurile colectate din comună.

“Serviciul de salubritate se află într-o situaţie specială, fiind în imposibilitatea colectării deşeurilor menajere de la populaţie ca urmare a imposibilităţii depozitării acestora într-o rampă autorizată. Concret, la mijlocul acestei luni, operatorul de servicii de salubritate, Quatro Eco Salub, a fost notificat de către Salprest Rampă de suspendarea contractului care permitea operatorului depozitarea deşeurilor în rampa agentului economic amintit”, explica Primăria Floreşti printr-un comunicat.

De asemenea, potrivit Primăriei Floreşti, operatorul de servicii de salubritate, Quatro Eco Salub, se confruntă cu un blocaj financiar din cauza datoriilor pe care Asociaţiile de Proprietari le au la operator, acestea ajungând la aproximativ 500.000 lei. Subprefectul Gyorke Zoltan a explicat că juriştii instituţiei analizează situaţia.

Judeţul Cluj nu are o platformă de depozitare a deşeurilor nepericuloase după ce în iunie 2015 rampa provizorie de la Pata Rât a fost închisă. Consiliul Judeţean a demarat în anul 2012 un proiect pentru realizarea unu Centru de Management Integrat al Deşeurilor, finanţat cu peste 100 de milioane de lei din fonduri europene, însă termenul de finalizare a fost depăşit în 2014 iar contractele cu firmele care se ocupau de construcţia obiectivului au fost reziliate de către CJ Cluj.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu