Primul cluster de industrii creative din țară a fost înființat la Cluj

La Cluj a fost creat la ]nceputul lunii octombrie primul cluster de industrii creative din ţară. Inițiat de Cluj Innovation Park, ARIES Transilvania și Hygia Consult, Clusterul de Industrii Creative Transilvania este rezultatul unor demersuri initiate cu mai bine de 4 ani în urmă.

Clusterul va fi condus de prof. Ioan Sbârciu, Președintele Senatului Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, iar din Consiliul Director mai fac parte Alexandru Coroian, Director General Cluj Innovation Park, Bianca Muntean, Director Executiv ARIES Transilvania, Mihaela Rus – CEO Vitrina Advertising, Daniela Popescu – Prorector Universitatea Tehnică, Tiberiu Moisa – Director General Adjunct, Retea & Business Development Banca Transilvania, iar în zona de administraţie publică reprezentarea este asigurată de Primăria Cluj-Napoca. Secretariatul clusterului pentru următorii doi ani va fi asigurat de Camelia Ioaniciu, Hygia Consult.

În Clusterul de Industrii Creative Transilvania activează reprezentanţi ai unor domenii precum publicitate, arhitectură, arte și antichități, meșteșuguri, design, modă, film, video și fotografie, software, jocuri electronice, muzică și artele spectacolului, activitatea editurilor (cărţi, reviste, ziare), audio şi televiziune, numărul de membrii fondatori fiind de 43.

“Clusterul de Industrii Creative Transilvania este o structură deschisă care își propune să reprezinte interesele tuturor industriilor creative din regiune, atât pe plan național, cât și internațional. Clujul este recunoscut pentru potențialul său în această zonă, unul din proiectele avangardiste fiind si proiectul Centrul Regional de Excelenţă în Industrii Creative, dezvoltat de către Primaria Municipiului Cluj-Napoca în zona Lombului, care oferă infrastructura necesară derulării activităţilor creative.

Prin înființarea acestui cluster, se urmărește mai specific dezvoltarea membrilor acestuia, identificarea și promovarea inițiativelor care generează produse și servicii inovatoare, dar și crearea unor proiecte de cercetare, dezvoltare și inovare. Se doreşte, de asemenea, creșterea competitivității înterprinderilor din domeniul industriilor creative, bazată pe utilizarea intensivă a cunoașterii, precum și susținerea și promovarea de proiecte de interes comun, inclusiv proiecte de dimensiuni mari, transfrontaliere, prin crearea unor mecanisme colaborative” se arată într-un comunicat al Clusterului de Industrii Creative Transilvania.

Postaţi un comentariu