Primăriile din judeţ, ajutate să îşi actualizeze inventarul public

Sediul Consiliului Județean Cluj

Primarii de oraşe şi comune din judeţul Cluj vor fi sprijiniţi de Consiliul Judeţean pentru a-şi întocmi şi actualiza inventarele bunurilor care aparţin domeniului public. În acest sens, reprezentanţii CJ au transmis tuturor celor 81 de Unităţi Administrativ-Teritoriale (UAT) din judeţul Cluj, o circulară ce cuprinde cerinţele legale care trebuie respectate pentru întocmirea şi actualizarea inventarelor bunurilor care aparţin domeniului public al acestora.

Aceasta în vederea iniţierii în viitor şi  a elaborării proiectelor de hotărâre de Guvern necesare pentru atestarea domeniul public al judeţului Cluj, al municipiilor, oraşelor şi comunelor din judeţul Cluj.

În cadrul întâlnirilor din ultima perioadă pe acest subiect între preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan şi primarii din judeţ, primarii  au semnalat faptul că, un impediment real în calea atragerii de fonduri europene în noul exerciţiu financiar, îl poate reprezenta lipsa întabulării unor imobile, aceasta fiind împiedicată de neactualizarea, prin hotărâre de consiliu local şi publicare în Monitorul Oficial, a domeniului public al fiecărei comune, oraş sau municipiu.

Potrivit legii,  bunurile aparţinând unităţilor administrativ-teritoriale sunt supuse inventarierii anuale, astfel încât dacă apar modificări acestea trebuie însuşite prin hotărâri ale consiliilor locale şi ulterior este nevoie de elaborarea unor proiecte de hotărâri de guvern care să ateste modificările de patrimoniu care au apărut.

„Motivul pentru care am iniţiat acest demers e legat de o prioritate expresă, aceea de a contribui la un nivel cât mai ridicat de atragere de fonduri europene de către primăriile din judeţ. Or, în contextul în care, nu de puţine ori, primăriile au ratat asemenea oportunităţi din cauza situaţiei neclare a unor terenuri, am apreciat că trebuie să eliminăm această problemă de o manieră definitivă. În acelaşi timp, consider că situaţiile neclare nu au cum să fie benefice decât celor care nu sunt de bună credinţă. În acest sens, hotărârile consiliilor locale de aprobare a domeniului public vor trebui să respecte o serie de reguli minimale, respectiv să treacă de controlul de legalitate la care vor fi supuse şi să nu existe niciun fel cereri de retrocedare sau litigii referitoare la respectivele bunuri. Desigur, în tot acest demers, primăriile din judeţ vor beneficia de sprijinul total şi necondiţionat al aparatului nostru de specialitate, interesul nostru fiind, cum am mai spus, acela de a atrage cât mai multe fonduri europene”, a declarat Mihai Seplecan.

Postaţi un comentariu