Prima intervenție de urologie robotică efectuată în sistemul de medical privat din România a avut loc la Braşov

Centrul de excelență în chirurgie robotică a fost inaugurat vineri, 24 martie 2017, în cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brașov. Prima serie de intervenții efectuate, în premieră pentru sistemul medical privat din România, a avut în vedere domeniul urologiei.

„A fost realizată prima intervenție de prostatectomie radicală robotică, pentru un pacient de 60 de ani, diagnosticat cu cancer prostatic. Operația a decurs liniar, fără nicio problemă, cu sângerare minimă pentru pacient”, a declarat Dr. Nicolae Crișan, medic primar urolog.

Intervențiile chirurgicale au durat, în medie patru ore, iar pacienții operați au avut o evoluție post-operatorie foarte bună, fiind externați după doar trei zile de la operație.

Echipa operatorie cu experiență în chirurgia robotică și chirurgia urologică oncologică, coordonată de Prof. Dr. Ioan Coman, medic primar urolog, a fost compusă din Șef Lucr. Dr. Nicolae Crișan, medic primar urolog și Dr. Deliu-Victor Matei, medic primar urolog al centrului de chirurgie robotică de la Milano, împreună cu echipa medicală a Spitalului Sf. Constantin din Brașov.

„Mi-am revenit foarte repede după anestezie, nu am avut dureri insuportabile. Prima indicație pe care am primit-o astăzi a fost să mănânc, apoi să stau pe marginea patului, supravegheat, și să încerc să fac primii pași”, a declarat primul dintre pacienții operați, în vârstă de 60 de ani, din Cluj-Napoca, la mai puțin de 24 de ore de la intervenția chirurgicală.

 „Se pot face toate intervențiile chirurgicale care se fac în spații mici din interiorul corpului uman și care au nevoie de o precizie mare a disecției și a reconstrucției. Posibilitatea de a face suturi și noduri în spații mici permite o calitate excepțională a chirurgiei robotice”, a explicat dr. Deliu Victor Matei.

Dezvoltarea chirurgiei robotice, motiv pentru tinerii medici de a rămâne în România

În cadrul conferinței de presă post-operatorii, prof. dr. Ioan Coman, coordonatorul centrului de chirurgie robotică de la Brașov, a pus accent pe importanța instruirii unui număr cât mai mare de tineri chirurgi și specializarea lor în chirurgia robotică: „Suntem deschiși să oferim și altor chirurgi, din diverse specializări, ocazia de a învăța, alături de noi, chirurgia robotică și a oferi, astfel, unui număr cât mai mare de pacienți această alternativă de mare eficacitate”.

Citiţi şi: Neurochirurgie la feminin. „Doamnă, dumneavoastră chiar operaţi?”https://transilvaniareporter.ro/esential/neurochirurgie-la-feminin-doamna-dumneavoastra-chiar-operati/

Distribuie:

Postaţi un comentariu