Preotul greco-catolic Matei Boilă s-a stins din viață la 89 de ani

Preotul greco-catolic Matei Boilă, fost deținut politic în închisorile comuniste, a încetat din viață la vârsta de 89 de ani, în dimineața zilei de 27 august. Anunțul a fost făcut public de unul dintre nepoții săi,  Andrei.

„S-a petrecut la ora 4.00, în această dimineață, la el acasă. A fost ceva brusc, probabil un stop cardio-respirator, nu a suferit”, ne-a declarat Andrei Boilă.

Fost senator PNȚCD, Matei Boilă s-a făcut remarcat prin inițiativa legislativă nr. 243/1996 privind reglementarea folosirii lăcașelor de cult ale Bisericii Române Unite cu Roma. Proiectul senatorului Boilă prevedea folosirea în comun de către comunitățile ortodoxe și greco-catolice a bisericilor greco-catolice în localitățile în care există o singură biserică, respectiv folosirea exclusivă a unei biserici de către comunitățile greco-catolice în localitățile în care există două sau mai multe lăcașe de cult.

Născut pe 17 aprilie 1926, în Blaj, fiu al lui Zaharia Boilă şi Clara, Matei Boilă a fost senator al PNŢCD, a absolvit Facultatea de Ştiinţe Juridice din Cluj, în 1951, şi a fost sfinţit preot greco-catolic în clandestinitate, în 1977. A fost economist la Napochim (1968 – 1990), iar până în 1968, în perioada de libertate, a fost sondor la Ochiuri şi Târgovişte, tehnician, funcţionar, pedagog etc. A fost membru al PNŢCD înainte de interzicerea partidului, în 1947, şi secretar al organizaţiei Cluj a Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc. A fost arestat de patru ori şi condamnat pentru activitate politică naţional-ţărănistă, iar în perioada 1947-1964 a făcut zece ani de detenţie. Este căsătorit şi are patru copii. Este autorul mai multor cărţi.

Tatăl său, Zaharia Boilă (1893-1976), a fost avocat şi ziarist. Mama, Clara, a fost profesoară de muzică şi nepoata lui Iuliu Maniu, care a crescut-o de la vârsta de un an, când i-a murit tatăl.

Matei Boilă a avut patru copii, trei băieți și o fată, și numeroși nepoți.

„Cred că dacă mai pot face ceva pentru societatea românească este să scriu și să încerc pe această cale sa contribui la reeducarea poporului roman în spiritul credinței creștine și al naționalismului luminat”. (Pr. Matei Boilă, 17 aprilie 1926 – 27 august 2015)

Fostul senator va fi înmormântat în Cimitirul Central, duminică, 30 august,  de la ora 13.00.

În urmă cu un an, senatorul a acordat revistei Sinteza un amplu interviu, despre dragoste, Dumnezeu, singurătate și închisori. Îl puteți citi aici.

Distribuie:

Postaţi un comentariu