Ponta și Iohannis, finala analiştilor

Analiștii politici Cristian Pârvulescu, Adrian Moraru, Marius Pieleanu, Alfred Bulai și Radu Magdin se așteaptă ca în turul doi al alegerilor prezidențiale să se califice candidatul PSD-UNPR-PC, actualul premier Victor Ponta, și candidatul ACL, Klaus Iohannis, edilul Sibiului.

Potrivit lui Cristian Pârvulescu (Asociația Pro Democrația), plasarea lui Victor Ponta și a lui Klaus Iohannis în cel de-al doilea tur al alegerilor se va datora faptului că ambii candidați beneficiază de sprijinul unor partide politice bine reprezentate în teritoriu.
“În turul doi intră cei care au aparat în spate, respectiv Ponta și Iohannis. Procentele sunt procentele primarilor pe care îi au. Ponta și-a rotunjit frumușel numărul de primari după ordonanța de urgență privind migrația politică, deși poate să-și consolideze un 40%. La Iohannis, forța electorală a ACL este de aproximativ 35% dintre primari, probabil că sunt 32%. Iohannis va obține un scor bun dacă obține peste 30%. Poate obține 30% și în principiu sprijinul electoral de care se bucură în Transilvania îndreptățește ipoteza că se va apropia de 30%”, a declarat Pârvulescu pentru AGERPRES.

Și analistul Adrian Moraru (Institutul pentru Politici Publice) a declarat că, că în opinia sa este evident că în turul doi al alegerilor prezidențiale confruntarea se va da între Victor Ponta și Klaus Iohannis.

“Victor Ponta nu are cum să obțină majoritatea din voturile tuturor românilor de pe liste. E clar că va exista un tur doi și că va fi cu domnul Iohannis. Nu are sens să luăm în calcul niciun altfel de scenariu. Celelalte partide candidează pentru a-și reafirma baza electorală și asta le dă posibilitatea să negocieze pentru turul doi diverse lucruri — eu vin cu partidul meu de 5%, ce îmi dai și mie dacă ajungem să facem Guvernul, ce minister îmi dai, câți secretari de stat și așa mai departe”, a susținut acesta.

La rândul său, Marius Pieleanu spune că lucrurile sunt clare și că “nu se mai poate schimba nimic din punctul ăsta de vedere — turul doi va fi cu Victor Ponta și Klaus Iohannis”.

Și Radu Magdin a susținut că, “fără emoții”, confruntarea din turul al doilea al alegerilor prezidențiale va fi între candidatul PSD-UNPR-PC și candidatul ACL, “pe baza disciplinei de partid a blocurilor politice care îi susțin”.

Nu în ultimul rând, Alfred Bulai a declarat că Victor Ponta ar putea să nu se califice în turul II doar dacă “cade asteroidul”. Despre Klaus Iohannis a spus că are “șanse foarte mari” să ajungă contracandidatul lui Victor Ponta în turul doi, însă, analistul îl vede și pe candidatul independent Călin Popescu-Tăriceanu cu șanse să intre în cursa finală pentru Palatul Cotroceni.

În ce privește prezența românilor la urne în zilele de vot, 2 și 16 noiembrie, analiștii estimează o prezență în jurul procentului de 50%, chiar dacă alegerile prezidențiale sunt alegeri cu “notorietate”.

“Mă aștept la o prezență de 50% sau puțin peste 50%. (…) Nu va fi o prezență de parlamentare, adică nu va fi o prezență de 40%, va fi o prezență mai mare pentru că sunt alegerile cu cea mai mare notorietate. Sunt totuși în noiembrie, când mulți dintre cei care sunt plecați în Occident nu se întorc încă, deci nu ai de unde, nu ai rezervor electoral atât de mare. (…) Noi vorbim despre absența a aproximativ 2.500.000 de electori din România. Asta înseamnă că nu ne raportăm la 18.200.000, ci ne raportăm undeva la 15.500.000”, a explicat acesta.

Analistul politic Alfred Bulai afirmă că pentru turul unu va fi probabil o prezență peste 55%, pentru că “există o stimulare politică puternică”.

“Votul, în România, din păcate, pe ansamblu este vot de rețea. Este vot de partid. Adică liderii locali aduc oamenii la vot în ziua votului. Nu într-un sens ilegal, dar sunt oameni care votează pentru că sunt aduși de liderii de partid, care votează, în general, cu oricine propune partidul. Nu contează cu cine. (…) Va fi destul de mare prezența”, a explicat analistul.

Alfred Bulai a adăugat că se așteaptă la diferențe între estimările din sondaje și prezența efectivă a alegătorilor la urne în data alegerilor.

“Datele, procentele din sondaje nu vor corespunde foarte mult în primul tur, în al doilea nici atât pentru că întotdeauna în turul doi este o polarizare foarte mare și se merge pe 50% indiferent de cine sunt candidații. În primul tur însă nu este neapărat… vom avea surpriza față de alți ani între datele reale și datele de cercetare pentru simplul fapt că, în acest moment, într-un mod care sugerează criza puternică prin care trece societatea românească, o mare parte dintre intervievații operatorilor de interviuri nu vor răspunde. Dar înseamnă chiar peste 50%, uneori chiar 75%, din oamenii întrebați care nu răspund. Datele pe care le avem sunt de la cei care au acceptat să răspundă la un chestionar. De aceea putem avea diferențe mari”, a mai declarat acesta.

“Dacă nu cade asteroidul sau nu se întâmplă ceva extraordinar, domnul Ponta nu are cum să nu intre în turul doi. Celălalt cu șanse foarte mari este domnul Iohannis, deși are problemele pe care le are. Al treilea este Tăriceanu, care este în creștere, dar datele din sondaje sunt foarte diferite față de cele din realitate. Dar are o șansă mult mai mică decât Iohannis, asta este cert”, Alfred Bulai, sociolog

Postaţi un comentariu