Poduri de gheață pe râurile şi lacurile din județul Cluj

Foto: Dan Bodea
transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Ca urmare a temperaturilor scăzute din ultima perioadă, pe majoritatea cursurilor de apă din județul Cluj s-au format poduri de gheață, transmite Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa. 75% din suprafața lacului de acumulare Gilău este îngheţată.

La nivelul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABA Someș-Tisa), care cuprinde județele Cluj, Maramureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud și Sălaj, sunt monitorizate cursurile de apă şi lacurile de acumulare, pentru a se asigura fără întreruperi volumele de apă necesare alimentării populaţiei. Sunt monitorizate permanent lucrările cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, precum și instalaţiile electrice şi hidraulice de la barajele din administrare.

Toate cele 6 acumulări pemanente, aflate în administrarea ABA Someș-Tisa (Gilău – judeţul Cluj, Strâmtori-Firiza – judeţul Maramureş, Colibiţa – judeţul Bistriţa-Năsăud, Vârşolţ și Sălățig – judeţul Sălaj şi Călineşti-Oaş – judeţul Satu Mare) sunt exploatate în conformitate cu Programul de lucru pe timp friguros şi nu au fost semnalate probleme de întreţinere a echipamentelor.

ABA Someș-Tisa recomandă populaţiei să evite traversarea pe poduri de gheaţă a cursurilor de apă sau a lacurilor de acumulare, dar şi practicarea sporturilor pe apa îngheţată și a pescuitului la copcă.

Postaţi un comentariu