Paştile, prilej de minivacanţă

Mănăstirea Prislop, cu mormântul părintelui Arsenie Boca, este unul dintre cele mai căutate locuri de reculegere în perioada Paștilor

Zilele când sărbătoarea Paştilor însemna doar că toată familia şi prietenii se adunau în jurul mesei încărcate cu mâncăruri tradiţionale au trecut. Tot mai mulţi români transformă zilele libere din această perioadă într-o minivacanţă, fie că e vorba doar despre un sejur în ţară sau un circuit în locurile sfinte, or pur şi simplu o vacanţă de primăvară peste hotare.

„Cererea pentru pachete de Paşti în străinătate a crescut nesemnificativ, probabil şi datorită faptului că anul trecut s-a înregistrat o dinamică peste aşteptări, dat fiind că mini vacanţa s-a prelungit cu zilele libere de 1 Mai şi a permis o mai mare libertate de mişcare. Cu alte cuvinte ne raportăm la un an de vârf. Anul acesta, principalele destinaţii vizate sunt Bulgaria, Grecia, Turcia, Dubai, Caraibe în general şi Republica Dominicană în special”, explică directorul general adjunct Eximtur, Radu Morariu.

O vacanţă de două săptămâni în Republica Dominicană începe de la circa 1.800 de lei per persoană. Totuşi cea mai mare căutare o au destinaţiile interne. „În schimb s-a produs o contrabalansare mai mult decât consistentă către piaţa internă. Creşterea cererii este cu cel puţin 50% mai mare faţă de anul trecut. Majoritatea unităţilor hoteliere relevante sunt rezervate integral la această oră. Cererea s-a concentrat înspre Băile Felix, Sovata, Geoagiu Băi şi Valea Prahovei, în principal la unităţile cu centre SPA, tendinţă vizibilă dealtfel la cererile de sejur în România. A doua mare categorie de solicitări o reprezintă zona turistică rurală şi agroturistică Bran- Moeciu, mai ales la pensiunile şi unităţile turistice care au inclus în pachetul de Paşte masa festivă, transfer la Slujba de Înviere şi au în dotare loc de joacă pentru copii”, mai spune directorul general adjunct Eximtur, Radu Morariu.

Pachetele de Paşti, între 300 şi 500 de lei

Pentru petrecerea Paştilor într-o staţiune sau la o pensiune românii trebuie să scoată din buzunare câteva sute de lei. „Pe lângă faptul că pachetele de servicii au devenit mai complexe, mai flexibile, în cele din urmă mai atractive, preţurile în ţară sunt competitive. Pachetele de Paşte, în medie pe 3 nopţi costă undeva între 300 şi lei 500 de lei de persoană, în structuri de cazare de 4 stele. În relaţia cu mulţi prestatori unităţi de cazare s-au aplicat şi reduceri cu până la 20%, pentru plata integrală anticipată, în cadrul programului Înscrieri timpurii”, mai spune directorul Agenţiei Eximtur.

De altfel, şi proprietarii de pensiuni spun că s-au pregătit ca în fiecare an cu oferte atrăgătoare pentru turişti. „Oferta de paşte este pensiune completă pentru trei zile, cazare şi mâncare la preţul de 450 de lei per persoană. Bineînţeles avem inclusă masa festivă de Paşte cu meniu tradiţional al zonei: ouă roşii friptură de miel, drob de miel, cozonac. Pentru cei care doresc asigurăm transportul la Slujba de Înviere. Şi îi aşteptăm pe turişti să vină să se relaxeze, mai ales că în apropiere pot vizita, specific pentru această perioadă, celebra Poiană a Narciselor”, spune Iftinia Szabo, proprietară a pensiunii „Cabana Bradul”, din localitatea Valea Vinului din Munţii Rodnei, judeţul Bistriţa.

Paști în locurile sfinte

Pentru cei care vor să viziteze Locurile Sfinte de Paşti, ofertele de circuit turistic în Israel afişate de agenţiile de turism propun preţuri între 500 şi 800 de euro. Totuşi această perioadă este preferată de pelerini şi nu neapărat de turişti. „Interesul pentru Locurile Sfinte a scăzut oarecum pentru această perioadă, explicaţia constând în faptul că destinaţia este excesiv de aglomerată acum, având în vedere că se suprapun Paştile ortodox cu Paştile catolic”, adaugă Radu Morariu. Mai există şi varianta pelerinajelor organizate pentru credincioşi de diferite biserici.

De exemplu Biroul de pelerinaje al Mitropoliei Clujului organizează în perioada 17-24 aprilie un asemenea pelerinaj. Iar toate locurile sunt deja ocupate, accesul fiind din acest an mult mai simplu, după ce, din toamnă, s-a introdus de pe Aeroportul Internaţional Avram iancu un zbor direct către Tel Aviv. Preţul este de 625 de euro de persoană şi include pe lângă transport, taxele de aeroport, 7 nopţi de cazare la hotel de patru stele, 7 zile de demi-pensiune şi intrare la obiectivele religioase şi turistice din program. Cei care au optat pentru acest pelerinaj vor avea ocazia să participe la ceremonia Venirii Sfintei Lumini în Biserica Sfântului Mormânt, dar şi la Sfânta Liturghie de Paşte de la miezul nopţii la Biserica Românească din Ierusalim.

Pelerinaj de Paşti la mănăstiri din Ardeal

Deși, de departe, mănăstirile Moldovei sunt perle de cultură și tradiție creștină românească care atrag turiști ca un magnet, și în Ardeal au crescut așezăminte monahale de o mare frumusețe, putere și tradiție. Unele din mănăstirile Transilvaniei sunt schituri modeste, altele s-au dezvoltat în obști mari, cu o îndelungată istorie de slujire. Se identifică câteva nuclee centrale care pot servi drept destinație principală de pelerinaj.

– În Țara Făgăraşului există două mari comori ale ortodoxiei, mănăstirea de la Sâmbăta de Sus și mănăstirea rupestră de la Șinca Veche. Sâmbăta de Sus uimește prin uluitoare reprezentare a stilului brâncovenesc cu arhitectura bisericească și frescele specifice precum și prin amploarea obștii. Mai simplă, dar nu mai puțin înălțătoare, grota sfântă de la Șinca atrage prin specificul aparte și încărcata sa istorie.

– În Țara Haţegului, de departe, mănăstirea Prislop este principal centru de pelerinaj. Loc de odihnă veșnică a părintelui Arsenie Boca, mănăstirea Prislop atrage mii de credincioși pe tot parcursul anului.

– În județul Alba, mănăstirea Râmeț include una dintre cele mai vechi și frumos conservate bisericuțe de piatră din Ardeal, cu un muzeu atașat ei. Arhitectura bisericească este asemănătoare cu cea de la Șinca Veche, ceea ce le plasează începuturile aproximativ în aceeași perioadă istorică.

– În Cluj, mănăstirea Nicula are una dintre cele mai străvechi atestări documentare de „pustnicie” din Ardeal, la 1552.

– În Țara Lăpuşului, Maramureş, mănăstirea Sfânta Ana – Rohia este considerată monument național pentru imensa valoare a artei bisericești.

Distribuie:

Postaţi un comentariu