Papa Francisc este aşteptat anul viitor în România. „Suntem aproape siguri că acest lucru se va întâmpla în 2018”

Sfântul Părinte Papa Francis este aşteptat să viziteze România în 2018. ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop şi Mitropolit Romano-Catolic de Bucureşti a explicat în cadrul unei conferinţe de presă că este aproape sigur faptul că vizita Suveranului Pontif va avea loc în 2018, întrucât acesta a primit invitaţii din partea Bisericii Catiloce, din partea Bisericii Ortodoxe, dar și din partea autorităților române.

„Sfântul Părinte a fost invitat din partea Bisericii Catolice, mai exact din partea Conferinţei Episcopilor Catolici din România, de asemenea din partea Preşedinţiei şi suntem informaţi că şi Patriarhia, Patriarhul României, i-a trimis vorbă Sfântului Părinte că este aşteptat în România. Aşa încât nu ştim când va veni, dar suntem aproape siguri că Sfântul Părinte va veni anul viitor”, IPS Ioan Robu.

Zilele acestea are loc la Cluj reuniunea Conferinţei Episcopilor Catolici din România. În acest cadru, Înalţii Ierarhi de rit latin şi bizantin, membri ai Conferinţei Episcopilor Catolici din România (C.E.R.), vor aborda teme de larg interes, între care vizita Sfântului Părinte Papa Francisc în România sau sfinţirea Catedralei din Piaţa Cipariu (Cluj-Napoca) dedicată Martirilor şi Mărturisitorilor secolului al XX-lea, care se apropie de momentul încheierii etapelor de lucru ale construcţiei la exterior.

Un alt subiect de actualitate, care preocupă în mod constant episcopii catolici, în consonanţă cu preoţii şi credincioşii, este pregătirea momentului mult-aşteptat al beatificării Servilor lui Dumnezeu: Valeriu Traian Frenţiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie şi Tit Liviu Chinezu, episcopi morţi în faimă de martiri sub regimul comunist între anii 1950-1970.

Referitor la acest subiect, ierarhii au explicat faptul că în cadrul vizitei papale ar putea avea loc și beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici.

„Nu știm exact când se va întâmpla acest lucru. Nu putem oferi un termen. Până nu intră pe masa cardinalilor aceste dosare nu putem calcula un timp clar. Cauza este în lucru, dar este vorba despre cauza a șapte episcopi, nu doar unul, deci este o cauza complexă. Atâta timp cât sunt dovezi care apar sau alte surse care trebuie consultate, până când nu se încheie această parte, nu putem face o previziune. Am putea totuși să vedem legătura dintre vizita Papei și beatificarea ierarhilor. Fiindcă nu știm când va veni Sfântul Părinte, putem spune că nu știm nici când vor fi beatificați cei șapte episcopi.  Noi credem că va fi de acord Suveranul Pontif să facă această beatificare odată cu vizita în România. Dacă sunt eventuale întârzieri în procesul de pregătire a beatificării, acestea pot fi grăbite”, a declarat IPS Ioan Robu.

Episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România se reunesc la Cluj-Napoca între 3-5 mai 2017, cu ocazia Sesiunii de primăvară a C.E.R. Participă 15 episcopi din toate diecezele şi eparhiile din ţară, episcopul romano-catolic de Chişinău, precum şi Arhiepiscopul Miguel Maury Buendía, Nunţiul Apostolic în România şi Republica Moldova. Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla a mai găzduit sesiunea de primăvară a C.E.R. în anul 2009.   

Postaţi un comentariu