O zi până la marele amical: România caută curaj, Spania caută motivare

Florin Andone, Ioan Hora, Ciprian Tătărușanu, Anghel Iordănescu (Foto: Dan Bodea)

Ziua de dinaintea amicalului de lux în compania Spaniei a pus reprezentanții ambelor echipe în fața jurnaliștilor din țară și din străinătate. Cei doi antrenori, dar și câțiva dintre jucători aflați în plan pentru meciul de duminică de pe Cluj Arena, au vorbit despre planurile lor. Chiar dacă, evident, ambele echipe își doresc victoria, grijile sunt diferite în cele două tabere: Anghel Iordănescu îndeamnă la calm, încredere și stăpânire de sine, în timp ce selcționerul spaniol pare să aibă ceva probleme în a-și motiva vedetele cu mai puțin de 24 de ore înaintea meciului România-Spania.

Clujul fierbe cu 24 de ore înaintea super-amicalului România-Spania, care va avea loc duminică, începând cu ora 21:45, pe Cluj Arena. Ziua de sâmbătă însă a fost dedicată declarațiilor dar și antrenamentelor oficiale. Cum gazonul a fost principala hibă văzută de Iordănescu&Co. de fiecare dată când s-a adus în discuție problema mutării meciului de la București la Cluj, FRF a decis în jurul amiezii ca antrenamentul oficial al „tricolorilor” să se mute în Gruia, pe stadionul Dr. Constantin Rădulescu, din dorința de a proteja gazonul.

„Din dorinţa de a proteja gazonul de pe Cluj Arena, staff-ul echipei naţionale a decis să mute antrenamentul oficial de sâmbătă, 26 martie, pe stadionul ”Dr. Constantin Rădulescu”, a explicat federația într-un comunicat.

Pentru a fi la curent cu toate evenimentele și declarațiile zilei pe marginea meciului România-Spania accesează link-ul de mai jos.

LiveTR|România-Spania, o zi până la amicalul de lux de la Cluj

Apel la curaj și personalitate

Echipa Spaniei prezintă multe provocări și dincolo de tiki-taka sau jucători ce activează la granzi precum Real Madrid, FC Barcelona sau Chelsea Londra, o provocare o reprezintă statul jucătorilor și palmaresul ibericilor. Altfel spus, Spania este ticsită de super-vedete și are în palmares performanțe intangibile pentru fotbalul românesc. Și tocmai aceasta este una dintre problemele la care se așteaptă și selecționerul Anghel Iordănescu.

„Mi-aş dori ca băieţii să îndrăznească mai mult, să se autodepăşească, să se ridice la înălţimea adversarului şi să lase o impresie bună. Jucăm pentru prima dată pe terenul Universităţii Cluj. Pasiunea şi dragostea cu care sunt convins că suporterii ne vor înconjura mâine, ne vor motiva. Nicăieri în România biletele pentru meciul naţionalei nu s-au epuizat atât de repede. Jucăm cu o fostă campioană mondială care e şi campioana Europei şi are jucători de mare clasă, cu mulţi dintre ei la un nivel extraordinar de înalt. Sunt jucători de la Real Madrid sau Barcelona. Din datele pe care le avem, mă aştept la modificări din partea Spaniei faţă de meciul lor cu Italia. Mi-e greu să vă dau formaţia cu care vom aborda meciul de mâine, dar vor fi modificări şi jucători noi în 11-le de strart. Cei care vor intra vor da totul şi vor juca pe măsura doleanţelor dumneavoastră. Spania, pe parcursul ultimilor doia ani, a rulat un lot de 45 de jucători, 33 în preliminarii şi 12 în jocurile amicale. Deci e clar că au o arie de selecţie mare, un lot cu multe vedete şi sunt convins că asta ne va motiva să ne ridicăm la nivelul lor”, a explicat Anghel Iordănescu.

Ca să mai compenseze și să nu lase spectatorilor impresia că duminică se întâlnește nou-născutul David cu uriașul Goliat, jucătorii naționalei au amintit de meciurile internaționale pe care și ei le-au jucat și din care, spune ei, au cules încrederea necesară pentru a juca duminică de la egal la egal cu galonații iberici.

„Ei au jucători valorşi, dar şi noi suntem buni, suntem calificaţi la Euro şi de fiecare dată când am întâlnit echipe mai bine cotate am jucat mai bine. Experienţa acumulată de mine la Steaua, jucând cu echipe mari din Europa dar şi din derby-urile cu Dinamo, cred că dau încredere pentru a evolua bine în meciuri de acest gen”, a explicat portarul naţionalei, Ciprian Tătăruşanu.

„Am jucat multe meciuri internaţionale şi am acumulat experienţă. Meciul de mâine seară ne va da ocazia să vedem ce valoare avem. Sperăm la un rezultat bun, pentru că de aceea ne-am pregătit. Spania este un adversar de talie mondială”, este de părere Adi Popa, mijlocaşul „tricolorilor”

Imediat după conferință, jucătorii au ieșit pe gazon la antrenament, unde aceștia au avut ce arăta: 15 minute de antrenament intens și un nou set de echipamente, la care numere de pe tricouri reprezentau adunări, scăderi, înmulțiri sau diverse ecuații.

Adunări,   scăderi,   înmulțiri sau chiar radicali- așa arată numerele de pre tricourile de antrenamente al tricolorilor (Foto: DAn Bodea)

Adunări, scăderi, înmulțiri sau chiar radicali- așa arată numerele de pre tricourile de antrenamente al tricolorilor (Foto: DAn Bodea)

Spania își dorește să… vrea

Nu e ca și cum spaniolii ar putea avea probleme de lot în condițiile în care del Bosque are la dispoziția o arie de selecție din care fac parte sute de jucători legitimații la cele mai importante echipe din cele mai puternice campionate ale Europei. Ce probleme ar putea deci avea Spania? De motivare, crede presa spaniolă, care a insistat asupra gradului de implicare pe care jucătorii îl au la un meci amical cu România, în condițiile în care, la echipele de club, cu toții se luptă pentru mize mai mari precum titluri în Spania, Anglia sau Germania, ori trofee ale unor competiții internaționale precum Champions League sau Europa League.

„Sunt competiţii paralele, cele de la club şi cele cu naţionala. Nu e un lucru foarte bun dacă ei se păstrează pentru meciurile echipelor de club şi nu joacă la naţională. Am urmărit echipa României, cel puţin meciurle din preliminarii. Este o echipă bine organizată în joc ceea ce înseamnă că este un adversar redutabil. De asemenea, având în vedere că au primit în preliminarii doar două goluri, au o apărare bună. Îmi amintesc ultimul meci jucat cu România. Trebuie să jucăm bine şi să fim competitivi şi ştiu că atunci, după ultimul meci Spania – România, i s-a cerut capul lui Luis Aragones, dar ştiu că după aceea a început o perioadă foarte bună […] Pentru mine, toţi jucătorii de la naţională sunt titulari şi nu fac diferenţe. Vom juca cu jucătorii pregătiţi să joace şi referitor la starea gazonului, vom vedea la primul antrenament”, a spus tehnicianul spaniol.

Jucătorii spun și ei că tratează meciul cu maximă seriozitate. Koke, vedeta celor de la Atletico Madrid, spune că nici nu se pune problema concentrării, întrucât Spania își dorește să șteargă imaginea lăsată la ultimul mondial, astfel că o înfrângere neașteptată cu România nu s-ar încadra în acest plan.

„Pentru noi, indiferent de meci, este o onoare să jucăm pentru Spania. Suntem orgolioşi. Îl cunoaştem pe Torje şi am mai văzut video câţiva jucători, dar indiferent de nume, este un meci greu şi cred că va fi un meci foarte frumos pentru că România joacă bine. Am vrea să câştigăm şi mâine şi să câştigăm şi europeanul. Chiar dacă sunt comepetiţii interne şi internaţionale cu echipele de club, ne aflăm aici pentru a câştiga. Mă simt bine pe toate posturile şi în funcţie de necesităţi joc oriunde îmi cere antrenorul. Nu am făcut un Campionat Mondial aşa cum se aştepta toată lumea, aşa că va fi o mică revanşă viitorul european. S-au schimbat mulţi jucători şi vrem să demonstrăm că suntem aceaşi echipă care a câştigat Mondialul şi Europeanul”, a spus Koke.

Meciul România-Spania va avea loc duminică, 27 martie, la ora 21:45, pe Cluj Arena și va fi transmis live text pe transilvaniareporter.ro

Mai jos puteți viziona o galerie foto realizată de Dan Bodea.

 

Postaţi un comentariu