O companie americană ce oferă soluții enterprise de comunicații în cloud a deschis, la Cluj, primul centru operațional din Europa de Est

Foto: Maria Man

Primul centru operațional din Europa de Est al companiei americane 8X8  s-a deschis joi, 31 martie, la Cluj-Napoca, în clădirea The Office. Compania 8×8 este un furnizor de soluții enterprise de comunicații în cloud, oferind suport pentru mai mult de 40.000 de afaceri din peste 100 de companii la nivel global. Echipa din Cluj-Napoca reprezintă o completare importantă a ramurii de cercetare și inovație din Statele Unite ale Americii și Marea Britanie. Momentan echipa clujeană are 45 de angajați, urmând ca până la finalul anului să ajungă la peste 100.

La inaugurare au fost prezenți din partea companiei Vikram Verma, Chief​​ Executive Officer și Bryan R. Martin, Chairman și Chief Technology Officer​​, împreună cu alți membri ai echipei executive din Silicon Valley,  ​California. Firma are sediul central în Sillicon Valley, dar și alte nouă centre în SUA, Canada, Marea Britanie, Hong Kong și Australia.

De ce au ales Clujul pentru primul centrul operational din Europa de Est? „Cred că de fapt Clujul  ne-a ales pe noi. Când l-am întânit acum un an pe Constantin Chifor, cel care se ocupă de echipa de la Cluj,   la o cină în Sillicon Valley mi-a spus că scopul său și al echipei sale este să scrie «beautiful code» (cod frumos n.r.). Eu sunt inginer, dar nu știu ce înseamnă un cod frumos. Nu am întâlnit pe nimeni să facă asta, până nu mi-a arătat cineva cum lucrează Constantin. Mi-a spus că oamenii de la Cluj fac asta. Așa că am venit la Cluj. Daniel, fratele lui Constantin este Office Director-ul nostru. A făcut o treabă extraordinară aici. A numit camerele de conferințe după mari artiși precum Van Gogh sau Rembrandt”, a povestit Vikram Verma.

Brian Martin s-a arătat foarte încântat de modul în care Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca își pregătește studenții, de creativitatea acestora, dar și de loialitatea angajaților față de un anumit proiect sau față de o anumită companie: „Faceți aici o treabă mai bună decât cei din California”, a spus acesta.

„Vin a treia oară la Cluj. Ultima mea vizită a fost în urmă cu trei luni, iar de atunci echipa a crescut de la 7 oameni la 45, iar sediul care era de fapt un apartament cu două camere, s-a transformat în acest frumos sediu de 5.000 de metri pătrați”, a mai spus Verma.

Un alt motiv pentru care Clujul a primit un mare „da” din partea companiei este viteza mare de internet, aspect ce îi oferă orașului din centrul Transilvaniei un mare avantaj.

În cadrul The Office va exista totodată un centru de cercetare.

DSC_1973

Constantin Chifor, Chief Technology Officer 8X8 / Foto: Maria Man

„Avem un centru de cercetare și inovare. Noi dezvoltăm mai multe produse pentru 8X8, o companie care dezvoltă soluții intregrale de comunicare. Avem echipe de dezvoltare, iar la nivelul companiei punem foarte mult bază pe inovație și pe produse noi. Vom dezvolta componentele importante folosite în infrastructura pe care actualmente 8X8 o folosește. Compania are momentan 40.000 de companii care folosesc data sense furnizat de noi. Există niște provocări foarte, foarte mari și în principiu vom avea și specialiști care vor fi capabili să dezvolte componentele în așa măsură încât să folosim produse de cea mai mare calitate.

Actualmente suntem 45 de angajați, suntem într-un proces de recrutare. Vrem să depășim 100 de angajați la sfârșitul anului. Angajăm atât juniori, cât și seniori. Avem programe de intership. Așteptăm să se înscrie doritorii”, a declarat Constantin Chifor, Chief Technology Officer 8X8.

„Pentru mine companiile nu sunt tehnologii, sunt oameni. Am găsit aici oameni talentați, integri, echipe fantastice. Nu știam unde este Clujul. Dar am zis că trebuie să mergem acolo unde este echipa celor doi frați pentru că vom găsi cu siguranță și alți oameni talentați. Talentul pe care l-am văzut la Universitatea Tehnică din Cluj e evident. Eu am terminat Standford, Brian a terminat Standford, avem oameni de la universități de top din întreaga lume. Oamenii din Cluj sunt la fel de buni. Ce aveți aici este o comoară ascunsă. Nu sunt de acord cu domnul primar care dorește ca toată lumea să știe unde e Clujul, pentru că scopul meu este de a angaja toți oamenii buni și să îi conving să lucreze la 8×8, înainte să îi descopere altcineva”, a spus Vikram Verma.

Ce face de fapt compania? Oferă servicii de comunicare în cloud pentru 40.000 de afaceri. Adică,   oferă servicii de video conferință, consultanță prin call center, stochează contactele, toate operațiunile fiind efectuate în cloud, precum și alte servicii mult mai specializate, diferite în funcție de client. Un mare avantaj este faptul că folosind serviciile de comunicare în cloud, companiile pot face mari economii.

8X8 are o cifră de afaceri de 200 de milioane de dolari.

Postaţi un comentariu