Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: „Războiul deșeurilor. Anul I”

Anul 2019 aduce obligativitatea colectării selective a deșeurilor. Presat de reglementările europene, guvernul a emis o ordonanță prin care asigură cadrul lega și impune autorităților locale să implementeze sistemul de colectare selectivă a deșeurilor municipale generate de populație, respectiv pentru hârtie și carton, metal, plastic și sticlă. Despre colectarea selectivă s-a tot vorbit,  dar din acest an nu mai e de glumă. Nerespectarea obligațiilor de mediu va atrage cu sine sancțiuni și amenzi. Pasibile de amenzi sunt firmele de salubritate, care trebuie să asigure condițiile tehnice ale colectării selective, și persoanele juridice și fizice.  La ora actuală, nici una dintre aceste entități nu este pregătită să evite penalizările.

În 2019, gunoiul va fi pricină de război. Întâi de toateva fi o luptă  cu propriile noastre comodități. Vom aduna gunoiul în patru pubele separate și îl vom duce la ghenă împachetat în pungi de culori diferite. Se deschide, de asemenea,  un nou front în războiul cu vecinii; atenția mărită ca aceștia să-și îndeplinească îndatorirea de buni colectori selectivi. Dacă vor exista abateri individuale va fi pedepsită întreaga asociație cu amenzi sau prin neridicarea gunoiului.  Se ascute și lupta cu gunoierii. Complet nepregătite pentru rolul care le revine, firmele de salubritate vor fi întâi de toate preocupate să transfere amenzile către public. Potrivit declarațiilor administratorilor, locatarii sunt pregătiți să înființeze poliția deșeurilor. Rămâne ca primăria să responsabilizeze și să le impună firmelor de salubrizare să investească în capabilități de colectare selectivă. Nu va fi ușor, dar măcar din ruinele războiului toți vor avea de câștigat. Scopul final este ca populația să plătească doar pentru gunoiul menajer și firmele să obțină venituri din vânzarea deșeurilor reciclabile. (C.C.)

ORAȘUL

  • România îmbătrânește. Clujul întinerește

La începutul anului 2019, Primăria Cluj-Napoca a făcut publice câteva date statistice referitoare la evoluția populației orașului în 2018. Aflăm astfel că s-au născut în Cluj-Napoca 6.667 copii (3.377 băieți și 3.290 fete), au fost înregistrate 4.959 de decese, au fost emise 2.504 acte de căsătorie și au avut loc 68 de divorțuri administrative. 497 de cupluri au fost premiate pentru aniversarea a 50 de ani de căsătorie neîntreruptă, iar 3 clujeni au fost sărbătoriți alături de comunitate la împlinirea vârstei de 100 de ani. Astfel, am vrut să vedem cum se situează Clujul din punct de vedere demografic și care este trendul spre care se îndreaptă în 2019, dar și în anii următori. Ne-a răspuns la întrebări prof. dr. Petru Iluț, psihosociolog. (Alexandra Enășoaie)

APEL CĂTRE ELITE

  • Regiune sau națiune? Alianțe, aliați și proiecte în an electoral.

Ultimele luni ale anului 2018 au fost presărate cu o serie de contre între reprezentanții administrațiilor locale și regionale și membrii guvernului și ai administrației naționale, pe diferite teme, precum: întârzierea lucrărilor de construcție și finalizare a autostrăzilor, chestiunea spitalelor regionale, starea nesatisfăcătoare a transportului feroviar, capacitatea redusă de absorbție a fondurilor europene, infrastructură deficitară etc. Printr-un gest deopotrivă politic, dar și rezultat al unui calcul economic și social, mai mulți primari din Transilvania și din zona Vestului și-au dat mâna și au format deja două alianțe diferite, cea a Vestului și cea a Transilvaniei de Nord. (Dana Domsodi)

DOSAR

  • Colectarea selectivă a deșeurilor, între confuzie și lipsa de infrastructură

Anul 2019 începe cu schimbări majore în ce privește privind gestionarea deșeurilor, colectarea și selectarea acestora. La finele anului trecut, guvernul a emis o ordonanța 74, care impune autorităților locale luarea de măsuri concrete în depășirea dificultăților legate de reciclarea și depozitarea deșeurilor. Pe scurt, începând cu 1 ianuarie, va trebui implementat un program care să asigure un sistem de colectare selectivă a deșeurilor municipale generate de populație (cel putin pentru hârtie și carton, metale, plastic și sticla). (Sandu Mureșan)

MESERIILE NEOBIȘNUITE ALE ORAȘULUI

  • Samuraii timpurilor moderne: Andrei Tompa, practicant de parkour în cartierele Clujului

O călătorie începută în 2006, după vizionarea filmului francez Yamakasi, care prezenta povestea mai multor tineri din suburbiile Parisului practicanți de parkour, s-a transformat astăzi într-o pasiune căreia i se dedică trup și suflet. De la vizionarea acelui film și a altor reportaje pe aceeași temă cu primii practicanți de parkour din România, mai exact din Brăila, Andrei Tompa și-a dorit să devină la rândul lui un samurai al timpurilor moderne. L-a atras la această disciplină senzația de libertate și ideea că orice este posibil prin autocunoaștere. În prezent face parte din echipa și totodată organizația Primitive care aduce mișcarea și disciplina parkour în rândurile tinerilor și adulților din Cluj-Napoca. (Cristina Beligăr)

ALDINE

  • În fierberea vorbelor se pot naște ideologii. Și asta e foarte periculos – interviu cu părintele Constantin Necula

Preotul Constantin Necula afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că românii ar trebui să întâmpine anul 2019 cu nădejde şi să ştie întotdeauna că “pentru Dumnezeu avem rugăciune, iar pentru rezolvatul problemelor – telefonul”. “Adică trebuie să învăţăm ce li se cuvine oamenilor şi ce i se cuvine lui Dumnezeu. Trebuie să muncim mai mult, mult mai mult şi să fim atenţi la ce primim ca să putem dărui înapoi”, mai spune preotul.

CLUJUL DIN NORI

  • Suratele lebedelor de la Chios iernează pe Lacul Gilău

În ciuda temperaturilor scăzute din ultimele zile, Clujul s-a bucurat de o iarnă relativ blânda în luna decembrie. A nins, mercurul din termometre a coborât și sub 0 grade, dar numai cât să se mențină pentru un timp zăpada, spre mai marea bucurie a copiilor, dar și a adulților, având în vedere temperaturile iernilor din ultimii patru-cinci ani, și nu au înghețat apele din oraș sau din jurul lui. Toate acestea, alături de poziția geografică a Clujului, în Depresiunea Colinară a Transilvaniei, ferit de Crivăț datorită Carpaților, au creat mediul propice pentru iernare mai multor lebede stabilite pe Lacul Gilău. (Alexandra Enășoaie)

CLUJUL FESTIVAL

  • Concertele anului la Cluj

Cele mai importante evenimente muzicale care vor avea loc în Cluj în 2019 se concentrează, bineînțeles, în jurul celor două mari festivaluri de muzică: Electric Castel și Untold. După o campanie de teasing inedită la sfârșitul anului trecut în care au umplut oraşul de afişe negre cu numele unora dintre cele mai apreciate trupe din industria muzicală, organizatorii Electric Castle au dezvăluit că alături de Thirty Seconds to Mars, trupă care îl are ca solist pe actorul premiat cu Oscar, Jared Leto, vor urca pe scena festivalului ca headlineri Florence + The Machine şi Bring Me The Horizon. (C.B.)

STAREA UNIUNII

  • România, jucător continental

România a preluat la 1 ianuarie 2019 președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene (CUE), statut care face din București un playmaker la nivel continental. Fiecare stat membru al UE își asumă această președinție, când îi vine rândul. Programarea actuală ține până în 2030, urmând ca României să îi mai vină rândul, probabil, în 2032. Pentru a asigura o continuitate a leadershipului, statele membre lucrează în echipe de câte trei, România fiind deschizătoarea trio-ului din care face parte, alături de Finlanda 2019 și Croația 2020. (Bogdan Stanciu)

SPORT

  • An nou, obiceiuri noi. CFR pregătește în secret sezonul de primăvară

Campioana țării pleacă, sâmbătă, în Turcia, acolo unde va pregăti partea a doua a campionatului, la capătul căreia oficialii speră să adauge în vitrină un nou trofeu de campioană. După un 2018 zbuciumat, în care au cucerit totuși două trofee interne, dar și-au trecut în palmares și cea mai rușinoasă eliminare din istoria participărilor în cupele europene, feroviarii au schimbat, la început de 2019, macazul. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu