Nu rataţi noul număr Transilvania Reporter: ”PSD amână războiul”

Liviu Dragnea a greşit concediindu-i prea devreme pe consilierii israelieni care au ajutat PSD să câştige alegerile. Familiarizaţi cu subteranele politicii din Orientul Mijlociu, aceştia l-ar fi putut preveni în privinţa vulnerabilităţii propunerii ca premier a doamnei Sevil Shhaideh. Indiferent cum va evolua criza provocată de refuzul desemnării, lipsa de inspiraţie a preşedintelui PSD l-a reinventat pe Klaus Iohannis.

Una din marile surprize ale sfărşitului de an este modul cum s-a metamorfozat preşedintele într-un om de acţiune, după ce în trecut arătase mai degrabă abilităţi de organizare a timpului liber şi a confortului personal. De ziua Sfântului Ştefan, preşedintele a dat un mesaj la limita legii că Moş Crăciun le este interzis musulmanilor şi a pus în dificultate un PSD care a gestionat cam euforic victoria covârşitoare în alegeri. În cele din urmă, PSD a revenit la mesajul de responsabilitate socială cu care a şi câştigat, de altfel, alegerile şi a refuzat să intre în strategia de conflict propusă de preşedintele Iohannis în propriul beneficiu politic.

Probabil că sfetnicii prezidenţiali l-au convins pe preşedinte să evite o situaţie viitoare, care se aşteptau să fie mai rea decât cea anticipată prin declanşarea conflictului. Pe de altă parte, PSD a anticipat costuri posibile ale suspendării preşedintelui şi a refuzat să continue o bătălie riscantă, chiar dacă la finalul ei se putea întrezări cucerirea puterii totale. E doar un armistiţiu însă. Treptat, în noul an, se va instaura o logică de război între Parlament şi Guvern, pe de o parte, şi Preşedinţie, de cealaltă parte.

Actul de guvernare pare relativ simplu pentru PSD în absenţa unei reale opoziţii parlamentare. Mai dificil va fi pentru partidul de guvernământ şi liderul său să obţină întreaga putere în stat după ce au eşuat într-o primă tentativă precipitată. În sarcina lui Sorin Grindeanu, noul premier propus preşedintelui, presupunând că şeful statului nu va mai refuza desemnarea, vor cădea gestionarea treburilor ţării şi punerea în practică a programului guvernamental. Dar şi managerierea conflictului cu preşedintele, astfel încât războiul politic să afecteze cât mai puţin calitatea guvernării.

Sumarul ediţiei:

ACTUALITATE. Clujul a ajuns din urmă Portugalia la PIB/ cap locuitor. J udețele Cluj și Ilfov au avut în 2016 cea mai mare creștere economică din țară, PIB-ul pe cap de locuitor crescând aici cu 5, 9 procente față de 2015, se arată în cea mai recentă proiecție socioeconomică, dată publicității zilele trecute de Comisia Națională de Prognoză. (Bogdan Stanciu)

ANALIZĂ. Valentin Naumescu despre: Un 2017 cu surprizele lui Trump, avântul euro-scepticismului și Brexit. În planul politicii externe, anul 2016 a fost caracterizat, printre altele, de surprize și de materizarea scenariilor considerate aproape imposibile. Brexitul a fost unul dintre primele momente ale anului, când varianta improbabilă a devenit realitate, șocând întreg mapamondul. (Radu Hângănuţ)

DOSAR. Clujul în 2016

Anul în care foştii aliaţi din USL şi-au împărţit frăţeşte Clujul. RETROSPECTIVĂ Anul politic 2016 a fost marcat la Cluj de cele două rânduri de alegeri, cele locale – din 5 iunie, când au fost aleşi primarii, preşedintele Consiliului judeţean, consilierii judeţeni şi cei locali – şi cele generale, din 11 decembrie, când au fost aleşi noii parlamentari şi în urma cărora va fi dat noul premier şi noul guvern al ţării. (Marius Avram)

An modest în administraţia clujeană. 2016a fost un an destul de modest în realizări la Cluj din punctul de vedere al administraţiei publice. Deşi bugetul oraşului pentru 2016 a sărit bine de 1 miliard de lei, investiţiile care au fost realizate sau cele care au fost fi nalizate se numără pe degete. Nici la nivelul judeţului nu stăm neapărat mai bine. Nici în 2016 Consiliul Judeţean nu a reuşit să fi nalizeze un proiect extrem de important, centrul integrat de management al deşeurilor (CMID), ceea ce s-a tradus printr-o criză periodică a gunoaielor mai ales în localităţile limitrofe municipiului Cluj-Napoca. (Claudia Romitan)

2016, un nou an bun pentru IT-ul clujean. Î n materie de dezvoltare și creștere a pieței muncii în domeniu, IT-ul a avut un an bun. Dacă ne uităm la târgurile de cariere organizate în oraș, acest sector a fost puternic reprezentat și i s-au acordat spații speciale. Îndeosebi, tineri absolvenți, masteranzi, dar chiar și studenții afl ați în căutarea unui job part-time promițător au putut alege din mii de oferte de joburi la zecile de companii IT din oraș care au participat la târguri. (Radu Hângănuţ)

LOCAL. Misterioasa pădure Hoia-Baciu, subiect de film. La începutul anului, două fi rme de producție au dat startul, alături de Asociația RYLEx (Asociaţiei Romania-Your Lifetime Experience), fi lmărilor pentru documentarul intitulat „Pădurea Hoia-Baciu. Adevăr sau legendă?”, o producție care încearcă să surprindă fenomenele stranii ce au făcut ca Pădurea Hoia-Baciu să fi e considerat[ ca fi ind unul dintre cele mai bântuite locuri din Transilvania. (Radu Hângănuţ)

CULTURĂ. Mănăștur, în focus: Volumul „cARTier. Intervenții periferice”, lansat la Fabrica de Pensule. Cum contribuie arta la modelarea reală a spațiului fi zic și social al orașului, cum poate activa comunități și spații urbane și ce etică şi metodologii trebuie însuşite pentru ca arta să aducă schimbări majore în societate, sunt doar câteva dintre întrebările pe care le aduce în discuție volumul „cARTier. Intervenții periferice”, lansat recent la editura IDEA, în ediție bilingvă. (Cristina Beligăr)

SPORT. Sfârșit de an en fanfare pentru U-BT. Baschetul este din nou în centrul atenției, la Cluj-Napoca. Cu un antrenor nou, Mihai Silvășan, în același timp și cel mai tânăr tehnician din istoria clubului U-BT, baschetbaliștii încheie anul sportiv 2016 pe podiumul Ligii Naționale, după un parcurs care amintește de vremurile în care România baschetbalistică era dominată de duelul dintre „U” și Asesoft Ploiești. Între timp, prahovenii s-au desfi ințat și reorganizat, dar sunt departe de deceniul alb-albastru. Acum, polul baschetului s-a mutat în Ardeal. Clujul și Oradea sunt la putere. Dacă bihorenii și-au trecut în palmares titlul național, U-BT a cucerit celelalte două trofee interne, Cupa și Supercupa României. (Patrice Podină)

DOCUMENTAR. Ţări fără Revelion. Când se mai sărbătoreşte Anul Nou. Luna decembrie înseamnă pentru noi sfârşitul anului, prilej de petreceri şi bilanţ. Însă nu toată lumea sărbătoreşte Revelionul, nu pentru toată lumea începe un nou an pe 1 ianuarie. Există culturi care încheie mai devreme socotelile cu vechiul an sau culturi care încep în ianuarie ori februarie unul nou. (Mădălina Kadar)

Distribuie:

Postaţi un comentariu